Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © REUTERS

Vaccin Oxford/AstraZeneca goedgekeurd voor Britten maar nog niet voor ons, viroloog Johan Neyts legt uit: "Dossier slechts gedeeltelijk ingediend”

De Britse autoriteiten hebben groen licht gegeven voor het gebruik van het coronavaccin van Oxford en AstraZeneca. Het gaat om het tweede coronavaccin dat is goedgekeurd door toezichthouder MHRA. In het Verenigd Koninkrijk worden al mensen ingeënt met een middel van Pfizer en BioNTech. Viroloog Johan Neyts (KU Leuven) legt bij HLN Live uit wat het verschil is tussen beide vaccins en waarom het nog niet is goedgekeurd in de EU.

25 reacties

 • Eddy Douwen

  2 maanden geleden
  Waar wacht men op om astra zeneca na te zien en goed te keuren als het in Groot Brittanie al gebruikt wordt ,hier in Belgie altijd maar afwachten en achternahollen ,in het ergst getroffen landje van de wereld met de meeste overlijdens ,dat ze daar in het europees parlement is op zitten hameren ,maar dan telt Belgie niet mee,wel voor de duurste in allerlei goederen etc te zijn ,waar zitten nu onze europarlementleden he
 • Jan Van de Velde

  2 maanden geleden
  Regis Cnockaert: u zet de commerciële regels op hun kop. Het is altijd de producent die registratie van zijn product moet vragen en dan nog slechts als hij dat in de EU (of in België) wil in de handel brengen. De EU kan geen enkele producent verplichten zijn product hier in de handel te brengen of te laten registreren.
 • Pieter Verhulst

  2 maanden geleden
  Prachtige truc van de Engelsen. Ze weten dat Europa regelneven zijn waar papier belangrijker is dan inzicht en kennis of kunde. Papiertjes vergeten, alle vaccins voor UK. Het loont nu al die Brexit.
 • Patrick Vandeputte

  2 maanden geleden
  Roger, je kan het ook omdraaien en wordt door de Britten getalmd om een volledig dossier in te dienen voor goedkeuring door de EU. Vooral omdat ze met 100.000 besmettingen de laatste 48 uren en dramatische toestanden in hun ziekenhuizen berekend hebben dat ze per week 2 miljoen mensen moeten vaccineren om hier door te komen. Ze kunnen hun eigen vaccin dus zeer goed zelf gebruiken.
 • henri savelkoul

  2 maanden geleden
  En de eu hinkt weer achterop waarom toch de mensen tegen dit gedrocht zijn is voor mij geen vraagteken meer geld telt meer dan meee. Levens
 1. Premier Rutte over versoepelingen in Nederland: “We doen iets heel spannends”
  11

  Premier Rutte over versoepe­lin­gen in Nederland: “We doen iets heel spannends”

  Alle contactberoepen mogen vanaf volgende week dinsdag weer opstarten in Nederland. Concreet gaat het om kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten en uitbaters van massagesalons. Een uitzondering geldt voor sekswerkers. Leerlingen in het middelbaar mogen weer minimaal één dag in de week naar school gaan. Winkelen kan enkel op afspraak en wie jonger is dan 28 jaar mag sporten in teamverband. “We zijn het aardig zat aan het worden, maar we zijn op weg naar betere tijden. Dat perspectief is er”, klinkt het.
 1. Het is dé hype van het moment maar wat doe je eigenlijk op de app Clubhouse? En hoe krijg je toegang?
  Play
  Uitgelegd

  Het is dé hype van het moment maar wat doe je eigenlijk op de app Clubhouse? En hoe krijg je toegang?

 2. Naakte man slaat op de vlucht voor politie
  Play

  Naakte man slaat op de vlucht voor politie