Valentin Gendrot (32) ging undercover als agent in Parijs.
Volledig scherm
Valentin Gendrot (32) ging undercover als agent in Parijs. © AFP

Valentin ging undercover bij Parijse politie: “Wie misstanden aanklaagt, is een verrader”

Een undercoverboek over de Parijse politie doet de gemoederen beroeren in Frankrijk. In het donderdag verschenen ‘Flic’ doet Valentin Gendrot het relaas van zijn infiltratie in een politiekorps in het 19e arrondissement van Parijs. Het boek schetst allerminst een fraai beeld: afranselingen, racistische en homofobe beledigingen, maar ook de vijandigheid op straat en het karige loon.

8 reacties

 • Annie Broeckx

  7 maanden geleden
  Typisch aan de westerse cultuur,de criminelen beschermen en de orde handhavers aan de schandpaal nagelen.
 • Fred Astair

  7 maanden geleden
  Jan Bakker, 'beschaving' is het uiterlijke van het gedrag van de mens om sociaal' te zijn. Het is niet dat het allemaal brave huisvaders- en moeders zijn. Men zou schrikken van sommige mensen waar men mee omgaat.
 • Jan Bakker

  7 maanden geleden
  De eerste indruk is dat Valentin in ieder geval heeft getracht een zo goed mogelijk beeld te schetsen van de misstanden bij die politie-eenheid waar hij heeft gewerkt. Nietemin wordt ook hier weer duidelijk dat onze westerse wereld (of misschien zelfs het hele menselijk ras) niet zo "beschaafd" is als men wil doen voorkomen. We hebben nog een hele lange weg te gaan voordat we ons echt "beschaafd" kunnen noemen, maar misschien roeien we onszelf wel uit voordat het zover is.
 • karel daneeels

  7 maanden geleden
  op steun van de politie zal die niet moeten rekenen
 • patrick mostin

  7 maanden geleden
  Hier is dat ook zo...het het zijn er meer dan enkelingen... Dat moet aangepakt worden
 1. Magische girlpower, hoopgevende natuurbeelden of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Magische girlpower, hoopgeven­de natuurbeel­den of achter de schermen bij Snelle: dit is onze streaming top vijf voor dit weekend

  Wekelijks schuimt onze redactie de verschillende streamingplatformen af, op zoek naar de beste films, series en docu’s voor het weekend. Deze week op het menu: een hoopgevende natuurdocumentaire over het lockdowneffect op Apple TV+, een magisch Brits kostuumdrama op Streamz en een doodeerlijk portret van Lars Bos, beter gekend als popartiest Snelle, op Netflix.
 2. Topman federale politie tot racistische agenten in Facebookgroep: “Bezin u of bol het af”

  Topman federale politie tot racisti­sche agenten in Facebook­groep: “Bezin u of bol het af”

  Marc De Mesmaeker, de huidige topman van de federale politie, heeft tijdens de parlementaire zitting over de zaak-Chovanec duidelijk laten verstaan dat er geen plaats is voor racisme binnen de politiekorpsen. Zo was de verplichte binnendienst voor de agente die een Hitlergroet deed in de cel van de Slovaak Jozef Chovanec een te lichte straf volgens De Mesmaeker. Ook veroordeelde De Mesmaeker de racistische uitlatingen in een Facebookgroep van politiemensen.
 1. Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil
  Play

  Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil

 2. Zijn er ook versoepelingen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"
  Play

  Zijn er ook versoepe­lin­gen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"