“Vanop een afstand lijkt het bijna een verbrande boom.”
Volledig scherm
“Vanop een afstand lijkt het bijna een verbrande boom.” © Brad Tucker

Vermoedelijk stuk ruimteafval van SpaceX neergestort in weide van Australische boer: “Precies een verbrande boom"

Een drie meter lang object dat zich in de grond boorde op een stuk land in de Australische deelstaat New South Wales, deed boer Mick Miners raar opkijken. Volgens ruimtevaartdeskundigen is de kans zeer groot dat het ruimteafval afkomstig is van een capsule van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk.

 1. Satellieten maken eerste beelden methaanpluimen Nord Stream-lekken

  Satellie­ten maken eerste beelden methaan­plui­men Nord Stream-lek­ken

  Satellieten hebben de eerste beelden gemaakt van de methaanpluimen die zijn veroorzaakt door de recente explosies bij de Nord Stream-gaspijpleidingen in de Oostzee. Volgens een analyse van het International Methane Emissions Observatory van de Verenigde Naties, dat onderzoek deed met de Universitat Politècnica de València, zijn de pluimen aanzienlijk groter dan die van vorig jaar bij een gaspijpleidinglek in de Golf van Mexico. Die olie- en gasinstallatie loosde in zeventien dagen 40.000 ton methaan. Dat is het equivalent van 3 procent van de jaarlijkse olie- en gasemissies van Mexico.
 2. Plots halen Russische kosmonauten provocerende vlag boven: dreigt ook Koude Oorlog op 400 km hoogte?
  PREMIUM

  Plots halen Russische kosmonau­ten provoceren­de vlag boven: dreigt ook Koude Oorlog op 400 km hoogte?

  Is de Koude Oorlog ook 400 km boven onze hoofden losgebarsten? Daar lijkt het op nu de drie Russische kosmonauten in het Internationaal Ruimtestation ISS plots een ‘passende’ en vooral provocerende vlag bovenhaalden om de Russische verovering van Loehansk in Oekraïne te vieren. Wellicht niet bepaald bevorderlijk voor de groepssfeer. Want naast één Italiaanse zweven in het ISS ook drie Amerikaanse astronauten rond.
 1. Steeds meer werkgevers delen een winstpremie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?
  Jobat

  Steeds meer werkgevers delen een winstpre­mie van zo’n 900 euro met hun werknemers: kom jij ook in aanmerking?

  De winstpremie blaast dit jaar vijf kaarsjes uit. Concreet kunnen werkgevers via deze premie hun medewerkers laten delen in de winst van het voorafgaande boekjaar. HR-dienstverlener SD Worx berekende dat in de eerste zeven maanden van 2022 meer werknemers van zo’n premie genoten dan vorig jaar. Hoe weet je of je daarvoor in aanmerking komt? En hoe werkt dat precies? Jobat.be schept duidelijkheid.
 2. Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?
  Spaargids.be

  Wanneer kies je best voor de gratis ziektever­ze­ke­ring van de overheid in plaats van voor een mutuali­teit?

  De wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.