Mensen komen samen om de schokkende vondst van de 215 kinderlichamen bij het internaat van Kamloops te verwerken.
Volledig scherm
Mensen komen samen om de schokkende vondst van de 215 kinderlichamen bij het internaat van Kamloops te verwerken. © AFP

Twee katholieke kerken in Canada afgebrand, mogelijk verband met ontdekking 215 lichamen bij internaat

De Canadese federale politie onderzoekt of er sprake is van brandstichting in twee katholieke kerken die maandag zijn afgebrand. Beide kerken zijn rond 1910 gebouwd in gebied van inheemse volkeren in het westen van Canada (British Columbia) en gingen ongeveer gelijktijdig in vlammen op.

  1. Trudeau: Kerk moet verantwoordelijkheid nemen voor misstanden internaten inheemse kinderen

    Trudeau: Kerk moet verantwoor­de­lijk­heid nemen voor misstanden internaten inheemse kinderen

    De Canadese premier Justin Trudeau heeft vrijdag betreurd dat de paus en de Katholieke Kerk weigeren om hun “verantwoordelijkheid” te nemen voor wat misging in de internaten voor inheemse kinderen. Trudeau riep Canadese katholieken op te praten met hun priesters en bisschoppen “om de boodschap over te brengen dat het tijd is dat de Katholieke Kerk haar verantwoordelijkheid erkent, haar deel van de schuld en, bovenal, dat ze er is zodat we de waarheid kunnen weten”.
  2. Tienduizenden Fransen de straat op tegen vaccinatie en uitbreiding coronapas, waterkanon en traangas ingezet bij rellen

    Tienduizen­den Fransen de straat op tegen vaccinatie en uitbrei­ding coronapas, waterkanon en traangas ingezet bij rellen

    In Frankrijk zijn zaterdag meer dan 160.000 mensen op straat gekomen om te betogen tegen de uitbreiding van de gezondheidspas en de verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vrijgegeven. Op de Champs-Elysées in Parijs braken op het einde van de demonstratie relletjes uit. Er werden in totaal 71 mensen opgepakt, onder wie 24 in Parijs.