De woning van Zemari Ahmadi en zijn familie, na de droneaanval.
Volledig scherm
De woning van Zemari Ahmadi en zijn familie, na de droneaanval. © AP

Twijfels over Amerikaanse droneaanval in Afghanistan: werd man terecht getroffen?

Het Amerikaanse leger voerde op 29 augustus in de Afghaanse hoofdstad Kaboel een droneaanval uit op een vermeende terrorist. Daarbij kwamen volgens het leger drie burgers om het leven. Na een grondige analyse van videobeelden van die dag en tientallen gesprekken met familieleden en collega’s van de man, trekt de New York Times echter een hele rist beweringen van het leger in twijfel. Zo zouden er aanwijzingen zijn dat de man geen terrorist was, dat hij geen explosieven vervoerde en dat er niet drie, maar tien burgerdoden vielen.

8 reacties

 • frans Vullings

  1 maand geleden
  Amerikanen spreken van terroristen, maar zijn geen haar beter.
 • Luc Lepoudre

  1 maand geleden
  Het is gewoon "moord", executie zonder vorm van proces. Wanneer komen déze daders voor een Internationaal Strafhof?
 • Gino Denil

  1 maand geleden
  Het is duidelijk dat de versie van het leger langs geen kanten klopt. Bovendien was het een Afghaan die lang gewerkt heeft voor buitenlandse organisaties daar. Het optreden van de VS met hun drones in meerdere landen - het internationaal recht schendend - heeft meer onschuldige burgers gedood dan terroristen. En dat is dan weer een voedingsbodem in die landen om te radicaliseren en zich aan te sluiten bij jihad bewegingen.
 • Henri Dederen

  1 maand geleden
  Amerika reageerde snel op een IS aanslag - alleen kan je je afvragen waarom men niet eerder IS stellingen bombardeerden als men blijkbaar goed wist waar deze zich bevonden. Of wou Amerika IS gerust laten omdat deze de Taliban bestrijdt? Hetzelfde scenario zoals in Syrië waar voor het Westen Assad van het toneel moest verdwijnen.
 • Lobke Vonwalt

  1 maand geleden
  Nu moeten de Afghanen een internationaal aanhoudingsbevel uitvaardigen zodat Joe Biden en zijn salongeneraals in Afghanistan kunnen berecht worden voor deze moorden.
 1. ‘Dubbelganger' van Brian Laundrie brutaal wakker gemaakt door gewapend arrestatieteam: “Plots zag ik een stel kerels met geweren op mij gericht”

  ‘Dubbelgan­ger' van Brian Laundrie brutaal wakker gemaakt door gewapend arrestatie­team: “Plots zag ik een stel kerels met geweren op mij gericht”

  Severin Beckwith wist niet wat hem overkwam toen hij brutaal werd wakker gemaakt door luid geklop op de deur van zijn hotelkamer. Voordat hij het goed en wel doorhad, stormden enkele zwaargewapende politieagenten binnen en hielden ze hem onder schot. Beckwith had helemaal geen misdaad begaan, maar lijkt wel verdacht veel op Brian Laundrie (23), de verloofde van Gabby Petito en tevens ook hoofdverdachte in de moordzaak.
 2. Rusland sluit eigen missie bij de NAVO, contact moet via ambassade Brussel

  Rusland sluit eigen missie bij de NAVO, contact moet via ambassade Brussel

  Rusland sluit de eigen missie bij de NAVO. Als het bondgenootschap contact wil opnemen met de Russische regering, kan dat volgens minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov via de Russische ambassade in Brussel. Ook de werking van de NAVO-missie in Moskou wordt opgeschort. De Russische regering is boos dat het bondgenootschap eerder deze maand acht Russen die er waren geposteerd de deur wees omdat zij voor Russische inlichtingendiensten zouden werken.
 1. Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?
  Jobat

  Contracten van onbepaalde duur pieken: wat zijn de voor- en nadelen?

  Belgische bedrijven sluiten weer volop nieuwe contracten van onbepaalde duur af. Het aantal zit opnieuw op het niveau van vóór corona. Van januari tot en met augustus werden er zelfs 1,7% meer nieuwe arbeidscontracten getekend. Dat blijkt uit gegevens van Acerta bij 260.000 werkende Belgen. Jobat.be somt samen met het hr-dienstenbedrijf de verschillen op tussen een contract van bepaalde en onbepaalde duur. Wat is nu het interessantst als werknemer, en is er een verschil qua loon?
 2. Groep Finse mannen die Hitlergroet brengen in concentratiekamp aangeklaagd

  Groep Finse mannen die Hitler­groet brengen in concentra­tie­kamp aange­klaagd

  Een groep Finse vijftigers die de Hitlergroet brachten aan een memoriaal in het concentratiekamp Dachau, in de Zuid-Duitse staat Beieren, zijn niet langer welkom op de site. Ook gaan de autoriteiten klacht indienen tegen de mannen. De groep zou naar eigen zeggen niet hebben geweten dat een groet met gestrekte arm illegaal is in Duitsland. “Ze hadden tot het besef moeten komen dat erop neergekeken wordt”, aldus een politiewoordvoerder.