Van ‘lockdown light’ tot zelfs strengere regels in Zweden: deze Europese landen verstrengden al coronamaatregelen vanwege omikronvariant
In de strijd tegen de oprukkende omikronvariant hebben verschillende Europese landen — net voor de feestdagen — beslist om het coronabeleid aan te scherpen. Hier is een overzicht.
Nederland op slot tot half januari
Onder dreiging van de omikronvariant gooide de regering van Mark Rutte Nederland afgelopen weekend weer op slot. Vrijwel alles moet dicht tot 14 januari, ‘blijf thuis’ is opnieuw de dringende oproep. Mensen mogen nog slechts twee gasten ontvangen. Voor kerstavond, eerste en tweede kerstdag en oudejaarsavond geldt een maximum van vier.
Een nieuwe lockdown is volgens Rutte “onvermijdelijk vanwege de vijfde golf die met omikron op ons afkomt”. Omikron zal waarschijnlijk nog voor de jaarwisseling de dominante variant van het coronavirus zijn, verwacht het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Duitse regering wil ‘lockdown light’ vanaf 28 december
De Duitse regering wil vanaf 28 december een ‘lockdown light’ instellen. Volgens Duitse media betekent dit dat alle nachtclubs en discotheken dichtgaan en er ook verder gaande beperkingen komen voor gevaccineerde en van Covid-19 genezen mensen.
Het Duitse Robert Koch Instituut (RKI) — de evenknie van Sciensano — schrijft vandaag in een nieuw advies dat mensen hun contacten maximaal moeten beperken en alleen op pad moeten gaan als dat noodzakelijk is. De Duitse federale regering en de deelstaten steken vandaag de koppen bij elkaar over een eventuele verstrenging van de coronamaatregelen.
Zweden: enkel nog bediening voor zittende gasten
De Zweedse premier Magdalena Andersson stelde vandaag een reeks nieuwe maatregelen voor die vanaf donderdag 23 december zullen gelden.
Een belangrijke beslissing is dat restaurants en café enkel zittende gasten mogen bedienen en dat er een afstand van een meter tussen elke groep bewaard moet worden. Ook op indoor evenementen met meer dan twintig deelnemers zullen gasten moeten blijven zitten. In de praktijk betekent dit dat de nieuwjaarsfeesten in nachtclubs niet mogen doorgaan, zei Andersson op een persconferentie in de Zweedse hoofdstad Stockholm.
Voor evenementen met meer dan 500 deelnemers is een vaccinatiecertificaat vereist. Daarnaast raadt de Zweedse overheid telewerken aan indien mogelijk.
Catalonië: openbaar leven wordt opnieuw beperkt
Catalonië, met zijn toeristische metropool Barcelona, treft vanaf vrijdag nieuwe maatregelen om het stijgend aantal coronabesmettingen in te dammen. Het openbare leven wordt voor een groot stuk stilgelegd.
Onder meer clubs, bars en dansclubs worden gesloten en er geldt opnieuw een avondklok tussen 1 uur en 6 uur ’s morgens. Verder wordt het aantal gasten op restaurant en in culturele- en vrijetijdsvoorzieningen beperkt, net als het aantal mensen dat privébijeenkomsten mag bijwonen, aldus de plaatselijke regering van de autonome regio.
De maatregelen zouden vanaf vrijdag gelden, al moeten ze nog worden goedgekeurd door het Catalaanse hooggerechtshof.
Groot-Brittannië: gezondheidsminister wil strengere coronamaatregelen niet uitsluiten
De Britse gezondheidsminister Sajid Javid weigerde bij de BBC strengere coronamaatregelen of zelfs een korte, strenge lockdown voor Engeland uit te sluiten. Zo’n circuit breaker wordt volgens geruchten door de Britse regering overwogen. Daarbij zouden er bijvoorbeeld restricties komen voor de horeca. “Op dit moment moeten we alles in de gaten houden”, zei Javid zondag.
Schotland heeft al strengere maatregelen getroffen. Er wordt aan de bevolking gevraagd om sociale contacten te beperken tot drie huishoudens in de aanloop naar Kerstmis. In Wales zijn nachtclubs gesloten vanaf 27 december. Volgens de burgemeester van Londen, Sadiq Khan, zijn nieuwe coronamaatregelen voor Engeland “onvermijdelijk”.
Frankrijk: grote feesten verboden
Premier Jean Castex kondigde vorige week aan dat grote openbare feesten en vuurwerk op oudejaarsavond verboden worden. Hij raadde iedereen — ook gevaccineerden — bovendien aan om een zelftest te doen voordat ze samenkomen tijdens de feestdagen. Verder drong de premier er op aan om grote bijeenkomsten te vermijden en te vieren in beperkte kring. Sinds zaterdag gelden er strengere inreisbeperkingen voor reizigers afkomstig uit Groot-Brittannië, aangezien de omikronvariant daar al wijdverspreid is.
Culturele leven in Denemarken op slot
De Deense regering besliste eind vorige week al om nieuwe verstrengingen door te voeren. Theaters, bisocoopzalen en concertzalen zijn weer gesloten. Dat geldt ook voor andere plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals pretparken, congrescentra en musea.
Het nachtleven werd eveneens verder ingeperkt: bars en restaurants moeten sluiten om 23 uur en na 22 uur mag er geen alcohol meer worden geserveerd.
Premier Mette Frederiksen riep de inwoners ook op om contacten zoveel mogelijk te beperken. “Ons doel blijft om de samenleving zo open mogelijk te houden”, aldus de premier, die ervan overtuigd blijft dat een nieuwe lockdown uitgesloten is “omdat er vaccins zijn”. Eerder besliste de regering wel al om de kerstvakantie te verlengen.
Oostenrijk: inreismaatregelen aangescherpt
Oostenrijk heeft de inreismaatregelen aangescherpt in een poging om de omikronvariant het hoofd te bieden. Vanaf maandag mogen enkel nog mensen die een boosterprik hebben gekregen of genezen zijn van een coronabesmetting het land binnen. Mensen die nog geen booster hebben gekregen, zullen een negatieve PCR-test moeten kunnen voorleggen, zo kondigde het ministerie van Volksgezondheid vrijdag aan.
Alle andere personen moeten onmiddellijk in quarantaine totdat een negatieve PCR-test kan worden voorgelegd. Wel zullen er uitzonderingen gelden voor onder meer zwangere vrouwen en personen die wegens medische redenen geen coronavaccin mogen krijgen. Ook voor kinderen zal een uitzondering gelden, net als voor pendelaars.
Oostenrijk versoepelde vorige week wel de lockdown voor ongevaccineerde inwoners voor de feestdagen. De regering heeft bepaald dat zij tijdens Kerstmis en de jaarwisseling in groepen van maximaal tien personen mogen samenkomen, melden Oostenrijkse media. Ongevaccineerden zitten in Oostenrijk al bijna vijf weken in een lockdown. Zij mogen alleen het huis verlaten voor werk, een bezoek aan essentiële winkels en voor lichaamsbeweging.
Voor gevaccineerde en genezen Oostenrijkers geldt een maximale groepsgrootte van 25 personen. Vanaf tien gasten moeten er coronapassen worden getoond. Die zijn vanwege het 2G-beleid niet beschikbaar voor ongevaccineerden. De passen zijn in Oostenrijk verplicht op veel publiek toegankelijke locaties, bijvoorbeeld in restaurants en cafés.
IJsland: bars en restaurants om 22.00 uur dicht
Vanwege het recordaantal besmettingen met het coronavirus heeft ook de regering in IJsland beslist om nieuwe beperkende maatregelen in te voeren.
Zo mogen nog maximaal 20 in plaats van 50 mensen bijeenkomen. Doen de deelnemers vooraf een sneltest, dan kunnen evenementen tot 200 deelnemers toegelaten worden. Daarnaast wordt ook de tweemetermaatregel opnieuw ingevoerd. Bars en restaurants moeten om 22.00 uur de deuren sluiten en fitnesscentra en zwembaden mogen slechts voor de helft bezet zijn.
De maatregelen gaan in in de nacht van woensdag op donderdag en gelden voor een periode van drie weken, zo maakte de regering in Reykjavik dinsdag bekend.
In IJsland worden recent meer dan 300 nieuwe besmettingen per dag vastgesteld. Dat is een recordwaarde voor het eiland van 360.000 inwoners ten noordwesten van het Europese vasteland. De omikronvariant van het virus is goed voor iets minder dan de helft van de besmettingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Lijkenpikker’ wil 75.000 dollar voor delen van auto waarin acteur Paul Walker omkwam
-
Franse belastingdienst ontdekt 120.000 niet-aangegeven zwembaden via luchtfoto’s
De Franse belastingdienst heeft meer dan 120.000 niet-aangegeven zwembaden ontdekt door analyse van luchtfoto’s. Eigenaars worden gecontacteerd en krijgen dertig dagen de tijd om aangifte te doen van hun zwembad, met vermelding van grootte, bouwjaar en andere details. Dat meldt de Franse krant Le Parisien. -
Spaargids.be
Deze bank biedt nu tot 2,5 procent rendement op je spaarcenten
Bij heel wat banken wordt er nog getwijfeld om de rentes op spaargeld - flink - te verhogen. Bij Santander Consumer Bank is dat echter niet het geval. Daar verhoogde men gisteren (5 juni) de rente naar ruim 2%. Hiermee is deze Spaanse bank nu dé uitschieter wat betreft spaarrendementen binnen ons land. Spaargids.be overloopt de nieuwe cijfers. -
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
-
Inheemse Indonesische gemeenschap wil dat regering hun internetverbinding verbreekt: “negatieve impact op geestelijke gezondheid”
De inheemse stam Baduy, in Indonesië, heeft gevraagd om de internetverbinding in zijn regio te verbreken “om de negatieve impact van smartphones en de virtuele wereld op zijn bevolking af te houden”. Dat laten enkele vertegenwoordigers van Baduy vrijdag weten. -
Belgische-Marokkaanse topgangster (27), die uit Guinese gevangenis ontsnapte, wordt internationaal gezocht
Een Belgisch-Marokkaanse topgangster die in ons land werd veroordeeld tot 21 jaar cel, wordt internationaal gezocht door Interpol. Dat meldt de federale politie. Hij ontsnapte dinsdag uit een gevangenis in Conakry in het Afrikaanse land Guinee. -
2
Mesaanvaller Annecy officieel beschuldigd van poging tot moord: man weigert te praten
47 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerChristiaan Vernist
jos de groot
Thérèse Reczkowski
Bart Diricx
Peter De blaere