Uiterst zeldzaam geval: man gestorven aan rabiës in Frankrijk na contact met vleermuis
In Frankrijk is een man overleden aan rabiës of hondsdolheid, vermoedelijk nadat hij was gebeten of gekrabd door een vleermuis die op zijn zolder zat. Dat meldt het Franse persbureau AFP. Zijn doodsoorzaak kwam pas later aan het licht na een post-mortemonderzoek. Het gaat om een uiterst zeldzaam geval en het is de eerste keer dat dit is voorgekomen op het Franse vasteland.
Delen per e-mail
De zestigjarige man werd in juli 2019 in het universitair ziekenhuis van Limoges opgenomen, raakte in coma en stierf in augustus 2019 aan encefalitis, een hersenontsteking. Het ging om een aanvankelijk onverklaarbare hersenontsteking die een verdere analyse vereiste. Het Parijse Necker-ziekenhuis en het gerenommeerde Institut Pasteur hebben samengewerkt voor een post-mortemonderzoek, gericht op het identificeren van de oorzaken van de encefalitis. Het eindoordeel viel afgelopen najaar. De analyse toonde aan dat hij een lyssavirus had opgelopen, meer bepaald het European bat lyssavirus type 1 (EBLV-1), dat circuleert bij vleermuizen.
Volgens de familie van het slachtoffer in Limoges had de man geen huisdier dat hondsdolheid had kunnen overdragen, en was hij ook niet naar Azië of Afrika gereisd waar het virus meer aanwezig is. De enige hypothese die dan nog overbleef: de kolonie vleermuizen op zijn zolder waarmee hij op een gegeven moment in contact moet zijn geweest.
Het uitzonderlijke geval werd in november 2020 beschreven in een wetenschappelijk artikel waarna het werd uitgespit door het dagblad Le Populaire du Centre en opgepikt door andere Franse media.
35 jaar geleden
“Het was door deze specifieke diagnose dat dit geval uiteindelijk aan het licht is gekomen. We hadden nog nooit zo’n geval gehad. Dit is de eerste keer dat dit gebeurt op het vasteland van Frankrijk. Het is 35 jaar geleden dat dit op mondiaal niveau gebeurde”, erkent Laurent Dacheux, plaatsvervangend hoofd van het nationaal referentiecentrum voor hondsdolheid bij het Institut Pasteur, aan AFP. Een identiek sterfgeval werd in 1985 in Rusland geregistreerd. Twee andere sterfgevallen waarbij een ander soort type lyssavirus was betrokken, namelijk EBLV-2, werden in 1985 gemeld in Finland en in Schotland in 2002. Het betrof toen wetenschappers die vleermuizen bestudeerden.
In Frankrijk is hondsdolheid sinds 2001 officieel uitgeroeid, onderstreept de onderzoeker. Ook ons land is sinds 2001 vrij van rabiës. Het virus komt niet meer voor bij honden, en ook niet meer bij vossen, maar kan nog altijd bij vleermuizen voorkomen.
Behandeling
Hondsdolheid is een dodelijke ziekte, die voorkomen kan worden door onmiddellijk na de blootstelling aan het besmette dier een reeks vaccinaties te geven en een behandeling met antistoffen te starten.
We moeten daarom vermijden om een vleermuis aan te raken als deze bijvoorbeeld op de grond ligt
De Franse wetenschapper wil de mensen dan ook geruststellen in Le Parisien: “Het risico is bekend en onder controle. Maar de algemene bevolking is niet ingeënt tegen hondsdolheid. We moeten daarom vermijden om een vleermuis aan te raken als deze bijvoorbeeld op de grond ligt. Als u wordt gebeten, moet u onmiddellijk naar een vaccinatiecentrum gaan. Het virus kan dan worden uitgeschakeld voordat het het centrale zenuwstelsel heeft bereikt.”
Jaarlijks sterven wereldwijd 50.000 tot 100.000 mensen aan de gevolgen van rabiës, meestal te wijten aan hondenbeten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
Trouwe hond in Turkije wacht dagenlang geduldig aan ziekenhuis op baasje
Boncuk is echt wat je noemt ‘een trouwe viervoeter’. Zes dagen lang liep ze elke ochtend naar het hospitaal in het Turkse Trabzon, waar haar baasje, Cemal Senturk, was opgenomen voor een hersenbloeding. Toen de 68-jarige man uiteindelijk werd ontslagen, was Boncuk door het dolle heen. -
-
Multimedia Moet jouw telefoon tegen wat nattigheid kunnen? Deze smartphones zijn waterdicht
Het is misschien niet het eerste waar je naar kijkt als je een nieuwe smartphone gaat kopen, maar toch is ‘waterdichtheid’ een redelijk belangrijk criterium. Helemaal als je ook in de gure tijd van het jaar vaak buitenshuis bent. Onze techredacteur belicht de verschillende niveaus van waterdichtheid en de high-end smartphones per categorie. -
Franse jager vindt uitgemergelde hond die met ketting is vastgemaakt aan boom
Eén van zijn eigen honden begon te blaffen. Er was iets mis. Verscholen in het bos in de Vendée ontdekte een jager een bange en erg vermagerde viervoeter die met een ketting was vastgebonden aan een boom. Wat verderop stond een eetkom, maar die was helemaal leeg. “Zoiets doe je een dier toch niet aan.” -
Tweede grootste jackpot ooit: gelukkige wint bijna 608 miljoen euro met Mega Millions
Een tot nog toe onbekende lottospeler uit de Amerikaanse staat Michigan heeft bij de trekking van Mega Millions de jackpot van 1 miljard dollar gekraakt. De gelukkige ziet binnenkort 739,6 miljoen dollar (bijna 608 miljoen euro) op zijn of haar rekening overgeschreven. -
Waarom Joe Biden zoveel pennen gebruikt om besluiten te ondertekenen
Het viel niet alleen op dat Joe Biden meteen op zijn eerste werkdag als president een aantal decreten ondertekende in het Oval Office, maar ook dat hij daarvoor een rist pennen had klaarliggen op de Resolute Desk. Dat heeft niets met de coronapandemie te maken. Het is een traditie die vorige presidenten in gang zetten, al is het niet duidelijk wie er precies mee begon.
1 reactie
dol de peeze