Een beeld van een bewakingscamera toont Thodex-oprichter Faruk Fatih Ozer terwijl hij door de paspoortcontrole van de luchthaven van Istanbul gaat.
Volledig scherm
Een beeld van een bewakingscamera toont Thodex-oprichter Faruk Fatih Ozer terwijl hij door de paspoortcontrole van de luchthaven van Istanbul gaat. © AFP PHOTO / Demiroren News Agency

Turkije vaardigt internationaal arrestatiebevel uit tegen oprichter van crypto-uitwisselingsplatform Thodex

Turkije heeft vandaag een procedure ingeleid om een internationaal arrestatiebevel uit te vaardigen tegen de gevluchte oprichter van het Turks uitwisselingsplatform voor cryptovaluta Thodex. Faruk Fatih Ozer is ondergedoken met 2 miljard dollar (bijna 1,7 miljard euro) aan tegoeden van beleggers.

2 reacties

 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  Vorige maand kende Turkije een inflatie opstoot tot 16,5%. 128 miljard $ aan buitenlandse deviezen verdampt bij de Turkse centrale bank bij operaties om de lira te ondersteunen. Dat is nu niet meer mogelijk. Die centrale bank staat voor haar buitenlandse deviezen zelfs in het rood door renteswaps, dollars lenen tegen lira. In de week na 20 maart pompten Turkse burgers 2,8 miljard $ in de bitcoin. Waarna Erdogan transacties in bitcoin verbood in het land in een poging om zijn lira te redden.
 • Danny Govaerts

  1 jaar geleden
  De Turkse centrale bank creëerde een probleem voor de Turken die in Cryptomunten hebben belegd . En een platform wat relatief goed draaide wordt daar door een criminele organisatie. Vreemd verhaal dat enkel moet dienen om de Turkse lira te beschermen. Wat gaan ze doen als Turken massaal in de euro gaan beleggen en hun euro’s onder hun matras gaan leggen. Of in kluizen steken.
 1. Nummer twee bij SpaceX verdedigt Elon Musk tegen beschuldiging van seksueel wangedrag

  Nummer twee bij SpaceX verdedigt Elon Musk tegen beschuldi­ging van seksueel wangedrag

  In een e-mail naar alle werknemers van ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft Gwynne Shotwell, de rechterhand van CEO en oprichter Elon Musk, verklaard dat ze “persoonlijk” gelooft dat de beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen hem “vals zijn”. Vorige week schreef de Amerikaanse nieuwssite ‘Insider’ dat SpaceX in 2018 een kwart miljoen dollar (236.000 euro) betaalde aan een stewardess die Musk beschuldigde van grensoverschrijdend gedrag.
 2. 1 op de 10 Europese gezinnen investeerde in cryptomunten, raamt ECB

  1 op de 10 Europese gezinnen investeer­de in cryptomun­ten, raamt ECB

  Ruim één op de tien Europese gezinnen heeft geïnvesteerd in cryptomunten zoals de bitcoin. Dat blijkt uit een studie die de Europese Centrale Bank (ECB) dinsdag publiceert. De afgelopen weken kende de cryptomarkt een spectaculaire achteruitgang. ECB-voorzitter Christine Lagarde erkent dat crypto aantrekkelijk is voor de bevolking, maar ze waarschuwt tegelijk dat deze munten waardeloos zijn en geen veilige haven bieden. De raming van de ECB komt er na onderzoek in zes landen van de eurozone, waaronder ook België.