Vaccin in Verenigd Koninkrijk sneller goedgekeurd “dankzij brexit”, claimt minister, EU bekritiseert “gehaaste beslissing”
In tegenstelling tot wat de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock vandaag beweert, is het niet dankzij de brexit dat toezichthouder MHRA als eerste heeft kunnen aanbevelen om het coronavaccin van Pfizer en BioNTech een marktvergunning te geven. Het is net Europese wetgeving die een snelle beslissing mogelijk gemaakt heeft. De Europese Unie heeft ondertussen wel kritiek op de snelle Britse goedkeuring en zegt zelf een grondiger onderzoek te zullen voeren. Ook Duitsland heeft bewust gekozen voor een langere procedure, klinkt het in Berlijn.
Delen per e-mail
Vanochtend werd bekendgemaakt dat de Britse overheid het licht op groen heeft gezet voor de toediening van het coronavaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech, na een positieve aanbeveling van toezichthouder MHRA (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency). De eerste Britten zouden het vaccin, dat in België (Puurs) en Duitsland wordt geproduceerd, in de loop van volgende week moeten krijgen.
Tijdens een opmerkelijke reeks interviews zei minister van Volksgezondheid Matt Hancock dat het dankzij de brexit is dat het VK als eerste westerse land met de uitrol van een coronavaccin kan beginnen. "Tot begin dit jaar zaten we in het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), maar dankzij brexit hebben we onze beslissing kunnen baseren op de Britse toezichthouder. (...) We volgen niet het tempo van Europa, dat wat trager gaat", wordt hij door The Guardian geciteerd. "We voeren dezelfde veiligheidscontroles uit en volgen dezelfde procedures, maar door brexit kunnen we sneller gaan."
Europese wetgeving
Die uitleg lijkt niet helemaal te stroken met de waarheid. Meer zelfs, in een persbericht dat het Britse ministerie van Volksgezondheid op 23 november verspreidde, gaf het zelf aan dat de vergunningsprocedures van het MHRA nog tot eind dit jaar die van het EMA volgen. Tot 31 december loopt immers nog de transitieperiode waarbij het VK deel blijft uitmaken van de Europese douane-unie en de interne markt, ook al heeft het land formeel de Europese Unie reeds verlaten. Het is pas vanaf 1 januari dat het MHRA helemaal zelfstandig over de marktvergunning van vaccins zal kunnen beslissen.
"Maar", vulde het ministerie aan, "als een geschikt vaccin tegen Covid-19 nog voor het einde van de transitieperiode beschikbaar is, laat Europese wetgeving die we hebben geïmplementeerd de MHRA toe om tijdelijk de levering van een medicijn of een vaccin toe te staan, op basis van noden op het vlak van volksgezondheid." Elk Europees land kan die uitzondering toepassen als het dat wil, maar enkel het Verenigd Koninkrijk heeft dat gedaan.
“Niet alle data bestudeerd om te kunnen zeggen dat ze sneller zijn dan EU”
Volgens Guido Rasi, het voormalige hoofd van het EMA, heeft het Verenigd Koninkrijk die Europese uitzondering toegepast door slechts een deel van de beschikbare data te analyseren, wat ook meer risico’s inhoudt. “De Britse overheid heeft niet alle data bestudeerd, gewoon om te kunnen zeggen dat ze zonder Europa sneller konden gaan”, aldus Rasi op de Italiaanse radio.
De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn verklaarde op een persconferentie “dat het er niet om draait wie eerste is, maar wel om een veilig en effectief vaccin te hebben”. Een langere procedure moet het vertrouwen van de bevolking in de vaccins verhogen, klonk het. “We hebben lidstaten, waaronder Duitsland, die een dergelijke noodvergunning hadden kunnen afgeven als we dat hadden gewild. Maar we hebben beslist dat niet te doen en we kozen voor een gemeenschappelijke Europese aanpak om samen verder te gaan.”
In een verklaring uitte ook het EMA zelf kritiek op de Britse beslissing door te zeggen dat het zijn beoordeling op meer data baseert en een grondiger onderzoek zal voeren dan het MHRA gedaan heeft. Het Europese agentschap startte op 6 oktober met een voorlopige evaluatie van de beschikbare datum, een proces dat normaal zeven maanden duurt vanaf de beschikbaarheid van de volledige data. Als het onderzoek voorspoedig verloopt, verwacht EMA uiterlijk 29 december met een oordeel te komen over het vaccin.
Het Britse onderzoek van de voorlopige data startte pas op 30 oktober, en analyseerde dus minder gegevens waardoor het MHRA nu al zijn goedkeuring gaf.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen
Sparen voor uw (klein)kind: vier interessante formules
Kreeg u van uw ouders ook een financieel rugzakje cadeau toen u meerderjarig werd of uw studies afmaakte? Of spaart u zelf met dat doel voor uw kinderen of kleinkinderen? Spaargids.be legt uit waarom het interessant is om niet alleen spaarformules, maar ook beleggingen te overwegen. -
Zweedse agenten stuiten bij politie-inval op schilderijen van Picasso, Warhol en Chagall
De Zweedse politie heeft bij een inval schilderijen aangetroffen van kunstenaars Pablo Picasso, Andy Warhol en Marc Chagall. Dat gebeurde in een onderzoek naar een vermeende drugsdealer. Er zijn ook dure auto's, designmeubels, exclusieve horloges, sieraden en grote hoeveelheden cash in beslag genomen. -
PREMIUM
Moderna-inenting is 100% effectief tegen ernstige variant van Covid-19: als België hierop intekent, zijn er vaccins voor iedereen
Als België deze week intekent op de aankoop van het Moderna-vaccin, kunnen nog eens 2 miljoen Belgen ingeënt worden. Nog meer goed nieuws: het Amerikaanse vaccin zou 100% effectief zijn tegen een ernstige vorm van Covid-19. Moderna heeft z’n kandidaat-spuit voor goedkeuring voorgelegd aan de autoriteiten — meteen de eerste aanvraag in Europa. Hoeveel vaccins krijgt België? En wanneer gaan ze er zijn? De belangrijkste vragen beantwoord. -
-
Coronavaccin Pfizer goedgekeurd in Verenigd Koninkrijk, uitrol start volgende week
Het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech is goedgekeurd voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Het vaccin zou vanaf volgende week beschikbaar zijn. Het VK is daarmee het eerste land ter wereld dat het vaccin van Pfizer/BioNTech goedkeurt. -
Salaris
Zoveel verdien je in de meest hardnekkige knelpuntberoepen
Van schoonmaker tot ICT-ontwikkelaar: het lijstje met zware knelpuntberoepen oogt divers. En dat geldt ook voor de lonen. Jobat.be ging na wat je verdient in 7 van de meest hardnekkige knelpuntjobs. -
PREMIUM4
Comeback ver weg voor ‘Président Bling-Bling’: “Hij heeft altijd met een grens geflirt”
-
Klimaatverandering bedreigt iconische Pacific Coast Highway in Californië
Wie op vakantie met de auto door Californië rondtoert, doet ongetwijfeld ook de beroemde Pacific Coast Highway, kortweg PCH, aan. De iconische snelweg slingert langs de spectaculaire kustlijn van de Stille Oceaan in de staat. Maar daar zal “onvermijdelijk” een einde aan komen, vreest professor Gary Griggs. Bosbranden en stortbuien doen al langer grote stukken van het wegdek in de zee neerstorten. Mogelijke schuldige: de klimaatverandering.