Fiffy tijdens de operatie. Beide lenzen in de ogen van de chimpansee werden vervangen.
Volledig scherm
Fiffy tijdens de operatie. Beide lenzen in de ogen van de chimpansee werden vervangen. © Stichting AAP

Uniek: chimpansee Fiffy kan weer zien na operatie door Nederlandse oogartsen

Oogartsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn erin geslaagd om een bijna blinde chimpansee weer te laten zien. Het dier had in korte tijd ernstige staar ontwikkeld in beide ogen. Het is voor zover bekend voor het eerst in Nederland dat zo’n operatie heeft plaatsgevonden bij een chimpansee.

8 reacties

 • emiel wouters

  1 week geleden
  Het is niet genoeg dat er een PAAR GOEI mensen zijn. Wat hebben andere mensen ons toch misdaan dat we daar een hekel aan hebben? en waarom kiezen wij meer voor een dier dan voor een mens. het antwoord is heel simpel. Dieren houden van iedereen, en dat zie je direct. Mensen sluiten hun op in een eigen huisje, en willen geen contact met de anderen.
 • MYRTHE PASS

  1 week geleden
  Het is mooi dat Nederland Fifi terug haar zicht gaf. Ze heeft waarschijnlijk ongeveer 15 jaar in een donkere zolder opgesloten gezeten en toen ze nog haar zicht had, kon ze niet naar buiten kijken. Het zou jammer geweest zijn, dat ze nu de buitenlucht niet meer zou kunnen zien. Ik denk wel dat Fifi warmte en aandacht van het gezin kreeg, want ze was bij haar bevrijding totaal niet mensenschuw en gaf zich volledig over aan de Nederlandse hulpverlener.
 • Anne Jacobs

  2 weken geleden
  Waarom toch hebben die eigenaars, toen ze haar niet meer aankonden, haar niet onmiddellijk aan de zoo gegeven? Dit zijn echte barbaren!
 • Dalida Beauprez

  2 weken geleden
  Zo mooi,wat leveren Nederlandse instanties toch prachtig werk ! Mijn hoed daarvoor !!!!
 • Gerda Haubourdyn

  2 weken geleden
  Heel mooi gebaar. Hart verwarmend.
 1. Elk jaar bijna 100.000 operaties aan cataract: oogarts legt uit wat je kan doen om het te voorkomen en wat de risicofactoren zijn
  PREMIUM

  Elk jaar bijna 100.000 operaties aan cataract: oogarts legt uit wat je kan doen om het te voorkomen en wat de risicofac­to­ren zijn

  Cataract, of het wazig worden van de ooglens, is een van de talrijke kwaaltjes die hoort bij ouder worden. In ons land worden jaarlijks bijna 100.000 cataractoperaties uitgevoerd. Wie loopt het meest risico? Hoe kan je het voorkomen en hoe wordt het behandeld? Oogarts Luc Van Os geeft uitleg. “De snelheid waarmee de ziekte zich ontwikkelt wisselt sterk, maar onbehandeld wordt het alleen maar erger.”
 2. Vriendinnen bengelen met hun boot vervaarlijk over rand van afgrond: “Ze hadden het te druk met kletsen en misten zo waarschuwingsborden”
  Play

  Vriendin­nen bengelen met hun boot vervaar­lijk over rand van afgrond: “Ze hadden het te druk met kletsen en misten zo waarschu­wings­bor­den”

  Vier vrouwen moesten gisteren uit een benarde positie in hun gehuurde elektrische motorboot gered worden. Ze waren in Austin (Texas) op de bovenkant van een dam vast komen te zitten en het bootje helde al gevaarlijk over de afgrond. Volgens de betrokken reddingsdiensten hadden de vriendinnen het te druk met kletsen en hadden ze daardoor de waarschuwingsborden gemist.