Twee coronapatiënten uit hun lijden verlost in Duits ziekenhuis, anesthesist (44) in de cel voor doodslag
Essen (Duitsland)De politie heeft een anesthesist van de universiteitskliniek in de Duitse stad Essen opgepakt op verdenking van doodslag. De dokter zou de hand hebben gehad in de dood van twee coronapatiënten. Een van hen was een 47-jarige Nederlander uit Rotterdam. Het andere slachtoffer betreft een 50-jarige Duitser. Narcosearts Andreas B. (44) wilde naar eigen zeggen een einde maken aan het verdere lijden van de patiënten en hun familieleden. Actieve euthanasie is in Duitsland verboden.
Delen per e-mail
De twee coronapatiënten lagen op sterven en overleden op respectievelijk 13 en 17 november. Iemand die van de overlijdens hoorde, meldde die volgens justitie enkele dagen later aan de ziekenhuisleiding. Die schorste de arts meteen en informeerde het Openbaar Ministerie.
De politie arresteerde Andreas B. woensdag. Hij werd een dag later in voorlopige hechtenis genomen op verdenking van tweevoudige doodslag. Van moord zou geen sprake zijn, omdat de verdachte naar verluidt niet handelde uit slechte motieven. Het ziekenhuis meldde gisteren in een verklaring ‘dat het vermoeden bestaat dat de arts opzettelijk en illegaal medicijnen heeft toegediend aan twee ernstig zieke mensen in hun laatste stervensfase, wat heeft geleid tot hun overlijden.’ Actieve euthanasie is in Duitsland verboden. Zelfs een arts mag niet zelf de dood van een patiënt bewerkstelligen.
Familie aanwezig
De familie van de 47-jarige Rotterdammer was in de Uniklinik Essen op het moment dat Andreas B. hem ‘uit zijn lijden verloste’, bevestigt het OM in Essen vandaag desgevraagd tegen onze collega’s van AD.nl.
Of de familie op 13 november getuige was van de dodelijke injectie die de anesthesist het slachtoffer zou hebben gegeven, wil het OM niet zeggen. De dokter handelde volgens de woordvoerster niet op verzoek van de familie van de Nederlander. “In dat geval zou de verdenking tegen de arts geen doodslag zijn geweest.” Bij doodslag is in Duitsland, anders dan hier, ook sprake van opzet. Het verschil met moord is dat ‘laaghartige motieven’ zoals hebzucht of lust ontbreken.
De aanwezigheid van de familie werpt een nieuw licht op de verklaring die de arts na zijn arrestatie aflegde bij de politie over de dood van de Nederlander. Andreas B. verklaarde ‘het lijden van de patiënt en diens familie niet langer te hebben kunnen aanzien.’ Ook in Duitsland is het gebruikelijk dat familie wordt gevraagd naar het ziekenhuis te komen als de situatie van een patiënt verslechtert.
De 47-jarige Rotterdammer, die een vrouw en twee schoolgaande kinderen achterlaat, was een dag of tien voor zijn overlijden opgenomen op de intensive care in het universitair ziekenhuis in Essen. Daarvoor verbleef hij in een ziekenhuis in Venlo (Nederlands Limburg). Hoelang hij daar lag is het OM niet bekend. Het weet evenmin of de veertiger tot een risicogroep behoorde en of hij voordien was opgenomen in een ziekenhuis in Rotterdam of elders in Nederland.
Hartstilstand
Volgens de WDR, de openbare omroep van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, kregen de twee patiënten een middel geïnjecteerd dat meteen een hartstilstand veroorzaakte. Het Openbaar Ministerie geeft daar geen commentaar op.
De 44-jarige arts werkte sinds februari 2020 in het ziekenhuis. Voordien was hij werkzaam in het Universitair Ziekenhuis in Heidelberg, meldt Bild am Sonntag. De Duitse zondagskrant sprak met enkele collega’s van B. Zij omschrijven hem als een vakkundig, gerespecteerd, zeer nuchter en prettig persoon. “We zijn allemaal stomverbaasd en geschokt”, zegt eentje. “Blijkbaar overweldigde het lijden van de coronapatiënten Andreas. Hij dacht waarschijnlijk echt dat hij iets goeds deed.”
Coronacrisis
Een andere arts in het ziekenhuis vermoedt iets soortgelijks. “Uiteindelijk moet je concluderen dat hij niet handelde uit overbelasting of uit laaghartige motieven zoals lust. Ik denk dat het lijden van de patiënten en de omstandigheden in deze stressvolle tijd hebben bijgedragen aan zijn daden.”
“Ik vrees dat het zelfopofferende en voorbeeldige werk van mijn collega’s in de coronacrisis nu in twijfel wordt getrokken”, reageert een andere ziekenhuismedewerker. “Dat zou heel erg jammer zijn want deze zaak moet iedereen eigenlijk wakker schudden. De situatie waarin wij ons als zorgpersoneel momenteel bevinden is zo dramatisch dat zelfs ervaren medische professionals blijkbaar wanhopig zijn!”
Volgens de WDR werd Andreas B. overgeplaatst naar de afdeling met coronapatiënten vanwege ‘merkbare persoonlijkheidsstoornissen’. Ze zouden in verschillende beoordelingsgesprekken zijn besproken.
De medicus had als hoofdarts een hoge functie. De Duitse stichting Patiëntenbescherming riep gisteren op alle overlijdens te onderzoeken op momenten waarop hij dienst had. De recherche is volgens het OM al bezig met die ‘monsterklus’.
Advocaat
De nabestaanden van de 47-jarige Rotterdammer willen voorlopig niet met de media praten en vragen met rust te worden gelaten. “Als familie zitten we midden in de eerste fase van rouwverwerking. We zijn nog in shock naar aanleiding van het nieuws uit Duitsland. Het verlies en dus het verdriet is allemaal nog heel vers. In een later stadium, zullen wij dat via onze advocaat laten weten”, luidt het in een verklaring verspreid via hun Rotterdamse raadsman Frank van Ardenne.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Alle beschuldigingen van de baan, poolreiziger Alain Hubert hoeft niet naar de rechter: “Zeven moeilijke jaren, maar nu: streep eronder”
De beschuldigingen van belangenvermenging en persoonlijke verrijking zijn van de baan. Alain Hubert, leider van de Belgische zuidpoolbasis, hoeft niet naar de rechter. “Het waren zeven moeilijke jaren, meer nog voor mijn familie, vrienden en medewerkers dan voor mezelf”, zegt hij vanop Antarctica. “Maar ik ben blij dat ik nu weer al mijn energie kan gebruiken voor de verdere uitbouw van dit unieke project.” -
Republikeinse senatoren willen afzettingsproces Trump uitstellen tot midden februari
De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat willen het impeachmentproces tegen oud-president Donald Trump uitstellen tot midden februari. Dat zei Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, donderdag. Dat uitstel geeft de verschillende partijen genoeg tijd om de zaak voor te bereiden, aldus McConnell. Hij gaf ook aan dat hij die manier van werken heeft voorgesteld aan Chuck Schumer, die de Democratische fractie in de Senaat leidt. -
Elon Musk looft 100 miljoen dollar uit voor beste technologie voor CO2-opslag
Techmiljardair Elon Musk heeft op Twitter gezegd 100 miljoen dollar (82 miljoen euro) uit te zullen loven voor de ontwikkeling van de 'beste' technologie om CO2 op te slaan. -
-
VS willen kernwapenverdrag met Rusland 5 jaar verlengen
De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden wil het New START-kernwapenverdrag tussen de VS en Rusland met vijf jaar verlengen. De woordvoerder van Biden zegt dat de regering haast moest maken met de beslissing, omdat het Verdrag voor Vermindering van Strategische Nucleaire Wapens (New START) uit 2010 op 5 februari afloopt. Het verdrag rond de ontwapening van het Russisch en Amerikaans nucleair arsenaal is het laatste van die soort tussen beide landen. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
Multimedia Vinyl is weer helemaal in: hierop moet je letten als je een platenspeler koopt
Na de komst van de cd was vinyl een tijdlang helemaal afgeschreven, maar intussen zijn platen - zélfs in streamingtijden - aan een serieuze comeback bezig. Onze techredacteur somt op waar je op moet letten als je een nieuwe platenspeler wil kopen en tipt meteen zijn drie aanraders van het moment.
2 reacties
Luc Huyghe
Liesbeth Cuppens