Afgelopen zondag werd in het Engelse Bristol het standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston in het water gegooid.
Volledig scherm
Afgelopen zondag werd in het Engelse Bristol het standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston in het water gegooid. © AP

Van Churchill tot Columbus: overal worden standbeelden neergehaald of beklad

In België moesten de beelden van Leopold II het ontgelden, maar ook op andere plaatsen in de wereld moesten monumenten van historische figuren het ontgelden. In de Verenigde Staten werden onder meer standbeelden van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus gevandaliseerd. In Engeland moesten scouting-oprichter Robert Baden-Powell en oud-premier Winston Churchill hetzelfde ondergaan. Een overzicht.

43 reacties

 • Ward Berden

  2 jaar geleden
  Een kleine groep die denkt dat ze het monopolie op de waarheid hebben, dat hun wil wet is en die ongestraft zaken mogen doen waar u en ik wél de gevolgen van zouden dragen. Dat is wat we hier zien.
 • Christine Laevers

  2 jaar geleden
  Deze opkuis van nu controversiële standbeelden vind ik heel gezond. Het is een duidelijk signaal. De tijd is rijp voor andere inzichten en standbeelden. Dat kan alleen door oudere inzichten en standbeelden te verwerpen.
 • Marc Baeyens

  2 jaar geleden
  De Belgische regering moet haar excuses aanbieden voor de slachting van Leopold II. Maar het moet door een Franstalige premier aangeboden worden want in die tijd leefde ook Vlaanderen onder een Franstalige kolonisatie regime.
 • marcel lion

  2 jaar geleden
  Wat morgen? Schilderijen en dan boeken? Met wat zijn we bezig? Een beeld hoeft niet echt voor mij maar het verrijkt onze cultuur en deze mensen moeten beoordeeld worden in de tijdgeest waar ze in leefde en niet in het huidige waar men nu naar andere uiterste gaat. De middellijn is nog altijd de beste. Wat gaan we doen met al die Afrikaanse dictators die miljoenen hebben vermoord? Nu nog! Marcel Lion
 • Frank Louman

  2 jaar geleden
  Mensen die meer kunnen nuanceren. Deze beeldenstorm gaat ons verarmen vooral de jeugd die met een schuldcomplex gaan blijven zitten.
 1. Je (klein-)kind financieel ondersteunen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastingen betaalt
  Spaargids.be

  Je (klein-)kind financieel ondersteu­nen bij de aankoop van een woning? Zo vermijd je dat je te veel belastin­gen betaalt

  De aankoop van een woonst is vaak een harde noot om te kraken. De huizenprijzen zijn hoog en de banken stellen zich minder soepel op bij een lage eigen inbreng. Hulp van de ouders blijkt dikwijls noodzakelijk om de droom van een eigen stekje waar te maken. Maar hoe kan je als (groot-)ouder je (klein-)kind daarbij ondersteunen? En wat zijn de aandachtspunten? Spaargids.be maakt een overzicht.