Verdachte Hadi Matar moest zaterdag voor de rechter in Mayville, New York, verschijnen. (13/08/22)
Volledig scherm
Verdachte Hadi Matar moest zaterdag voor de rechter in Mayville, New York, verschijnen. (13/08/22) © AP

Verdachte (24) die schrijver Rushdie neerstak steunde sjiitisch extremisme, maar pleit onschuldig

De man die vrijdag in de staat New York schrijver Salman Rushdie heeft aangevallen en neergestoken is de 24-jarige Hadi Matar. Hij liet zich eerder positief uit over sjiitisch extremisme, meldt NBC op basis van bronnen binnen het politieonderzoek. De man, die meteen na de feiten gearresteerd werd, handelde vermoedelijk alleen. Hij wordt verdacht van mishandeling en poging tot doodslag, maar pleit onschuldig volgens zijn advocaat. Conservatieve media in Iran prijzen zijn daad. “Duizendmaal bravo”, klinkt het.

36 reacties

 • Christine Laevers

  2 maanden geleden
  Ik denk dat hij onschuldig pleit omdat hij vindt dat het oké was; dat hij gehandeld heeft volgens eer en geweten. Zoiets in die aard. Of de piste volgen van 'ontoerekeningsvatbaar ?
 • Jeffrey Van laere

  2 maanden geleden
  Je moet toch een haatdragend en niet al te slim volk zijn omdat goed te keuren
 • Eddy Dermon

  2 maanden geleden
  Natuurlijk pleit hij onschuldig !!!!! In Amerika bestaat nochtans de doodstraf. Zou toekomstige extremisten zeker doen nadenken !!!!
 • wally wally

  2 maanden geleden
  Één woord , wraakroepend.
 • Veronica Voorhelst

  2 maanden geleden
  Hoe is dat nu mogelijk! Die wordt op de plaats delicti met het wapen opgepakt. Honderden getuigen plus de camera, en die pleit onschuldig. Heeft die waanvoorstellingen? Wat voor een onzin.
 1. Opiatencrisis VS: politie raakt informant kwijt die werd gepakt met genoeg drugs “om 25 miljoen mensen te doden”

  Opiatencri­sis VS: politie raakt informant kwijt die werd gepakt met genoeg drugs “om 25 miljoen mensen te doden”

  De Amerikaanse antinarcoticabrigade DEA is een crimineel kwijt die als informant werkte nadat hij werd gepakt met een recordhoeveelheid fentanyl, een pijnstiller van Belgische bodem die honderd keer krachtiger is dan morfine en waar vorig jaar ruim 70.000 Amerikanen door om het leven kwamen. Dat meldt tv-zender ‘NBC News’. Het lijkt het zoveelste fiasco in de al decennia durende ‘War on Drugs’ in de Verenigde Staten.
 2. Slechts 42 procent van Belgen past voorschotfactuur energie aan: dit zijn de risico’s
  Mijnenergie

  Slechts 42 procent van Belgen past voorschot­fac­tuur energie aan: dit zijn de risico’s

  58% van de Belgen heeft zijn voorschot voor energie de voorbije maanden nog niet verhoogd. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Luminus. Toch zorgt uitstel in deze situatie in geen geval voor afstel. Integendeel, wie niet in actie schiet, riskeert onaangename verrassingen bij het ontvangen van de slotfactuur. Zeker nu de energieprijzen recordhoogtes bereiken. Mijnenergie.be zet de feiten op een rij.
 3. Salman Rushdie na steekpartij aan beademing: schrijver verliest mogelijk een oog

  Salman Rushdie na steekpar­tij aan beademing: schrijver verliest mogelijk een oog

  Schrijver Salman Rushdie (75) - de auteur van ‘De duivelsverzen’ - is vrijdag aangevallen in de staat New York, vlak voor hij een lezing zou geven over artistieke vrijheid. Een journalist van persbureau AP, die alles zag gebeuren, zegt dat de dader 10 tot 15 keer toesloeg. Rushdie kreeg de eerste hulp op het podium en werd met een helikopter naar een ziekenhuis gebracht. Volgens zijn literair agent ligt hij aan de beademing en verliest waarschijnlijk één oog. De dader is overmeesterd.
 4. Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt
  Mijntelco

  Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt

  In tijden van inflatie en hoge energieprijzen is elke financiële tegemoetkoming meer dan welkom, zeker voor de lagere inkomens. Daarom is er vanuit de overheid niet alleen voor gas en elektriciteit een sociaal tarief voorzien; ook voor telecom bestaat er een tegemoetkoming. Wie de doelgroepen zijn voor zo'n tegemoetkoming? En welke voorwaarden er precies zijn? Mijntelco.be zet het voor je op een rij.