Turks president Recep Tayyip Erdogan kondigde zijn strategie vandaag aan tegenover leden van zijn AK-partij in het parlement.
Volledig scherm
Turks president Recep Tayyip Erdogan kondigde zijn strategie vandaag aan tegenover leden van zijn AK-partij in het parlement. © REUTERS

Turkije breidt militaire aanwezigheid in Syrië uit, conflict met VS dreigt

Turkije zet zijn militaire operatie in het noorden van Syrië, Euphrates Shield, voort. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vandaag aan leden van zijn AK-partij in het parlement gezegd. Ankara startte in augustus 2016 met dit militaire optreden dat officieel gericht is tegen "terroristen" in Noord-Syrië om de Turkse grenzen te beveiligen. De operatie wordt zelfs uitgebreid tot twee geostrategisch belangrijke, door Koerdische peshmerga's beheerste steden: Afrin en Manbij. 

16 reacties

 • jason denayer

  5 jaar geleden
  Mensen vergelijk turkije niet met irak of syrie !! Turkije is NIET arm en het leger is heel professioneel heeft 3miljoen soldaten waarvan 10.000 special forces die leiden zelfs navo soldaten op!! Ik wil ook niet dat er oorlog komt maar soms kan het niet anders!! Ik blijf het zeggen laat iedereen met rust en respecteer elkaar dan zal er pas vrede komen !!
 • Sinan Ozcelik

  5 jaar geleden
  @hedwig jacops nog nooit naar Turkije geweest zeker.Turkse bevolking verhongeren dat heb je in droom gezien zeker. Ge weet zeker niet hoeveel miljoenen tonnen aan voedsel van Turkije naar eu worden verkocht.let op dat je zelf niet verhongert als je geen voedsel krijgt van turkije. Wat heb je in belgie ? Een appel en een peer en een patat
 • Lisette Theunis

  5 jaar geleden
  En Eurapa zorgt schaamteloos voor een vlotte en zeer winstgevende wapenhandel in een nieuw confilct. De mensensmokkelaars gaan weer gouden tijden tegemoet. Na twee wereldoorlogen doen we rustig verder.
 • Daniel Meuleman

  5 jaar geleden
  Gooi Turkije uit de NATO.
 • Dirk Brusselaers

  5 jaar geleden
  Heeft mevrouw Merkel terug toenadering gezocht om tot de orde van de dag te komen en de leveringen van leopards te hervatten? Was daar ook juist geen Franse colporteur in jachtvliegtuigen aan de deur geweest. Eerste tekenen van Europese lente. De deur aan deur verkopers zijn terug op pad. Binnen 10 jaar kan Erdogan de Koerdische genocide verontwaardigd ontkennen en Europa diplomaties de andere kant uitkijken.
 1. Rusland gaat volgens VS voedsel naar Noord-Korea sturen in ruil voor wapens: “Poetin wordt steeds wanhopiger”

  Rusland gaat volgens VS voedsel naar Noord-Ko­rea sturen in ruil voor wapens: “Poetin wordt steeds wanhopiger”

  Rusland is van plan om voedsel te ruilen voor wapens met Noord-Korea. Dat zegt de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad John Kirby. “We blijven bezorgd dat Noord-Korea verdere steun zal verlenen aan de militaire operaties van Rusland in Oekraïne en hebben nieuwe informatie dat Moskou actief probeert om munitie uit Noord-Korea te verwerven”, aldus Kirby. Rusland zou “een twintigtal” verschillende soorten wapens en munitie ontvangen.
 2. Sasha (6) verloor haar been door een Russische raketaanval, één jaar later staat ze opnieuw in de turnzaal: "Ik ga wedstrijden winnen voor Oekraïne"

  Sasha (6) verloor haar been door een Russische raketaan­val, één jaar later staat ze opnieuw in de turnzaal: "Ik ga wedstrij­den winnen voor Oekraïne"

  Een jaar geleden werd het huis van Sasha (6) en haar mama gebombardeerd door een Russische raketaanval. Het jonge meisje werd zwaar getroffen en lag vijftien dagen in coma, met een volledig verbrijzeld been. Sasha verloor haar been, maar niet haar doorzettingsvermogen. Met een prothese en een flink pak vechtlust staat ze acht maanden na haar laatste operatie opnieuw in de turnzaal. Haar coach nam haar voorzichtig opnieuw op in de groep, maar een ontzettend moedige Sasha beet door en kan nu alweer volledig mee met haar klasgenootjes: “Ik schrok zo van haar vooruitgang. Ze was geen moment bang.” Sasha zelf is vastbesloten: “Ik ga wedstrijden winnen. Ik doe het voor Oekraïne.”