Twijfels of nieuwe Nederlandse regering vele miljarden wel kan uitgeven
De nieuwe Nederlandse regering wil de komende jaren miljarden spenderen om het land verder vooruit te helpen, maar het is de vraag of dit allemaal binnen de kabinetsperiode gaat lukken. Het Centraal Planbureau (CPB) wijst in een doorrekening van het coalitieakkoord op de grote krapte op de arbeidsmarkt. Je kunt dan wel veel extra overheidsuitgaven plannen, maar het zal heel lastig worden om genoeg geschikt personeel te vinden om alles uit te voeren.
De belangrijke adviseur van het kabinet houdt er daarom rekening mee dat niet alle geplande middelen binnen de kabinetsperiode kunnen worden besteed. Dit speelt met name voor de plannen op het gebied van defensie en voor de woningbouw. Juist hier spelen zaken als het vinden en opleiden van geschikt personeel, leveringsproblemen en de doorlooptijd van aanbestedings- en vergunningprocedures een belangrijke rol.
Het CPB waarschuwt daarnaast dat de grote omvang van het pakket negatieve bijeffecten kan hebben. Het risico bestaat dat extra overheidsuitgaven eerder de lonen en prijzen zullen aanjagen dan de economische activiteit, geven de rekenmeesters bijvoorbeeld aan. En dat terwijl de inflatie de laatste tijd al erg hoog is. Ook zouden de financiële lasten voor toekomstige generaties fors toenemen, doordat bijvoorbeeld de staatsschuld oploopt.
Over de gehele lijn zal de economie door de gemaakte plannen wel harder groeien dan anders het geval zou zijn geweest. Daarbij is de verwachting dat de werkgelegenheid bij de overheid en in het onderwijs zal toenemen, en dat de werkloosheid zal dalen.
Op de langere termijn zou het coalitieakkoord leiden tot een lichte daling van de structurele werkgelegenheid, maar ook tot een iets meer gelijke inkomensverdeling. Het nieuwe beleid zou er verder voor zorgen dat de lichte afname van de koopkracht van huishoudens wat wordt gecompenseerd.
Anders dan in het verleden hebben de coalitiepartijen hun plannen niet op voorhand laten doorrekenen door het CPB, ook omdat niet alle maatregelen al tot in detail zijn uitgewerkt. Dat zou meer ruimte moeten bieden aan bewindslieden en aan de Tweede Kamer om hun stempel te drukken op het beleid. Maar de Tweede Kamer nam daar geen genoegen mee en vroeg formateur Mark Rutte om toch een doorrekening te laten maken, nog voor het debat over de regeringsverklaring. Dat staat voor volgende week dinsdag en woensdag op de agenda.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is de nieuwe Nederlandse regering Rutte IV: meer vrouwen, gemiddeld net iets ouder dan Rutte III
De nieuwe Nederlandse regering bestaat uit flink meer vrouwen dan de aftredende regering Rutte III. Veertien van de 29 bewindspersonen zijn vrouw, en de ministersploeg bestaat voor de helft uit vrouwen. De gemiddelde leeftijd van de regering is net iets hoger dan die van Rutte III. Bij het aantreden van die regering lag de gemiddelde leeftijd op 49 jaar, nu is het gemiddelde 50 jaar. -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
ECB-president Lagarde: “Europa moet meer spierballen tonen in wereld”
Europa moet meer zijn "spierballen laten zien" op het wereldtoneel. Dat heeft president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) gezegd op het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos. Volgens haar realiseert Europa zich onvoldoende hoe krachtig het kan zijn. -
-
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
Toekomstige Nederlandse minister test positief op corona en moet digitaal eed afleggen
Sigrid Kaag, leider van de Nederlandse linksliberale partij D66, is besmet met het coronavirus, schrijft ze zondag op Twitter. -
Schrijfster 'How to murder your husband' schuldig aan moord op man
Een Amerikaanse romanschrijfster die een essay schreef met de titel How to murder your husband (Hoe vermoord je je man) is schuldig bevonden aan de moord op haar echtgenoot. Een jury in Portland, in de staat Oregon, had woensdag slechts acht uur nodig om te oordelen dat Nancy Crampton Brophy haar man Daniel Brophy heeft doodgeschoten.