Verschillende landen roepen WHO op om onderzoek naar herkomst coronavirus voort te zetten
Meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten, hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) opgeroepen om het onderzoek naar de herkomst van het nieuwe coronavirus voort te zetten. De herkomst van het virus is momenteel nog onduidelijk, ook al is de hypothese nog steeds dat het van een dier afkomstig is.
De oproepen werden gelanceerd ter gelegenheid van de 74ste mondiale gezondheidsvergadering die sinds dinsdag samenzit en bestaat uit de 194 leden van het WHO.
“Sterk, compleet onderzoek nodig”
Tijdens de debatten die online vanuit Genève worden gehouden, benadrukte Amerikaans vertegenwoordiger Jeremy Konyndyk het belang van een sterk, compleet onderzoek naar SARS-CoV-2, geleid door experten. "Het is belangrijk dat we ons voorbereiden op fase twee van het onderzoek naar de herkomst zodat het succesvol afloopt", zei hij. "De analyse moet gebaseerd zijn op wetenschappelijke gegevens en moet onafhankelijk zijn.”
Andere landen, zoals Australië, Japan en Portugal, deden een gelijkaardige oproep.
Wuhan
De eerste fase van het onderzoek is begin dit jaar gehouden in de regio van Wuhan. Die stad wordt beschouwd als de bakermat van de pandemie. Op 29 maart kwamen de experten tot de conclusie dat de overdracht van dier op mens een waarschijnlijke tot zeer waarschijnlijke hypothese was. De experten bevestigden ook dat een incident in een labo, de piste die voormalig Amerikaans president Donald Trump verdedigde, extreem onwaarschijnlijk is.
Hardere toon
Een dag later had de voorzitter van de WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, die tot dan beschuldigd werd van te toegevend te zijn tegenover Peking, zijn toon verhard en gezegd dat hij bereid was deskundigen te sturen om de mogelijkheid van een lek in een Chinees laboratorium te onderzoeken. China heeft deze mogelijkheid altijd ontkend.
Het land wordt er tegelijk van beschuldigd de onderzoeksmissie te hebben tegengewerkt door maanden te wachten voor de komst van de wetenschappers op zijn grondgebied toe te laten. De WHO-voorzitter uitte ook kritiek op het gebrek aan toegang tot Chinese gegevens.
Voortgang?
Het hoofd van de delegatie van internationale wetenschappers, Peter Ben Embarek, minimaliseerde de zaak later door te zeggen dat in China sommige gegevens om privacyredenen niet konden gedeeld worden en dat hij werkte aan een oplossing om toegang te krijgen tot de gegevens "in fase 2 van het onderzoek". Sindsdien heeft de WHO evenwel geen informatie meer gegeven over de voortgang van deze tweede fase van het onderzoek.
"Het doel van dit onderzoek is niet om schuldigen aan te wijzen, maar om te vertrouwen op de wetenschap, om de oorsprong van het virus en de epidemie te vinden, zodat we allemaal kunnen voorkomen dat zo'n wereldwijde catastrofe nog eens gebeurt," zei Amerikaans vertegenwoordiger Jeremy Konyndyk dinsdag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Welkomstkorting van 500 euro voor gas en stroom? Zo mispak je je niet aan de kleine lettertjes
-
6
Chinese president maant veiligheidsdiensten aan ‘’om klaar te zijn voor worstcasescenario’s’’
De Chinese leider Xi Jinping heeft zijn hooggeplaatste nationale veiligheidsfunctionarissen opgeroepen om na te denken over “worstcasescenario’s” en zich voor te bereiden op “zware tijden”. De regerende Communistische Partij verhoogt haar inspanningen om vermeende interne en externe bedreigingen het hoofd te bieden, meldt ‘CNN’. -
PREMIUM
Werknemers kerncentrale Zaporizja waarschuwen voor “nucleaire ramp groter dan Tsjernobyl”: hoe groot is het risico écht? “We monitoren dit letterlijk dag en nacht”
“Er kan een ramp volgen die vele malen groter is dan die in Fukushima en zelfs in Tsjernobyl.” Oekraïense technici van de kerncentrale in Zaporizja trekken aan de alarmbel nu Russische soldaten de centrale volladen met militair materiaal. Volgens het Internationaal Atoomagentschap is het zelfs “een wonder is dat er nog geen nucleaire ramp gebeurde”. Kan het zomaar misgaan? Wat gebeurt er dan? We vroegen het aan Ines Venneman van de nucleaire waakhond FANC. -
-
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: dit mag je niet missen op citytrip in New York
-
Reeks landen zeer kritisch over WHO-studie naar oorsprong coronavirus: “China heeft niet alle informatie gegeven”
Het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), over de oorsprong van de coronapandemie, stuit op kritiek van de Verenigde Staten en 13 andere landen. De kritiek luidt dat het rapport het onvolledig is, en dat de onderzoekers van China niet de informatie hebben gekregen die nodig is. -
WHO vraagt verbod van verkoop van levende dieren: “Ze zijn bron van meer dan 70 procent van opkomende infectieziekten”
Verscheidene internationale organisaties, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), hebben dinsdag opgeroepen tot een wereldwijde opschorting van de verkoop van levende wilde zoogdieren op voedselmarkten wegens de aanzienlijke risico's op overdracht van nieuwe besmettelijke ziekten op de mens. -
Livios
De zon weren met screens of rolluiken? Zo maak je de juiste keuze
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer