De Schotse premier en leidster van de Schotse Nationalistische Partij SNP Nicola Sturgeon maakt een selfie met aanhangers.
Volledig scherm
De Schotse premier en leidster van de Schotse Nationalistische Partij SNP Nicola Sturgeon maakt een selfie met aanhangers. © Photo News

Verkiezingen in Schotland gezien als officieus referendum over onafhankelijkheid

De inwoners van Schotland kiezen vandaag een nieuw parlement. De stembusgang wordt ook wel gezien als een peiling onder de bevolking over het wel of niet organiseren van een onafhankelijkheidsreferendum. De Schotse Nationalistische Partij (SNP) van premier Nicola Sturgeon hoopt op een absolute meerderheid van de zetels, zodat in Londen een nieuw referendum over de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk geëist kan worden. Wat daarvan de uitkomst zou zijn, is momenteel hoogst onzeker.

  1. UEFA reageert op protest tegen ‘regenboogverbod’: “Verzoek om stadion in regenboogkleuren te hullen was politiek”
    91

    UEFA reageert op protest tegen ‘regenboog­ver­bod’: “Verzoek om stadion in regenboog­kleu­ren te hullen was politiek”

    Het UEFA-verbod om de regenboogkleuren op de Allianz Arena in München te weren tijdens de EK-wedstrijd van vanavond tussen Duitsland en Hongarije, veroorzaakt een storm van protest en een golf van solidariteit voor de lgbtq+-gemeenschap. Alvast 46 Duitse clubs laten hun stadions schitteren in de regenboogkleuren. De UEFA heeft intussen gereageerd op de heisa: “Sommige mensen hebben het besluit als ‘politiek’ geïnterpreteerd. Integendeel, het verzoek zelf was politiek, gekoppeld aan de aanwezigheid van het Hongaarse voetbalteam in het stadion voor de wedstrijd van vanavond met Duitsland”, luidt het in een statement.