Verdachte Hadi Matar moest zaterdag voor de rechter in Mayville, New York, verschijnen. (13/08/22)
Volledig scherm
Verdachte Hadi Matar moest zaterdag voor de rechter in Mayville, New York, verschijnen. (13/08/22) © AP

Verdachte (24) die schrijver Rushdie neerstak steunde sjiitisch extremisme, maar pleit onschuldig

De man die vrijdag in de staat New York schrijver Salman Rushdie heeft aangevallen en neergestoken is de 24-jarige Hadi Matar. Hij liet zich eerder positief uit over sjiitisch extremisme, meldt NBC op basis van bronnen binnen het politieonderzoek. De man, die meteen na de feiten gearresteerd werd, handelde vermoedelijk alleen. Hij wordt verdacht van mishandeling en poging tot doodslag, maar pleit onschuldig volgens zijn advocaat. Conservatieve media in Iran prijzen zijn daad. “Duizendmaal bravo”, klinkt het.

36 reacties

 • Christine Laevers

  2 maanden geleden
  Ik denk dat hij onschuldig pleit omdat hij vindt dat het oké was; dat hij gehandeld heeft volgens eer en geweten. Zoiets in die aard. Of de piste volgen van 'ontoerekeningsvatbaar ?
 • Jeffrey Van laere

  2 maanden geleden
  Je moet toch een haatdragend en niet al te slim volk zijn omdat goed te keuren
 • Eddy Dermon

  2 maanden geleden
  Natuurlijk pleit hij onschuldig !!!!! In Amerika bestaat nochtans de doodstraf. Zou toekomstige extremisten zeker doen nadenken !!!!
 • wally wally

  2 maanden geleden
  Één woord , wraakroepend.
 • Veronica Voorhelst

  2 maanden geleden
  Hoe is dat nu mogelijk! Die wordt op de plaats delicti met het wapen opgepakt. Honderden getuigen plus de camera, en die pleit onschuldig. Heeft die waanvoorstellingen? Wat voor een onzin.
 1. Salman Rushdie na steekpartij aan beademing: schrijver verliest mogelijk een oog

  Salman Rushdie na steekpar­tij aan beademing: schrijver verliest mogelijk een oog

  Schrijver Salman Rushdie (75) - de auteur van ‘De duivelsverzen’ - is vrijdag aangevallen in de staat New York, vlak voor hij een lezing zou geven over artistieke vrijheid. Een journalist van persbureau AP, die alles zag gebeuren, zegt dat de dader 10 tot 15 keer toesloeg. Rushdie kreeg de eerste hulp op het podium en werd met een helikopter naar een ziekenhuis gebracht. Volgens zijn literair agent ligt hij aan de beademing en verliest waarschijnlijk één oog. De dader is overmeesterd.
 2. Slechts 42 procent van Belgen past voorschotfactuur energie aan: dit zijn de risico’s
  Mijnenergie

  Slechts 42 procent van Belgen past voorschot­fac­tuur energie aan: dit zijn de risico’s

  58% van de Belgen heeft zijn voorschot voor energie de voorbije maanden nog niet verhoogd. Dat blijkt uit een enquête in opdracht van Luminus. Toch zorgt uitstel in deze situatie in geen geval voor afstel. Integendeel, wie niet in actie schiet, riskeert onaangename verrassingen bij het ontvangen van de slotfactuur. Zeker nu de energieprijzen recordhoogtes bereiken. Mijnenergie.be zet de feiten op een rij.
 1. Krijg tot 50 procent van je verbouwfacturen terugbetaald via de nieuwe Mijn VerbouwPremie
  Livios

  Krijg tot 50 procent van je verbouwfac­tu­ren terugbe­taald via de nieuwe Mijn VerbouwPre­mie

  Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Die nieuwe premie omvat verschillende oudere premies voor renovaties en energiebesparende ingrepen. Voor welke werken kan je de nieuwe Mijn VerbouwPremie precies aanvragen? Hoeveel krijg je terugbetaald? En hoe werkt het systeem precies? Bouwsite Livios.be zocht het uit. Energetisch renoveren blijft immers dé manier om je energieprijzen zoveel mogelijk te beperken.