Vandaag uitsluitsel? Hoelang is het nog wachten op einduitslag presidentsverkiezingen?
Arizona, Pennsylvania, North Carolina, Nevada en Georgia. In deze vijf staten wordt de strijd om het Amerikaanse presidentschap nog gevoerd. Joe Biden en Donald Trump zijn in een ware nek-aan-nekrace verwikkeld. Maar hoelang duurt het nu nog voordat die laatste kiesmannen verdeeld zijn? En welke staten geven dan de doorslag?
Delen per e-mail
Mogelijk weten we vandaag nog wie de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt, maar misschien duurt het ook nog dagen en misschien zelfs tot na 12 november.
Biden nu voorbij Trump in Georgia
Wat er vandaag in Georgia gebeurt, kan veel bepalen. In de staat met 16 kiesmannen is Democraat Joe Biden gisteren over Donald Trump gewipt. Trump zag zijn aanvankelijke voorsprong in de staat steeds verder slinken. Eergisteren lag Biden nog 18.000 stemmen achter op de huidige president, intussen ligt hij 7.248 stemmen voor, meldt CNN. Nu er steeds meer poststemmen worden geteld, die traditioneel meer door Democraten worden ingezet, neemt Biden de leiding.
Als Biden uiteindelijk ook de winst pakt in Georgia, kan Trump nog maximaal uitkomen op 269 kiesmannen, één te weinig voor het presidentschap. Als Biden zijn voorsprong in de staten Arizona en Nevada, waar ook nog stemmen worden geteld, behoudt, wint hij de presidentsverkiezingen in ieder geval. In dat geval is verlies voor Biden in Georgia niet fataal.
Duurt het nog lang voor we het daar gaan weten in Georgia? Omdat het verschil tussen de twee presidentskandidaten zo klein is, lijkt een hertelling van de stemmen onafwendbaar. Het resultaat kan dus nog enkele dagen op zich laten wachten.
Mogelijk belang van Pennsylvania, waar Trump leidt
Als Biden wint in Pennsylvania, een grote staat waar maar liefst 20 kiesmannen te winnen zijn, is het over en uit voor Trump. Dan heeft Biden genoeg kiesmannen om Trump te verslaan, met of zonder Georgia. Momenteel gaat 49,6 procent van de stemmen naar Biden, 49,1 procent gaat naar Trump. Bovendien komen de resterende stemmen voornamelijk uit Philadelphia waar grotendeels democratisch wordt gestemd. In een scenario waarbij Biden én in Georgia én in Nevada én in Arizona verliest, dan speelt de staat Pennsylvania een cruciale rol: dan heeft de Democraat de 20 kiesmannen echt nodig om te kunnen winnen van Trump.
De uitkomst zou gisteren reeds bekendgemaakt worden, maar gezien het kleine verschil heeft de telling vertraging opgelopen. “Het is een hele nipte strijd, dus het duurt wat langer”, klonk het toen een staatsminister een nieuwe stand gaf over het tellen van de stemmen. Naar verwachting volgt er vannacht meer nieuws.
Ook in deze staten zijn ook nog niet alle stembiljetten geteld: Nevada (6 kiesmannen), Arizona (11 kiesmannen), North Carolina (15 kiesmannen) en Alaska (3 kiesmannen).
Voorsprong voor Biden in Arizona en Nevada
Lange tijd leek Biden zonder veel problemen de 11 kiesmannen van Arizona te zullen gaan binnenrijven, maar dat is niet meer zo zeker. De voorsprong van de Democraat is er in ieder geval flink geslonken. Met 97 procent van de stemmen die geteld zijn, stemden 1.604.067 Amerikanen voor Biden, 1.574.206 voor Trump. Dat is een verschil van 29.861 stemmen in het voordeel van de Democraat.
Omstreeks 17 uur Belgische tijd zouden de volgende resultaten bekendgemaakt worden.
Ook in Nevada, waar Biden momenteel met een verschil van 22.657 stemmen op kop staat om de 6 kiesmannen binnen te rijven, gaat het tellen onverminderd voort. Staatsminister Barbara Cegavaske heeft beloofd om tweemaal per dag nieuwe updates te delen.
Een verkiezingsambtenaar van Nevada vertelde eerder dat het nog tot vandaag of zondag kan duren om alle stembrieven die al zijn binnengekomen, te verwerken. Hij wees erop dat de overheid nog tot 12 november, volgende week donderdag, de tijd heeft om stembrieven die per post zijn verstuurd, te tellen. “Dit gaat traag, maar we willen het accuraat doen”, klonk het.
In North Carolina (15 kiesmannen), waar Trump een kleine voorsprong heeft, kunnen poststemmen die uiterlijk op 12 november binnenkomen nog worden meegeteld, op voorwaarde dat ze op tijd zijn verstuurd. Dat betekent dat ook hier een volledig resultaat nog even op zich kan laten wachten.
De staat Alaska (3 kiesmannen) is tot slot ook nog niet toegekend aan een van de kandidaten, maar dat heeft eerder te maken met het beperkte aantal stemmen dat daar al geteld is. De verwachting is dat Trump de drie kiesmannen in Alaska vrij eenvoudig zal binnenhalen.
Waarom duurt het tellen van de stemmen zo lang?
Akkoord, het gaat om miljoenen en miljoenen stembiljetten die per staat geteld moeten worden. Toch lijkt het bijzonder lang te duren voordat de officiële resultaten worden verwacht. Hoe komt dat? Onder meer door corona en een oproep van de Democraten hebben veel Amerikanen per post gestemd. In sommige staten zoals Florida zijn die stemmen al geteld voor verkiezingsdag en was er ook snel een uitslag (in het voordeel van Trump wat Florida betreft, red.).
In andere staten - zoals Pennsylvania - zijn ze pas na de fysieke stembusgang begonnen met het tellen van poststemmen. Dat zijn miljoenen stembrieven die telkens handmatig geopend worden en geteld. Een monnikenwerk, dat in sommige staten nog dagen zal duren. Het tellen van de stembiljetten is een tijdrovend en vrij ingewikkeld proces: niet alleen de handtekeningen op elk biljet moeten worden gecontroleerd, de enveloppe waarin de brief zit moet ook correct zijn dichtgemaakt.
Het gaat trouwens steeds om twee enveloppen waarin de biljetten worden ingediend. Tot slot wordt ook het papier van het stembiljet gecheckt op onregelmatigheden.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
SpaceX lanceert nog eens 60 satellieten voor breedbandnetwerk Starlink
Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Starlink heeft vandaag met succes nog eens zestig satellieten voor zijn breedbandinternetwerk Starlink gelanceerd. Dat meldt de krant Florida Today. -
Biden dreigt Witte Huis-medewerkers te ontslaan, als ze elkaar niet met respect behandelen
De Amerikaanse president Biden heeft op zijn eerste dag direct aan zijn medewerkers in het Witte Huis duidelijk gemaakt dat hij hen zal ontslaan, als hij erachter komt dat ze elkaar niet met respect behandelen. De kersverse president wil dat zijn medewerkers collegialiteit en respect hoog in het vaandel hebben staan. Dat zei hij tijdens een virtuele installatie-ceremonie in de State Dining Room. -
-
EU en VN verwelkomen terugkeer VS in klimaatverdrag Parijs: “Klimaatcrisis is de grootste uitdaging van ons tijdperk”
Vanuit de Europese Unie en de Verenigde Naties is opgetogen gereageerd op het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om de VS weer deel te laten uitmaken van het klimaatverdrag van Parijs. Biden ondertekende na zijn inauguratie een decreet waarmee de VS zich weer conformeren aan de doelen van het klimaatakkoord om de opwarming van de aarde te beperken. -
PREMIUM
Hoe stemden de Amerikanen? Vrouwen en jongeren voor Biden, blanken en rijken kiezen Trump
Het antwoord op dé vraag - wie wordt de 46ste president van de VS? - kennen we nog niet, maar waarom veel Amerikanen uren in de rij stonden, wordt wel duidelijk. De blanke en de rijkere kiezers willen nog eens vier jaar Donald Trump in het Witte Huis. Jongeren, minderheden en wie vreest voor corona hopen dat hij plaats maakt voor Joe Biden. -
Sparen Geplande reis afzeggen door coronacrisis? Deze regels hanteren de verzekeraars
Betaalt de reisverzekering u terug als u door het coronavirus langer in het buitenland moet blijven? Wat met de verzekering als u thuis een ongeval krijgt, terwijl u aan het werk bent? En komt de hospitalisatiepolis tussen als u het virus oploopt en in het ziekenhuis belandt? Spaargids.be overloopt de huidige regels*. -
Onze experte Greet De Keyser over fraudeclaims Trump: “Geen hard bewijs, zijn team blaast warm en koud tegelijk”
Het regent misnoegde tweets van Donald Trump die beweert dat er gefraudeerd wordt bij het tellen van de stemmen. Het zint hem niet dat er nu nog staten zijn die stemmen tellen en er nog stembiljetten opduiken. Daarom spant de president de ene na de andere rechtszaak aan. Volgens onze experte Greet De Keyser heeft het Trump-team alvast geen harde bewijzen voor grootschalige fraude.