Turkse brand bereikt kolencentrale, gevaar voorlopig geweken: “Kans dat hele regio Bodrum zonder elektriciteit komt te zitten”

Een bosbrand in de Turkse provincie Mugla heeft, ondanks massale brandweerinzet, een tijdlang een elektriciteitscentrale bereikt. De centrale, die met kolen wordt gestookt, is gisterenavond ontruimd maar de autoriteiten vrezen dat het vuur de voorraad kolen kan bereiken. “Voorlopig is het gevaar geweken, maar veel hangt af van de sterkte van de wind”, zegt VTM Nieuws-journalist Robin Ramaekers.

 1. Vlaamse helpt Turken na bosbranden: “Mensen leven van landbouw, maar hun olijfgaarden, koeien en geiten zijn net als hun huis in vlammen opgegaan”
  PREMIUM

  Vlaamse helpt Turken na bosbranden: “Mensen leven van landbouw, maar hun olijfgaar­den, koeien en geiten zijn net als hun huis in vlammen opgegaan”

  Nog niet alle bosbranden in Turkije zijn onder controle, maar op sommige plekken denken inwoners al aan de heropbouw. De Vlaamse Sandra Claes (38) woont en werkt in de zwaar getroffen regio Manavgat en probeert daar te helpen waar het kan. “Mensen in mijn hotel genieten van hun welverdiende vakantie, ik rijd met mijn busje naar de bergen, waar de mensen bang zijn dat het vuur opnieuw zal oprukken.”
 2. Terroristen Bataclan rechtvaardigden zich terwijl ze bloedbad aanrichtten: “Wij doen hier wat jullie in Syrië doen”
  3

  Terroris­ten Bataclan rechtvaar­dig­den zich terwijl ze bloedbad aanricht­ten: “Wij doen hier wat jullie in Syrië doen”

  De daders van de reeks terreuraanslagen in 2015 in Parijs rechtvaardigden zich tijdens het bloedbad in de concertzaal Bataclan tegenover hun slachtoffers. "Waarom bombarderen jullie onze broeders in Syrië? We komen hier hetzelfde doen. We gaan jullie hier bombarderen. Wij hebben daar geen vliegtuigen voor nodig", zo riepen de terroristen volgens een rechercheur die vandaag voor het hof van assisen in Parijs getuigde op het proces over de terreuraanslagen.
 3. "We hebben geen wapens, maar wel lucifers”: staken terroristen werkelijk Turkse bosbranden aan?
  PREMIUM

  "We hebben geen wapens, maar wel lucifers”: staken terroris­ten werkelijk Turkse bosbranden aan?

  Steken terroristen bossen in brand? In Turkije wel, als je op de krantenkoppen in dat land afgaat. Die geven de Koerden de schuld. Er verscheen zelfs al een opeising vanuit die hoek. Maar misschien wordt de bewering iets te graag geloofd. In het verleden bleken vermeende terroristen soms eenvoudigweg op geld beluste projectontwikkelaars te zijn. Een verdenking die ook elders rond de Middellandse Zee bestaat.