Turkse president Recep Tayyip Erdogan.
Volledig scherm
Turkse president Recep Tayyip Erdogan. © AFP

Turkse president Erdogan verzet zich tegen Fins en Zweeds NAVO-lidmaatschap

Turkije is geen voorstander van een eventueel NAVO-lidmaatschap van Zweden en Finland. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vrijdag gezegd. Dit kan een probleem vormen voor Zweden en Finland, want om lid te worden van de NAVO, moeten alle huidige lidstaten instemmen. 

 1. Vader van 18-jarige schutter reageert op dramatische schietpartij in Texas: “Hij had mij beter doodgeschoten in plaats van een bloedbad aan te richten”

  Vader van 18-jarige schutter reageert op dramati­sche schietpar­tij in Texas: “Hij had mij beter doodgescho­ten in plaats van een bloedbad aan te richten”

  De vader van de 18-jarige schutter Salvador Ramos, die dinsdag 21 mensen – onder wie 19 kinderen – doodschoot op een basisschool in de Amerikaanse staat Texas, heeft voor het eerst gereageerd op de wrede daad van zijn zoon. “Hij had mij beter doodgeschoten in plaats van een bloedbad aan te richten”, aldus de 42-jarige Salvador Ramos senior. De man had naar eigen zeggen nooit verwacht dat zijn zoon zo’n gewelddadige misdaad zou plegen. “Ik wil dat de wereld weet hoeveel spijt ik heb van wat mijn zoon heeft gedaan”, vertelt Ramos in een interview met de Amerikaanse nieuwswebsite ‘The Daily Beast’.
 1. Gouverneur Texas beweert misleid te zijn over politieoptreden tijdens bloedbad: “Ik ben woedend”

  Gouverneur Texas beweert misleid te zijn over politieop­tre­den tijdens bloedbad: “Ik ben woedend”

  Greg Abbott, de gouverneur van Texas, is naar eigen zeggen misleid geweest over het politieoptreden tijdens de schietpartij in de basisschool in Uvalde, waarbij 21 doden vielen onder wie 19 kinderen. Dat zei hij vrijdag tijdens een persconferentie. Hij had de informatie die hij na het bloedbad had ontvangen doorgegeven aan het publiek, “maar bepaalde informatie die ik kreeg, blijkt niet te kloppen en daar ben ik woedend over”.
 2. Hoe zal Rusland reageren nu Finland wil toetreden tot de NAVO? Politicoloog Hendrik Vos beantwoordt 10 vragen: “Poetin krijgt het tegenovergestelde van wat hij beoogde”
  PREMIUM

  Hoe zal Rusland reageren nu Finland wil toetreden tot de NAVO? Politico­loog Hendrik Vos beant­woordt 10 vragen: “Poetin krijgt het tegenover­ge­stel­de van wat hij beoogde”

  Finland wil onmiddellijk lid worden van de NAVO, zo bevestigden de Finse president en premier vanmorgen. Daarmee lijkt het buurland van Rusland zichzelf te willen beschermen, maar gooien ze er ook geen olie mee op het vuur? Wat betekent dit nu juist? En hoe zal Poetin reageren? “Hij wordt ongetwijfeld heel erg nerveus”, zegt politicoloog Hendrik Vos (UGent). “Maar de vraag is vooral: ‘Wat kán Rusland doen?’”