Ursula von der Leyen komt in de vuurlinie te staan.
Volledig scherm
Ursula von der Leyen komt in de vuurlinie te staan. © EPA

Verenigd Koninkrijk bestelde in mei bij AstraZeneca, Europa pas drie maanden later: “Een betere reclame voor de brexit is niet denkbaar”

Het zit er bovenarms op tussen het Brits-Zweedse farmabedrijf AstraZeneca en de Europese Commissie, nu blijkt dat de productie van vaccins twee maanden achterstand opgelopen heeft. CEO Pascal Soriot kijkt deels in eigen boezem, maar wijst er ook fijntjes op dat het Verenigd Koninkrijk drie maanden sneller een contract ondertekend heeft. Zo komt ook EU-voorzitster Ursula von der Leyen in de vuurlinie te staan. “Een betere reclame voor de brexit is niet denkbaar”, klinkt het in een opiniestuk van de Duitse krant ‘Die Zeit’.

50 reacties

 • Mady Vermeulen

  1 maand geleden
  Europa heeft het vaccin van Astra Zenica nog altijd niet goedgekeurd, maar eist wél dat het geleverd wordt. Kan het absurder?
 • Heinrich Wolf

  1 maand geleden
  Europa verweet het VK en de VS destijds voor hun egoistische aankooppolitiek terwijl de EU nog elk land voor zich aan het debatteren was want soortgelijke beslissingen moeten unisono goedgekeurd worden. En nu zitten we daar met de gebakken peren.
 • ivan de ridder

  1 maand geleden
  Slimme jongens die Britten? Waar is die zwaar besmettelijke variant van covid ontstaan? Verdorie door met de wind kerend beleid (alles open, we moeten kerst ten alle koste kunnen vieren, ... ah nee toch niet) dat ze in volle paniek alle lopende vaccins hebben goedgekeurd. Inderdaad eerder een goede gok. Trouwens onder de vaccins die door de EU besteld zijn bij AZ is een deel geleverd aan het UK omdat zij wel goedkeuring gegeven hadden voor gebruik. Dat volume zou dus alsnog aan de EU toehoren.
 • marc busselot

  1 maand geleden
  Brexitier en nationalist Boris Johnson heeft het AZ bedrijf "genationaliseerd" om de UK voorrang te geven en dit in een laatste poging om zijn eigen politiek hoofd bij de Britten te redden. Mede eigenaar in Zweden is nooit verlegen om een solo slim en zal zijn vaccins wel krijgen. EU weet wat haar te doen staat met de AZ vestigingen in de deelstaten. Even wachten op aantal dat Boris zal toegeven, zoniet keihard met zelfde wapens terugslaan.
 • Leo Marien

  1 maand geleden
  Europa geeft dus enorme hoeveelheden belastingsgeld (subsidie) aan farma bedrijven gegeven zonder een degelijk contract op te maken. Amerika, Israel, UK enz... deden het net iets anders. Deze landen betaalden de farma bedrijven pakken geld zonder dat het zeker was dat er ooit een vaccin zou komen. Wat is nu de moraal van het verhaal. Het geld van de EU is als subsidie uitgegeven zonder keiharde garanties. Die andere landen hebben ook veel geld uitgegeven met garanties.
 1. Skiërs dalen succesvol beruchte Yosemite-berg volledig af
  Play

  Skiërs dalen succesvol beruchte Yosemite-berg volledig af

 2. Deze hond snuffelt naar coronabesmettingen op de luchthaven
  Play

  Deze hond snuffelt naar coronabe­smet­tin­gen op de luchthaven