De Nederlandse PvdA-politca Julie d’Hondt deed uitspraken over de kinderboeken van Jip en Janneke tijdens de vergadering van de Utrechtse provincieraad
Volledig scherm
De Nederlandse PvdA-politca Julie d’Hondt deed uitspraken over de kinderboeken van Jip en Janneke tijdens de vergadering van de Utrechtse provincieraad © Provincie Utrecht

VB'er ontketent rel in Nederland na uitspraken van Nederlandse politica over kinderboek ‘Jip en Janneke’

In een vergadering van de provincie Utrecht had de Nederlandse PvdA-politca Julie d’Hondt gezegd dat de oude rolverdeling tussen man en vrouw bevestigd wordt in de 'Jip en Janneke’-boeken van Annie M.G. Schmidt. Ze vroeg zich af of deze boeken op termijn niet uit de bibliotheken zullen verdwijnen, net zoals de boeken van Zwarte Piet. De fractievoorzitter van Vlaams Belang in de gemeente Balen-Olmen, Bert Deckers, verspreidde daarop het bewuste videofragment uit die vergadering - waarna een rel was geboren bij onze noorderburen. Julie d’Hondt kreeg bedreigingen en scheldpartijen over zich heen. Dat blijkt uit onderzoek van omroep RTV Utrecht.

32 reacties

 • Anita Van Damme

  2 maanden geleden
  Verban het  verleden, maar dan ook helemaal. Herbegin vanaf zero. Bouw alles terug  op vanuit het niets en klaag en zeur dan. Niets is perfect, ook het verleden niet. Maar daarom moet men het niet verguizen. Tracht  te begrijpen waarom  het zo was en doe het  beter. Mogelijk zal men in de toekomst het huidige nu verguizen en zich afvragen hoe dom en slecht wij wel waren.
 • Michel Vandewiele

  2 maanden geleden
  Hieruit blijkt heel duidelijk welke waarde dergelijke politicussen en/of partijen hebben, nl niets, enkel onbenulligheden, dommigheden, zich moeien met dingen waar ze niets van afweten, als ze maar in de belangstelling komen, men noemt dat champignons, vandaag zijn ze er en morgen zijn ze verdwenen.
 • Saskia Hens

  2 maanden geleden
  Ik herlas de boeken van mijn jeugd samen met mijn dochter. Ik vind dat we dat recht hebben. Maar na lectuur dacht ik veel te vaak: Wow- dit komt eigenlijk neer op indoctrinatie dat enkel mannen gaan werken en vrouwen in de keuken thuishoren. Dat mag dan ook benoemd worden. Thuis en elders. We komen van ver op dat gebied, en we zijn er nog niet. Een vriendin merkte opeens dat zus alle klusjes deed voor beide. Zus en broer dachten dat dat zo hoorde! Waar halen ze het? Awel... daar dus.
 • Peggie Van Audenhove

  2 maanden geleden
  Dan moeten binnenkort misschien Shakespeare, boeken uit de Griekse en Romeinse mythologie, engelse litheratuur uit de 19de eeuw ook allemaal uit de rekken worden gehaald? Help, onze geschiedenis wordt gewist! 
 • Zenn Van Wassenhove

  2 maanden geleden
  Jip en Janneke doen ook aan blackface, de streepjestenue van het jongentje lijkt op een gevangenisoutfit, dit kan impliceren dat gekleurde mensen meer in de gevangenis terechtkomen. Ze zijn ook transfoob, niet inclusief voor genderqueers en non binaire personen. Doe is ff allemaal gewoon
 1. David krijgt de schrik van zijn leven: zes leeuwen liggen op het terras van zijn vaders woning
  Play

  David krijgt de schrik van zijn leven: zes leeuwen liggen op het terras van zijn vaders woning

 2. Racistische man vernielt buurtwinkel van Afghaanse migrant: "Al-Qaeda, Osama!"
  Play

  Racisti­sche man vernielt buurtwin­kel van Afghaanse migrant: "Al-Qae­da, Osama!"