Van gezondheidszorg tot muziekstreaming: blockchain is zoveel meer dan bitcoin alleen
De bitcoins vliegen je de laatste maanden om de oren. Het principe van de cryptomunt is gebaseerd op blockchain of blokketen. En dat systeem gaat véél verder dan alleen maar de bitcoin. The Guardian maakte een overzicht van vijf andere maatschappelijk relevante domeinen waarin blockchain een belangrijke rol kan spelen.
Blockchain ziet er héél ingewikkeld uit, maar simpel gesteld komt het erop neer dat het systeem authentificatie toelaat van transacties zonder dat een centrale autoriteit moet toezicht houden. Dat kan omdat iedereen - ongemerkt - de boel beheert en controleert. Foefelen valt meteen op. Dat opent heel wat mogelijkheden voor handelingen die (voorlopig nog) een toezichthouder vereisen.
Verkiezingen
Verkiezingen organiseren is geen sinecure. Het uitbrengen van een stem is erg fraudegevoelig. Blockchain zou de veiligheid en transparantie kunnen garanderen op een online verkiezingsplatform, net als de mathematische nauwkeurigheid van de tellingen. De startup Follow My Vote stelt dit als doel en zamelt daarvoor geld in. De naam verwijst naar de optie voor de kiezer om de weg van zijn of haar stem tot in de stembus te volgen en te controleren. "De blokketentechniek garandeert dat de stembus niet gehackt kan worden", zegt het bedrijf.
Gezondheidszorg
Het befaamde MIT is bezig met MedRec, een nieuw gedecentraliseerd datasysteem voor elektronische medische dossiers. Die liggen nu vaak verspreid bij huisartsen, ziekenhuizen en klinische labo's. Door blockchain zou een medisch dossier gelezen en geüpdatet kunnen worden vanop verscheidene locaties, met duidelijke vermelding van wie welke informatie toevoegt. De patiënt kan zelf kiezen met wie hij welke gegevens deelt.
Energie
Wie zelfopgewekte energie terug naar het net wil brengen kan dat dankzij blockchain doen zonder tussenkomst van een energieleverancier. Meer nog, eigenaars van bijvoorbeeld zonnepanelen zouden eigen micronetten kunnen opzetten onafhankelijk van het bestaande systeem. In Brooklyn loopt er al zo'n project. De New Yorkers bepalen daar hun eigen prijs, zonder commissies of inmenging van hogerhand.
Muziekstreaming
Spotify, Deezer en andere muziekstreamingsdiensten zijn vandaag heel populair. Maar we zouden via de blokketentechniek ook zonder kunnen. Het peer-to-peerplatform Voise, bijvoorbeeld, laat artiesten hun eigen prijs zetten voor hun nummers en als iemand ze streamt, krijgen de makers het volledige bedrag uitbetaald.
Hulpverlening
Financiële steun voor arme landen komt niet altijd in de juiste handen terecht. In 2012 schatte de toenmalige VN-secretaris-generaal, Ban Ki-moon, dat maar liefst 30 procent van het geld voor ontwikkelingshulp verloren ging aan corruptie. De VN heeft inmiddels verscheidene projecten lopen om dat probleem op te lossen met blockchain-systemen. Zo kregen Syrische vluchtelingen vorig jaar in Jordanië een financiële vergoeding in de vorm van cryptomunten. In de supermarkt moesten ze hun oog laten scannen om hun identiteit te checken en vervolgens werd het gespendeerde bedrag afgetrokken van hun toelage. Een besparing voor de VN in transactiekosten én een goed wapen in de strijd tegen fraude.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nederlandse stichting wil heksenmonument: “Laatste historische moordpartij waar we lollig over doen”
-
Polen krabbelt terug over wet tegen Russische invloed
Na hevige Europese en Amerikaanse kritiek heeft de Poolse president Andrzej Duda vrijdag aangekondigd dat de omstreden wet over de Russische invloed fundamenteel wordt aangepast. Zo wil Warschau het verbod op het uitoefenen van een openbaar ambt schrappen. -
Brits ministerie: “Aanvallen in Belgorod plaatsen Russisch leger voor dilemma”
De Russische legerleiding wordt voor een lastig dilemma geplaatst door de verschillende aanvallen van pro-Oekraïense ‘partizanen’ op Russisch grondgebied. Moskou moet kiezen of het de verdediging van zijn eigen grensgebied dan wel de posities in de bezette Oekraïense gebieden versterkt. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie in een dagelijkse update. -
-
Livios
Hopen werk op de tuinkalender van juni: "Zeer belangrijk om snoeiafval goed op te ruimen”
-
Twee klimmers komen om op Mont Blanc na val van honderden meters
Twee bergbeklimmers zijn in de Franse Alpen in de buurt van de Mont Blanc om het leven gekomen. -
TV
STREAMINGTIP. ‘More Than This’: liefde in alle kleuren
Zin om de week in te zetten met een portie onvervalst tienerdrama? Dan bent u bij VRT MAX aan het juiste adres. Zij brengen met ‘More Than This’ een uitstekende Australische reeks in stelling, waarbij het gevoelsleven van vijf adolescenten centraal staat. -
Amerikaanse vrouw vindt tand van mastodont tijdens strandwandeling : “Het gebeurt niet elke dag dat je iets uit de geschiedenis kan aanraken”
7 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageermeneer ai
Ramon Simon
Bernd Vaes
Jan Van Boterdael
Marc Van der Vloedt