Verenigd Koninkrijk bestelde in mei bij AstraZeneca, Europa pas drie maanden later: “Een betere reclame voor de brexit is niet denkbaar”
Het zit er bovenarms op tussen het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca en de Europese Commissie, nu blijkt dat de productie van vaccins twee maanden achterstand opgelopen heeft. CEO Pascal Soriot kijkt deels in eigen boezem, maar wijst er ook fijntjes op dat het Verenigd Koninkrijk drie maanden sneller een contract ondertekend heeft. Zo komt ook EU-voorzitster Ursula von der Leyen in de vuurlinie te staan. “Een betere reclame voor de brexit is niet denkbaar”, klinkt het in een opiniestuk van de Duitse krant ‘Die Zeit’.
Delen per e-mail
“De Europese Unie handelt traag, bureaucratisch en protectionistisch. En als er iets fout loopt, is het de schuld van iemand anders. Het beeld dat veel Britten van Europa hebben is deze week bevestigd geweest”, schrijft Bettina Schulz in haar analyse.
In plaats van 80 miljoen dosissen zullen er in dit kwartaal maar 31 miljoen aan Europa geleverd worden. Het Verenigd Koninkrijk behoudt intussen wel de volle capaciteit die voorzien was.
Niet eerlijk, vindt Von der Leyen. De Europese Commissie dreigde er al mee om de Pfizer-leveringen vanuit België richting Londen stil te leggen, waarop de Britten dan weer fulmineerden. “Een dergelijk vaccinatie-nationalisme is het laatste we nu nodig hebben”, stelde de voormalige Britse minister van Volksgezondheid Jeremy Hunt. De Britse tabloids waarschuwden dat het ‘sabelgeratel’ van de EU de moeilijke relatie alleen maar zou verslechteren.
“Eerst getekend, eerst bediend”
Premier Boris Johnson had in mei 2020 al een akkoord gesloten over de productie en de levering van het AstraZeneca-vaccin. Een maand later volgde een voorlopig akkoord met Duitsland, Frankrijk, Nederland en Italië, maar dat werd nooit officieel bekrachtigd. Pas eind augustus zou de Europese Unie haar karretje aanhaken met een bestelling van 400 miljoen dosissen.
En net daar ligt een deel van het probleem, stelt Soriot. “In het Verenigd Koninkrijk kenden we ook problemen met de opstart, maar de Britten hebben drie maanden eerder getekend. Die tijd konden we gebruiken om ons deftig voor te bereiden en gelijkaardige hinderpalen uit de weg te ruimen.”
De Britse regering liet bovendien in het contract opnemen dat in een eerste fase de eigen inwoners voorrang krijgen. “Ze tekenden eerst en dus moeten ze ook eerst bediend worden”, vindt Soriot.
“Bestelling laten aanslepen is absurd”
‘Bild’ richt haar pijlen nu ook op Von der Leyen. “Ze zegt dat er in een pandemie geen tijd te verliezen is. Wat ze eigenlijk bedoelt, is dat we wel degelijk tijd verspeeld hebben. Maar dat zal ze nooit toegeven. Von der Leyen is verantwoordelijk voor de junkbestelling die Europa plaatste.”
De Britten lachen intussen in hun vuistje. “Kun je je de kritiek nog herinneren omdat we ons niet aansloten bij het vaccinatieprogramma van de Europese Unie?”, werpt het Conservatieve parlementslid Peter Bone op. “Het mag nu duidelijk zijn dat we als onafhankelijke natie de juiste beslissing genomen hebben. Een bestelling drie maanden laten aanslepen is gewoon absurd. Wij klagen niet, maar voor de inwoners van de Europese Unie is het natuurlijk triest.”
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CEO AstraZeneca: “Productie ligt twee maanden achter op schema. Problemen situeren zich in België en Nederland”
Het zit er bovenarms op tussen farmagigant AstraZeneca en de Europese Commissie. Pascal Soriot, CEO van AstraZeneca, verdedigt zijn bedrijf in een interview met la Repubblica. Hij heeft het over een achterstand in de productie van twee maanden. “We zouden graag meer produceren”, zegt hij aan de Italiaanse krant. “De huidige problemen hebben te maken met het maken van het vaccin zelf.” En dat gebeurt in twee partnerfabrieken: een in België en een in Nederland. Hij wees er ook nog eens fijntjes op dat het Verenigd Koninkrijk drie maanden voor Europa een contract tekende en daarom als eerste moet worden bediend. -
4
Navalny naar strafkolonie ten oosten van Moskou
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is overgebracht naar de regio Vladimir, op zowat 200 kilometer ten oosten van Moskou. Daar moet hij zijn straf van 2,5 jaar in een strafkolonie uitzitten, berichten Russische media. -
BA, mini omnium, full omnium... hoe maak je de juiste keuze?
Je hebt net een nieuwe auto gekocht. Gefeliciteerd! Je weet niet welke soort verzekering je nu moet kiezen? Geen paniek! Independer.be legt het je uit. -
-
2
Vrouw drugsbaron El Chapo zou zich zélf aangegeven hebben: “Ze wil haar kinderen beschermen en in VS blijven”
De echtgenote van de Mexicaanse drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman (63) zou zich maandag zélf aangegeven hebben. Dat schrijven verscheidene Amerikaanse media op basis van eigen bronnen. Het zou erop kunnen wijzen dat de voormalige schoonheidskoningin wil samenwerken met het gerecht. -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Heeft je leeftijd invloed op de kostprijs van je autoverzekering?
Uit cijfers van het Kenniscentrum verkeersveiligheid (2012) blijkt dat meer dan een derde van alle letselongevallen wordt veroorzaakt door 18- tot 31-jarige bestuurders. Ligt dit aan roekeloos rijgedrag of het ontbreken van ervaring? Ervaring speelt in elk geval een grote rol. Welke impact heeft je leeftijd dan op de premie van je autoverzekering? Independer.be legt het je uit. -
4
Dierenbeul in Nederland martelt padden en hangt ze aan prikkeldraad
Een dierenbeul heeft in Nederland zo’n twintig padden gemarteld door ze aan een prikkeldraad rond een weiland te hangen. De dierenpolitie deed de lugubere vondst in een buitengebied bij Landgraaf, niet ver van de Belgische grens.
50 reacties
Mady Vermeulen
Heinrich Wolf
ivan de ridder
marc busselot
Leo Marien