Een Russisch pantservoertuig staat in brand in de regio Charkiv.
Volledig scherm
Een Russisch pantservoertuig staat in brand in de regio Charkiv. © AFP

Verbijsterde Russische veteraan: “De gesel van deze oorlog is de totale leugen op alle niveaus”

De Russische militaire leiding heeft een groeiend geloofwaardigheidsprobleem. Leugens worden verteld en verslagen verfraaid om de werkelijke situatie aan het front te verbloemen. “De gesel van deze oorlog is de totale leugen op alle niveaus”, schrijft een oorlogsveteraan op Telegram. Ook een hooggeplaatste parlementariër heeft geëist dat “het Russisch leger stopt met liegen”.

26 reacties

 • Karel Valgaern

  2 maanden geleden
  Eduard Dierckx: Oekraïners hebben ook kinderen, en die willen niet opnieuw onder russisch bewind leven. Dus je kan beter Rusland om vrede gaan vragen ipv het westen of Oekraïne. Rusland heeft de sleutel in handen. En gas kan niet van de ene op de andere dag maar van leverancier wijzigen. Maar Duitsland neemt al geen russisch gas, olie of steenkool meer af. Op minder dan een jaar gerealiseerd. Ook het UK is reeds zover. En vele andere landen zijn ook aan het afbouwen.
 • Peter Johan

  2 maanden geleden
  Van alle tijden. Ook de eerste sterk gemediatiseerde oorlog, Vietnam, werd aan het thuisfront anders voorgesteld dan hoe de militairen ter plaatse ervoeren.
 • Gino Denil

  2 maanden geleden
  Nog niet de helft in de Donbas waren etnische Russen, Walter Bogaerts. Door het communistische Rusland sprak een meerderheid wel Russisch. Maar daarom waren die nog niet voor aanhechting bij Rusland. Vraag me zelfs af of veel van die separatisten onder het volk nu nog gelukkig zijn met die Russische inval. Die separatistische leiders wel. Die collaboreren met de Russen en verraden hun land omdat ze zelf uit zijn op macht en rijkdom.
 • Dirk Peeters

  2 maanden geleden
  Onder Stalin was dat de enige manier om te overleven in en buiten de Goelags: liegen, nog harder liegen en om het hardst liegen. Alleen hebben de Russen het daarna nooit meer afgeleerd. Misschien moet er iemand de Russen eens ‘’bevrijden’’.
 • dany tavernier

  2 maanden geleden
  Het is nochtans niet moeilijk om te weten hoe de toestand echt is. Geloof gewoon het omgekeerde van wat de Russen zeggen en je zal met grote zekerheid al dicht bij de waarheid zitten. Sinds het begin van de oorlog heb ik het Kremlin trouwens nog geen enkele keer op een waarheid kunnen betrappen.
 1. Thatcher velde meer dan 20 jaar geleden al vernietigend oordeel over Poetin in opnieuw opgedoken video
  Play

  Thatcher velde meer dan 20 jaar geleden al vernieti­gend oordeel over Poetin in opnieuw opgedoken video

  Ten tijde van de ramp met de Koersk, de Russische onderzeeër die zonk in de Barentszzee, maakte de voormalige Britse premier Margaret Thatcher een inschatting van Vladimir Poetin tijdens de eerste jaren van zijn presidentschap. “Ik keek naar de foto’s van de heer Poetin en probeerde een spoor van menselijkheid te vinden. Maar ik had beter moeten weten.” Het opnieuw opgedoken videofragment is inmiddels viraal gegaan.
 2. Russische claim dat het 600 Oekraïense soldaten doodde, blijkt niet waar: dit is wat journalisten ter plaatse aantroffen

  Russische claim dat het 600 Oekraïense soldaten doodde, blijkt niet waar: dit is wat journalis­ten ter plaatse aantroffen

  Er duikt steeds meer bewijsmateriaal op tegen de bewering van het Russische ministerie van Defensie dat het meer dan 600 Oekraïense militairen gedood heeft bij een raketaanval op een legerbasis in Kramatorsk. Volgens de toonaangevende Amerikaanse denktank ‘Institute for the Study of War’ (ISW) is de claim “niet waar”. Verscheidene journalisten gingen ter plaatse en troffen iets heel anders aan dan wat het Kremlin beweerde.