Vaccinatieplicht vanaf 60 jaar weggestemd in Duits parlement
In Duitsland komt er geen vaccinatieplicht tegen het coronavirus voor oudere mensen. Een meerderheid in de Bondsdag stemde donderdag tegen een compromisvoorstel van volksvertegenwoordigers van de zogenaamde “verkeerslichtcoalitie” (“Ampelkoalition”), dat voorzag in een prikplicht vanaf 60 jaar.
Er stemden 378 parlementsleden tegen, 296 stemden voor, en negen onthielden zich. De parlementsleden stemden na een verhit debat van meerdere uren in deze ‘gewetenskwestie’ individueel en niet noodzakelijkerwijs volgens de lijn van hun partij. Dat maakte de uitslag van de stemming moeilijk te voorspellen.
Omdat de stemming voor de regering van bondskanselier Olaf Scholz zo spannend was, keerde minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock voor de stemming vervroegd terug van een NAVO-conferentie in Brussel.
“Hardere strijd”
Na de stemming waarschuwde minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach dat “de strijd tegen het coronavirus nu veel harder zijn. Politiek met de vinger wijzen zal niet helpen. We moeten vooruit.”
De regering wilde in de herfst al een verplichte vaccinatie invoeren, het liefst voor alle volwassen inwoners, maar daar was sowieso geen meerderheid voor te vinden.
De regeringscoalitie in Duitsland bestaat uit de sociaaldemocratische SPD van kanselier Olaf Scholz, de Groenen en de liberale FDP. Vooral die laatste remde al maanden het idee van een verplichte inenting af.
Zorgen
In Duitsland blijft de gezondheidssituatie zorgen baren. De laatste dagen zijn er om de 24 uur meer dan 200.000 nieuwe besmettingen.
76 procent van de bevolking is twee keer ingeënt, 58,9 procent kreeg een boosterprik, aldus het Robert Koch Instituut. In het land is het coronavirus volgens de gezondheidsinstellingen vastgesteld bij circa een kwart van de Duitsers. Het land van bijna 84 miljoen inwoners wijt ruim 130.000 sterfgevallen aan het coronavirus dat eind 2019 eerst opdook in China.
Sinds maart is er een een vaccinatieplicht voor personeel in ziekenhuizen en zorginstellingen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
China stuurt troepen naar Rusland voor militaire oefening
Chinese troepen doen de komende weken mee aan een militaire oefening in Rusland. Het Chinese ministerie van Defensie schrijft woensdag in een verklaring dat het zo de banden met Moskou wil aanhalen. Aan de meerdaagse zogenoemde Vostok-oefening doen ook onder meer de landen Wit-Rusland, India en Mongolië mee. -
Zware bosbranden in Algerije eisen levens van zeker 38 mensen
Bij bosbranden in veertien departementen in Algerije zijn al minstens 38 mensen om het leven gekomen. Dat meldt de Algerijnse minister van Binnenlands Zaken. Er vielen ook al tientallen gewonden. -
Geen meerderheid in het parlement: Duitsland ziet af van vaccinatieplicht tegen corona
Duitsland ziet af van een vaccinatieplicht tegen corona voor iedereen boven de 18 jaar. De regeringscoalitie van sociaaldemocraten, groenen en liberalen heeft het plan afgeblazen omdat er geen meerderheid voor is in het parlement, meldt de Duitse krant ‘Bild’. -
-
PREMIUM
Onzichtbaar Russisch huurlingenleger Wagner knapt nu ook openlijk het vuile werk op voor Poetin
-
Spaargids.be
Waar vind je nog een gratis zichtrekening? De mogelijkheden en hun kleine lettertjes op een rij
Bankieren is de voorbije jaren stelselmatig duurder geworden. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden te vinden om gratis te bankieren, al staat er bij de zogenaamde gratis zichtrekeningen vaak een sterretje met beperkingen waarmee je rekening moet houden. Spaargids.be trekt na wat je moet weten. -
Jobat
Dit zijn de beste diploma’s om werk te vinden
Het is geen geheim dat de ene studie sneller uitzicht geeft op een job dan de andere. Zo vinden afgestudeerden met een diploma in STEM of de zorg vaak heel snel werk. Twijfel je nog over je studies na de zomer? Jobat.be geeft je per opleidingsniveau de 3 diploma’s met de grootste kans op een job. -
Jobat
Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx.