Varoufakis stapt onverwacht op: "Ik zal minachting van schuldeisers met trots ondergaan"
UpdateDe Grieken hebben gisteren overtuigend 'neen' gezegd tegen de voorstellen van de internationale geldschieters om Griekenland uit het slop te halen. Vanochtend rolde al de eerste kop: de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, maakte op zijn blog bekend dat hij opstapt.
Delen per e-mail
Ik zie het als mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen om het kapitaal dat de Griekse bevolking ons gisteren bij het referendum heeft gegeven te verzilveren
Varoufakis reageert daarmee naar eigen zeggen op de wens bij sommige andere eurolanden, die hem niet langer aan de vergadertafel in Brussel zouden willen zien. Volgens Varoufakis oordeelde premier Alexis Tsipras dat zijn vertrek daarom beter kan zijn voor de onderhandelingen, waarna hij besloot het ministerie van Financiën vandaag te verlaten.
"Ik zie het als mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen om het kapitaal dat de Griekse bevolking ons gisteren bij het referendum heeft gegeven te verzilveren, op de manier die hem goed acht", schreef Varoufakis. "En ik zal de minachting van de schuldeisers met trots ondergaan. Ik zal premier Tsipras, de nieuwe minister van Financiën en onze regering voluit steunen."
Referendum
Het ontslag volgt op het referendum waarin gisteren het merendeel van de Griekse bevolking zich overtuigend heeft uitgesproken tegen het reddingsplan van de internationale kredietverleners (IMF, ECB, Europese Commissie). Die eisen strenge hervormingen in ruil voor extra steun.
Nadat alle stemmen geteld waren, bleek dat 61 procent van de Grieken 'oxi' had gestemd, en dus het voorstel van tafel had geveegd.
Ook al ging de volksraadpleging strikt genomen enkel over de laatste voorstellen van de internationale geldschieters, leidende Europeanen zeiden dat het referendum wel degelijk meteen ook een 'ja' of 'nee' tegen de euro was. Tsipras benadrukte dat de uitslag geen stem betekent tegen Europa of voor de 'Grexit'.
Tsipras pleegt deze voormiddag overleg met de leiders van een zestal andere politieke partijen. Die zijn op vraag van Tsipras uitgenodigd op het paleis van president Prokopis Pavlopoulos. Naar verluidt zou Tsipras de andere partijen op de hoogte willen stellen van zijn strategie voor de verdere onderhandelingen met de institutionele schuldeisers van Griekenland en zich van hun steun willen verzekeren.
"Merkwaardige uitspraken"
In een reactie op het ontslag van Varoufakis heeft onze minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), gezegd dat het gedrag van zijn Griekse collega bij momenten erg woog op de onderhandelingen binnen de eurogroep. Hij heeft het zowel door zijn gedrag als inhoudelijk voor zichzelf en zijn collega's niet bepaald gemakkelijk gemaakt, zei Van Overtveldt in 'De Ochtend' op Radio 1.
De Belgische minister herinnert eraan dat Varoufakis onlangs nog zijn collega's min of meer voor "terroristen" heeft uitgescholden - "niet leuk om te horen, en dat is een understatement". Ook deed Varoufakis volgens de N-VA'er af en toe "zeer merkwaardige uitspraken", bijvoorbeeld over de ECB. Het zijn "allemaal zaken die niet meteen van grote ernst getuigen", aldus Van Overtveldt.
Euclid Tsakalotos
Volgens Reuters wordt Euclid Tsakalotos de nieuwe minister van Financiën in Griekenland. Dat zou een bron binnen de regering aan het persagentschap gezegd hebben.
De huidige onderminister van Buitenlandse Zaken kreeg eind april de leiding over het Griekse team dat onderhandelde met de toezichthouders van de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Die promotie volgde op de stevige kritiek die Varoufakis kreeg na een mislukte bijeenkomst van de eurogroep in Riga.
De opvolger van Varoufakis wordt officieel bekendgemaakt na een overleg tussen de Griekse ministers later deze ochtend.
Miljardenschuld
De Europese Centrale Bank beslist vandaag of Griekenland extra noodkrediet krijgt. Als dat wordt geweigerd (en die kans is groot) kunnen de Griekse banken waarschijnlijk niet open en valt er ook geen geld meer af te halen.
De Griekse Centrale Bank heeft gisteren bij de ECB om een nieuwe noodlening gevraagd. Ze hebben dringend meer geld nodig omdat Griekse rekeninghouders zoveel mogelijk hebben opgenomen of weggesluisd.
"Referendum erkennen"
Je kan tijd geven aan Griekenland, je kan de schuldenlast verminderen, maar aan Griekse zijde is wel een wil voor grondige hervormingen nodig
"Je kan tijd geven aan Griekenland, je kan de schuldenlast verminderen, maar aan Griekse zijde is wel een wil voor grondige hervormingen nodig", zo reageerde vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vanochtend op Bel RTL en La Première op de uitkomst van de volksraadpleging.
Reynders vroeg zich, bij wijze van voorbeeld, af of Griekenland zijn belastingadministratie eindelijk efficiënter zal maken en of het een reeks fiscale hervormingen zal doorvoeren. Europa moet de uitslag van het referendum erkennen, zei Reynders, maar dat neemt niet weg dat de Griekse premier duidelijk moet maken dat hij zulke hervormingen wil doen.
Ministers van Financiën
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem heeft op Twitter bekendgemaakt dat de Europese ministers van Financiën morgenmiddag om 13 uur bijeenkomen om te vergaderen over de uitslag van het Griekse referendum.
In een gezamenlijke verklaring laten de ministers van de eurogroep weten dat ze morgen nieuwe voorstellen van Griekenland verwachten.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande zitten vandaag al samen in Parijs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat als Griekenland de drachme terug invoert?
Zonder noodhulp van Europa dreigen de Griekse banken tegen dinsdag uitgeput te raken. Eens de noodliquiditeiten zijn opgebruikt, zal Griekenland weinig andere opties hebben dan de drachme terug in te voeren. Al moeten ze daarvoor eerst weer drukpersen bouwen, want die zijn na de invoering van de euro in 2001 vernield. -
Sparen
Bij welk ziekenfonds sluit u het best aan?
De kans is groot dat u - zoals de meeste Belgen - koos voor het ziekenfonds van uw ouders of uw partner, zonder u daar al te veel vragen bij te stellen. Maar hoewel de basisopdracht van elk ziekenfonds overal hetzelfde is, zijn er wel degelijk individuele verschillen. Spaargids.be noteert het belangrijkste wat u moet weten. -
Greferendum
Grieken vieren feest, maar hoe moet het nu verder?
Ruim 61 procent van de Griekse stemmers heeft gisteravond 'nee' gezegd tegen de voorstellen van de Europese geldschieters bij het referendum. "Het is nagenoeg ondenkbaar een nieuw steunprogramma voor Griekenland te bespreken als dat land zo duidelijk tegen verdere hervormingen heeft gestemd", liet de Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriel zich alvast ontvallen. Premier Alexis Tsipras verklaarde bereid te zijn te praten over nieuwe hervormingen. -
-
Greferendum
Teruglezen - Tsipras: "We hebben geschiedenis geschreven"
Met meer dan de helft van alle stemmen geteld, haalt het nee-kamp een ruime overwinning van 60 procent. We doen live verslag van de laatste ontwikkelingen. -
Video
Oxi of nai: dit zijn de scenario's
-
Hoe een smartwatch je kan helpen om fit te blijven
Wil jij ook wat meer sporten? Of je nu jong of minder jong bent, sportief of (nog) niet: een smartwatch is sowieso een handig hulpmiddel om bij te houden hoeveel kilometer je dagelijks aflegt en hoeveel calorieën je verbrandt. We geven een overzicht van de belangrijkste gezondheidsvoordelen. -
Werkplek
Werken tijdens de ramadan: wat zijn je rechten en plichten?
Van dinsdagavond 13 april tot woensdagavond 12 mei is het ramadan, de jaarlijkse vastenmaand voor moslims. Eten en drinken kan dan enkel na zonsondergang. Niét tijdens de lunchpauze dus, of als je je even flauw voelt op het werk. Is het dan geen optie om de middagpauze en te vervangen door kortere pauzes doorheen de dag? Of zijn er andere maatregelen mogelijk om werk en geloof optimaal te combineren? Jobat.be vroeg het aan een juridisch expert van SD Worx.