Uniek: chimpansee Fiffy kan weer zien na operatie door Nederlandse oogartsen
Oogartsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn erin geslaagd om een bijna blinde chimpansee weer te laten zien. Het dier had in korte tijd ernstige staar ontwikkeld in beide ogen. Het is voor zover bekend voor het eerst in Nederland dat zo’n operatie heeft plaatsgevonden bij een chimpansee.
Chimpansee Fiffy werd in 2008 door hulporganisatie Stichting AAP gered in Frankrijk. Fiffy, die tussen de dertig en veertig jaar oud wordt geschat, leefde een eenzaam bestaan op een zolder in de buurt van Parijs.
Fiffy werd als baby door een echtpaar opgevoed alsof het een mensenkind was. Na acht jaar konden ze haar niet meer aan en werd ze zonder pardon opgesloten op zolder. Daar heeft Fiffy vele jaren moeten doorbrengen, zonder beweegruimte, zonder zonlicht en helemaal alleen. Het dier werd uiteindelijk dus in 2008 bevrijd. Ze had toen ernstig overgewicht en was in slechte conditie. Naast een nieuw dieet moest Fiffy ook nieuw gedrag met soortgenoten aanleren.
Handen voor de ogen
Dat ging allemaal goed, maar de laatste maanden maakte Fiffy steeds minder contact. De chimpansee kreeg ernstige staar of cataract, een oogziekte waarbij de ooglens troebel wordt. Door de oogproblemen kon Fiffy geen licht meer verdragen, verstopte ze zich onder een deken of hield ze haar handen voor haar ogen. Ze bleek zowel haar voedsel als haar groepsgenoten nauwelijks meer te zien en dreigde uit de groep te vallen. Een dierenarts van AAP besloot dat het zo niet langer kon en vroeg oogartsen om advies.
Uiteindelijk werd beslist om haar te laten opereren. “Door de geweldige inzet van de oogartsen en assistenten van het Leidse ziekenhuis en de leveranciers van de benodigde apparatuur, kon de staaroperatie op 23 mei in het Chimpansee Complex van AAP in Almere plaatsvinden”, meldt de stichting.
Dierenarts Hester van Bolhuis van AAP reageerde na afloop: “De operatie was voor iedereen spannend. Voor de oogartsen was het de eerste keer dat ze een aap opereerden. Het was ook een lastige operatie, omdat vooral in het rechteroog de cataract zeer ernstig was, en de lens vergroeid bleek aan het kapsel. De operatie duurde in totaal tweeënhalf uur, maar het is allemaal heel goed gegaan. Ik ben ontzettend dankbaar voor alle hulp en enthousiast om Fiffy haar zicht terug te geven. Fiffy heeft al zoveel moeten meemaken in haar leven, dit is het minste wat we voor haar konden doen.”
Fiffy heeft nu ultramoderne lenzen. Links voor dichtbij en rechts voor veraf, want een leesbril is voor haar natuurlijk geen optie
De Leidse dokter Irene Notting.
De oogartsen van het LUMC, Irene Notting en Yanny Cheng, zijn blij dat ze Fiffy konden helpen. “Normaal opereer ik mensen die ik goed kan voorbereiden en die kunnen vertellen wat de klacht is”, zegt Notting. “Bij deze aap was zelfs het vooronderzoek al een uitdaging. Onze apparatuur is niet voorzien op de vorm van haar hoofd. Maar het is gelukt: Fiffy heeft nu ultramoderne lenzen. Links voor dichtbij en rechts voor veraf, want een leesbril is voor haar natuurlijk geen optie.”
Toen Fiffy bijkwam uit de narcose, was ze volgens haar verzorgers overweldigd door haar nieuwe zicht en raakte ze niet uitgekeken op haar handen en het platform in haar verblijf. Ze ziet de dierenverzorgers nu al van ver aankomen met aardbeien, iets wat ze eerder niet eens opmerkte.
De chimpansee was vooraf getraind om na de operatie druppeltjes in de ogen te krijgen, iets wat ze met tegenzin toestaat nu ze weer kan zien. Het zal een bijzonder weerzien zijn als ze straks terug bij haar groepsgenoten mag. Ze werd maar een paar dagen van haar groep gescheiden, maar heeft hen al maanden nauwelijks kunnen zien.
Bekijk ook: Chimpansee Fiffy gered van jarenlange eenzame opsluiting:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
Het is niet genoeg dat er een PAAR GOEI mensen zijn. Wat hebben andere mensen ons toch misdaan dat we daar een hekel aan hebben? en waarom kiezen wij meer voor een dier dan voor een mens. het antwoord is heel simpel. Dieren houden van iedereen, en dat zie je direct. Mensen sluiten hun op in een eigen huisje, en willen geen contact met de anderen.
MYRTHE PASS
2 jaar geleden
Het is mooi dat Nederland Fifi terug haar zicht gaf. Ze heeft waarschijnlijk ongeveer 15 jaar in een donkere zolder opgesloten gezeten en toen ze nog haar zicht had, kon ze niet naar buiten kijken. Het zou jammer geweest zijn, dat ze nu de buitenlucht niet meer zou kunnen zien. Ik denk wel dat Fifi warmte en aandacht van het gezin kreeg, want ze was bij haar bevrijding totaal niet mensenschuw en gaf zich volledig over aan de Nederlandse hulpverlener.
Anne JACOBS
2 jaar geleden
Waarom toch hebben die eigenaars, toen ze haar niet meer aankonden, haar niet onmiddellijk aan de zoo gegeven? Dit zijn echte barbaren!
Dalida Beauprez
2 jaar geleden
Zo mooi,wat leveren Nederlandse instanties toch prachtig werk ! Mijn hoed daarvoor !!!!
8 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageeremiel wouters
MYRTHE PASS
Anne JACOBS
Dalida Beauprez
Gerda Haubourdyn