EPA
Volledig scherm
© EPA

Verenigd Koninkrijk meldt 633 nieuwe besmettingen met omikronvariant

Het Verenigd Koninkrijk heeft zaterdag 633 nieuwe besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus geregistreerd. Daarmee stijgt het totale aantal gevallen naar 1.898. Het is de grootste stijging binnen 24 uur tot nu toe voor het Verenigd Koninkrijk.

 1. INTERVIEW. Microbioloog Emmanuel André over de omikronvariant: "Antistoffen, vaccins en medicijnen beschermen minder. Het wordt niet plezant”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Microbio­loog Emmanuel André over de omikronva­ri­ant: "Antistof­fen, vaccins en medicijnen beschermen minder. Het wordt niet plezant”

  “In januari zal omikron hier dominant zijn.” Na twee weken het vergrootglas op die ongure variant is microbioloog Emmanuel André (39) niet al te vrolijk gestemd. “Het is niet zeker of het ziekteverloop milder zal zijn en zelfs dan zal omikron door de hoge besmettelijkheid een hoge druk leggen op ons zorgsysteem. Wat wel zeker is, is dat onze antistoffen, onze immuniteit na de vaccins en een deel van onze medicijnen minder beschermen. Het zal niet plezant zijn wat ons te wachten staat.”
 2. “Derde Pfizer-prik beschermt tegen omikron”: hoe werkt het? En wat als je eerst AstraZeneca of Moderna kreeg?
  PREMIUM

  “Derde Pfi­zer-prik beschermt tegen omikron”: hoe werkt het? En wat als je eerst AstraZene­ca of Moderna kreeg?

  Met drie prikken van het Pfizer-vaccin zijn mensen beschermd tegen de omikronvariant. Dat zeggen fabrikanten Pfizer en BioNTech na de eerste onderzoeken in laboratoria. Drie inspuitingen zorgen voor evenveel afweer tegen de omikronvariant als twee prikken tegen het oorspronkelijke virus en andere varianten. Hoe kan die extra prik zoveel bescherming bieden? En wat met mensen die twee keer AstraZeneca kregen of die binnenkort Moderna krijgen? Uitleg door viroloog Johan Neyts (KU Leuven).
 1. INTERVIEW. Professor Callewaert: “Versnel boosterprik en overweeg sterk om kinderen te vaccineren. Zo winnen we tijd tot er vaccin is tegen omikronvariant”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Professor Callewaert: “Versnel booster­prik en overweeg sterk om kinderen te vaccineren. Zo winnen we tijd tot er vaccin is tegen omikronva­ri­ant”

  “Versnel de boosterprik en overweeg sterk om de kinderen te vaccineren. Zo winnen we tijd tot er een vaccin is tegen de omikronvariant” Dat is het advies van professor Nico Callewaert (UGent-VIB). Van in het prille begin bestudeert hij met zijn team antistoffen tegen het coronavirus, en daarbij ook de mutaties van het coronavirus. En sinds kort dus ook de hoogst besmettelijke omikronvariant, waar we echter nog heel weinig over weten: “We mogen nu niet gokken op een mogelijks milder ziekteverloop. Dat is Russische roulette spelen.”