Fiffy tijdens de operatie. Beide lenzen in de ogen van de chimpansee werden vervangen.
Volledig scherm
Fiffy tijdens de operatie. Beide lenzen in de ogen van de chimpansee werden vervangen. © Stichting AAP

Uniek: chimpansee Fiffy kan weer zien na operatie door Nederlandse oogartsen

Oogartsen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zijn erin geslaagd om een bijna blinde chimpansee weer te laten zien. Het dier had in korte tijd ernstige staar ontwikkeld in beide ogen. Het is voor zover bekend voor het eerst in Nederland dat zo’n operatie heeft plaatsgevonden bij een chimpansee.

8 reacties

 • emiel wouters

  2 jaar geleden
  Het is niet genoeg dat er een PAAR GOEI mensen zijn. Wat hebben andere mensen ons toch misdaan dat we daar een hekel aan hebben? en waarom kiezen wij meer voor een dier dan voor een mens. het antwoord is heel simpel. Dieren houden van iedereen, en dat zie je direct. Mensen sluiten hun op in een eigen huisje, en willen geen contact met de anderen.
 • MYRTHE PASS

  2 jaar geleden
  Het is mooi dat Nederland Fifi terug haar zicht gaf. Ze heeft waarschijnlijk ongeveer 15 jaar in een donkere zolder opgesloten gezeten en toen ze nog haar zicht had, kon ze niet naar buiten kijken. Het zou jammer geweest zijn, dat ze nu de buitenlucht niet meer zou kunnen zien. Ik denk wel dat Fifi warmte en aandacht van het gezin kreeg, want ze was bij haar bevrijding totaal niet mensenschuw en gaf zich volledig over aan de Nederlandse hulpverlener.
 • Anne JACOBS

  2 jaar geleden
  Waarom toch hebben die eigenaars, toen ze haar niet meer aankonden, haar niet onmiddellijk aan de zoo gegeven? Dit zijn echte barbaren!
 • Dalida Beauprez

  2 jaar geleden
  Zo mooi,wat leveren Nederlandse instanties toch prachtig werk ! Mijn hoed daarvoor !!!!
 • Gerda Haubourdyn

  2 jaar geleden
  Heel mooi gebaar. Hart verwarmend.