Mount Everest, gezien vanaf Nepal.
Volledig scherm
Mount Everest, gezien vanaf Nepal. © AP

Twee bergbeklimmers overleden op Mount Everest

Twee bergbeklimmers, een Amerikaan en een Zwitser, zijn gisteren omgekomen op de Mount Everest. Dat heeft de organisator van bergexpedities Seven Summit Treks gemeld. De Zwitserse alpinist leed aan uitputting nadat hij de 8.848,46 meter hoge top had bereikt.

  1. Na de stilte van 2020 wordt het mogelijk weer druk op Mount Everest

    Na de stilte van 2020 wordt het mogelijk weer druk op Mount Everest

    Nepal heeft al 321 vergunningen uitgevaardigd aan buitenlanders die dit jaar de Mount Everest willen beklimmen. De lente is het hoogseizoen, met de beste weersomstandigheden en de meeste kansen om na een paar weken van acclimatisering aan de ijle lucht de top op 8.849 meter hoogte te bereiken. De Nepalese regering heeft regels uitgeschreven om file op de bergflank te vermijden. Maar die regels zijn niet nieuw, aldus het Duitse persagentschap DPA, ze worden vooralsnog gewoon amper gevolgd.
  2. China laat beperkt aantal bergbeklimmers toe op Mount Everest

    China laat beperkt aantal bergbeklim­mers toe op Mount Everest

    China laat dit jaar maar een beperkt aantal bergbeklimmers toe om de Chinese noordzijde van de Mount Everest te beklimmen. Als voorzorgsmaatregel in het kader van de coronapandemie kregen slechts 38 bergbeklimmers een Chinese vergunning voor het klimseizoen, zo melden de staatsmedia vandaag. Twee jaar geleden beklommen 362 mensen nog de noordkant van de hoogste berg ter wereld, van wie er 241 de 8.848 meter hoge top bereikten.