Hoofdredacteur Can Dündar (rechts) en correspondent Erdem Gül.
Volledig scherm
Hoofdredacteur Can Dündar (rechts) en correspondent Erdem Gül. © ap

Twee Turkse journalisten riskeren levenslang voor artikel over wapenleveringen aan IS

TurkijeTwee regeringskritische journalisten van de Turkse krant Cumhuriyet riskeren een levenslange celstraf. Het openbaar ministerie vordert voor hoofdredacteur Can Dündar en Erdem Gül, de correspondent van de krant in de hoofdstad, tweemaal levenslang en 30 jaar opsluiting. Dat meldt het nieuwsagentschap DHA. De twee journalisten worden onder meer beschuldigd van poging tot omverwerping van de regering en spionage.

 1. VS kondigen diplomatieke boycot aan van Olympische Winterspelen in Peking

  VS kondigen diplomatie­ke boycot aan van Olympische Winterspe­len in Peking

  De Verenigde Staten zullen overgaan tot een diplomatieke boycot van de Olympische Winterspelen, die in februari plaatsvinden in de Chinese hoofdstad Peking, vanwege mensenrechtenkwesties. Dat heeft het Witte Huis officieel bevestigd. Een diplomatieke boycot houdt in dat Washington geen vertegenwoordigers van de regering naar de Chinese hoofdstad zal sturen. De Amerikaanse topsporters zouden bij die maatregel wel kunnen deelnemen aan de competities.
 2. "Turkije doodt 200 aanhangers IS bij bombardementen"
  Strijd tegen IS

  "Turkije doodt 200 aanhangers IS bij bombarde­men­ten"

  Na de zelfmoordaanslag van dinsdag in Istanboel heeft het Turkse leger bombardementen uitgevoerd in de buurlanden Syrië en Irak. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu in Ankara gezegd. Volgens hem waren de doelwitten in beide landen "bijna 500 stellingen van de terreurmilitie Islamitische Staat" en werden bij de bombardementen "200 aanhangers van IS gedood". Enige bevestiging uit Irak of Syrië van Davutoglu's verklaringen is er niet.