Mensen komen samen om de schokkende vondst van de 215 kinderlichamen bij het internaat van Kamloops te verwerken.
Volledig scherm
Mensen komen samen om de schokkende vondst van de 215 kinderlichamen bij het internaat van Kamloops te verwerken. © AFP

Twee katholieke kerken in Canada afgebrand, mogelijk verband met ontdekking 215 lichamen bij internaat

De Canadese federale politie onderzoekt of er sprake is van brandstichting in twee katholieke kerken die maandag zijn afgebrand. Beide kerken zijn rond 1910 gebouwd in gebied van inheemse volkeren in het westen van Canada (British Columbia) en gingen ongeveer gelijktijdig in vlammen op.

  1. Paus drukt "pijn" uit voor stoffelijke resten van 215 kinderen op internaat, excuses komen er niet - inheemse bevolking Canada reageert verbolgen

    Paus drukt "pijn" uit voor stoffelij­ke resten van 215 kinderen op internaat, excuses komen er niet - inheemse bevolking Canada reageert verbolgen

    Paus Franciscus heeft zijn “pijn” uitgedrukt over de ontdekking van de stoffelijke resten van 215 inheemse kinderen. Ondanks verschillende oproepen ging de kerkvorst niet zo ver om verontschuldigingen aan te bieden. Dat de Katholieke Kerk weigert om de verantwoordelijkheid op te nemen voor het leed dat ze onder de inheemse bevolking heeft aangericht, kan er bij de inheemse leiders in het land niet in.
  2. Trudeau: Kerk moet verantwoordelijkheid nemen voor misstanden internaten inheemse kinderen

    Trudeau: Kerk moet verantwoor­de­lijk­heid nemen voor misstanden internaten inheemse kinderen

    De Canadese premier Justin Trudeau heeft vrijdag betreurd dat de paus en de Katholieke Kerk weigeren om hun “verantwoordelijkheid” te nemen voor wat misging in de internaten voor inheemse kinderen. Trudeau riep Canadese katholieken op te praten met hun priesters en bisschoppen “om de boodschap over te brengen dat het tijd is dat de Katholieke Kerk haar verantwoordelijkheid erkent, haar deel van de schuld en, bovenal, dat ze er is zodat we de waarheid kunnen weten”.