Vaccin Moderna blijkt nog effectiever dan dat van Pfizer: 94,5 procent en makkelijker te bewaren
Het coronavaccin van Moderna dat in de Verenigde Staten ontwikkeld werd, blijkt nog efficiënter te zijn dan dat van Pfizer/BioNTech. Dat meldt het biotechnologiebedrijf zelf na een evaluatie van zijn bijna afgeronde onderzoek. Het zou in 94,5 procent van de gevallen mensen beschermen tegen het coronavirus. En het zou ook makkelijker te bewaren zijn. Europa sloot eerder al een raamovereenkomsten met Moderna en nam een optie op 180 miljoen doses.
Delen per e-mail
Na de aankondiging van Pfizer exact een week geleden, verwachtte ook concurrent Moderna snel te kunnen zeggen hoe doeltreffend haar coronavaccin zou zijn. De bekende Amerikaanse viroloog Anthony Fauci had goede hoop op even bemoedigende resultaten, aangezien het om soortgelijke vaccins gaat, en daarin krijgt hij nu dus gelijk als we de tussentijdse resultaten mogen geloven.
Het vaccin van Moderna - mRNA-1273 - werd ontwikkeld in samenwerking met de Amerikaanse overheid in Operation Warp Speed. Het zou maar liefst 94,5 procent effectief zijn en daarmee beter doen dan het vaccin van Pfizer, dat 90 procent effectief is en onder meer geproduceerd wordt in de fabriek van Pfizer in Puurs.
Houdbaar
Het zou bovendien tot zes maanden houdbaar zijn in een gewone diepvries bij -20 graden, tot dertig dagen in een traditionele koelkast en twaalf uur op kamertemperatuur. Dat is een groot verschil met het vaccin van Pfizer, dat bij een temperatuur van -70 graden bewaard moet worden. Het overleeft maar vijf dagen in een koelkast en vijftien dagen in een koelbox. Logistiek stelt dat dus meer uitdagingen.
Enige minpuntje: het zal nog maanden duren eer het vaccin beschikbaar is voor het grote publiek. Moderna hoopt nog dit jaar de eerste 30 miljoen dosissen klaar te hebben, maar vermoedelijk duurt het voor ons nog tot de lente van volgend jaar. Het vaccin van Pfizer zou in de eerste drie maanden van volgend jaar al beschikbaar moeten zijn om met vaccinaties te beginnen.
Het gaat in beide gevallen om een vaccin van het genetische type. Dat betekent dat het vaccin genetisch materiaal van het coronavirus (mRNA) bevat waarin de ‘bouwinstructies’ zitten om de kenmerkende uitsteeksels (spike-eiwitten) ervan aan te maken. Bedoeling is dat ons immuunsysteem die spike-eiwitten leert herkennen, zodat het bij een eventuele échte besmetting met het SARS-CoV-2-virus meteen in actie kan schieten.
De Europese Unie sloot vorige week een overeenkomst met Pfizer voor de levering van 200 miljoen doses coronavaccin en nam een optie op nog eens 100 miljoen extra doses. Als België intekent, kan het al zeker op 7,74 miljoen doses rekenen, goed voor het vaccineren van 3,87 miljoen mensen.
Raamovereenkomst
Met Moderna is er een raamovereenkomsten voor een optie op 80 miljoen doses. Die is er ook nog met CureVac, voor de levering van 225 miljoen doses. Europa heeft ook al contracten voor Covid-19-vaccins met drie andere farmaceuten. Het gaat om AstraZeneca (300 miljoen doses plus optie op nog eens 100 miljoen), Sanofi-GSK (300 miljoen) en Janssen Pharmaceutica (200 miljoen). Met een gevarieerde ‘vaccinportefeuille’ hoopt de commissie de kans voor de lidstaten te vergroten om, als vaccins het groene licht krijgen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), direct toegang te hebben tot de vaccins.
Aan de klinische studie van Moderna namen 30.000 proefpersonen deel, waaronder heel wat ouderen en mensen met onderliggende ziektebeelden. Er werden 95 infecties vastgesteld, waarvan vijf bij mensen die het vaccin kregen. Elf mensen in het onderzoek ontwikkelden een zware infectie en dat waren allemaal proefpersonen die het placebo kregen toegediend. Het vaccin lijkt dus ook een ernstig ziekteverloop te voorkomen.
Het vooronderzoek van Moderna verliep wat tumultueus nadat de dosering te hoog was gebleken en een vrijwilliger tijdelijk in het ziekenhuis belandde, maar die zou gladgestreken zijn. Misschien nog het grootste probleem is de prijs. Moderna zegt per inenting van twee prikken - die op 28 dagen van elkaar gezet moeten worden - zo’n 60 euro te vragen, flink meer dan andere bedrijven.
Aandeel
Het aandeel van Moderna schoot na de aankondiging meteen tot 12 procent hoger in de voorbeurse handel in New York. De aandelen van Pfizer en BioNTech stonden daarentegen op verlies.
De Europese beurzen breiden hun winsten maandagnamiddag aanzienlijk uit na de aankondiging van Moderna. Op de beurs van Brussel noteerde de sterindex Bel20 rond 13.30 uur een winst van 2,3 procent. Ook in Parijs bedroeg de winst toen meer dan 2 procent. In Amsterdam, Frankfurt en Londen varieerden de winsten van 1 tot 1,6 procent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Niet ‘Chinees’ virus, wel ‘Britse’ en ‘Zuid-Afrikaanse’ variant: WHO komt met alternatieve namen om stigmatisering te vermijden
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil de nieuwe coronavarianten hernoemen. Hiermee wil de WHO voorkomen dat landen door de mutatie van het coronavirus worden gestigmatiseerd. -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
-
Tweede impeachment voor Trump is een feit
-
Zes dagen voor vertrek Trump is gevangene met coronavirus alsnog geëxecuteerd
Amerikaanse federale autoriteiten hebben donderdag een voormalige drugshandelaar geëxecuteerd. Corey Johnson werd ter dood veroordeeld voor zeven moorden in het drugsmilieu. Vrijdag staat de laatste federale executie voor het vertrek van president Trump uit het Witte Huis op de planning. -
Belgen in VS gevraagd om gevaar te vermijden rond Bidens inauguratie
Het Belgische consulaat in New York waarschuwt Belgen in de regio dat er vanaf zaterdag protesten de kop kunnen opsteken naar aanleiding van de inauguratie van Democratisch president Joe Biden. In een brief maant het consulaat daarom aan tot uiterste voorzichtigheid en geeft het enkele veiligheidstips. -
Wereldwijd nu 2 miljoen coronadoden te betreuren
Sinds het begin van de coronapandemie zijn wereldwijd meer dan 2 miljoen mensen overleden aan het virus. Dat blijkt uit cijfers van de gerenommeerde Johns Hopkins Universiteit.
17 reacties
Louis Heyens
Zara Vanderborg
Maria De Vuyst
Louis Heyens
Dirk Belderbos