Archieffoto van een uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai.
Volledig scherm
Archieffoto van een uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. © AFP

Tsunamiwaarschuwing na onderzeese vulkaanuitbarsting in Stille Oceaan

Bij Tonga, een koninkrijk van 177 eilanden in de eilandengroep in Polynesië in de Stille Oceaan, is een onderzeese vulkaan opnieuw uitgebarsten. De Hunga Tonga-Hunga Ha’apai spuwde as, stoom en gas tot twintig kilometer in de lucht. Er volgde ook een tsunamialarm.

 1. ‘Eenzaamste olifant’ Happy zit alleen in dierentuin en is dus niet happy, maar heeft de olifant mensenrechten?
  Play

  ‘Eenzaamste olifant’ Happy zit al 16 jaar alleen in dierentuin, maar heeft de olifant mensenrech­ten?

  Happy, de olifant die helemaal alleen in een zoo van New York zit, is niet happy. Een dierenrechtenorganisatie wil hem vrijkrijgen met een speciale procedure die normaal alleen voor gevangenen wordt gebruikt. De vraag is nu: geldt die ook voor dieren? Heeft een olifant in een dierentuin mensenrechten? De advocaat van de dierenrechtenorganisatie is alvast overtuigd: “Happy verdient haar vrijheid, omdat ze autonomie heeft.”
 2. Echtgenote van VUB-gastdocent Djalali vreest dat haar man binnenkort wordt terechtgesteld: “In dat geval zijn alle EU-landen verantwoordelijk”

  Echtgenote van VUB-gastdocent Djalali vreest dat haar man binnenkort wordt terechtge­steld: “In dat geval zijn alle EU-landen verantwoor­de­lijk”

  De echtgenote van de Iraans-Zweedse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmedreza Djalali, die in Iran de doodstraf kreeg voor vermeende spionage, vreest dat haar man binnenkort terechtgesteld zal worden. Ze herhaalt daarom haar oproep om hulp aan de lidstaten van de Europese Unie. “Als er iets met mijn man gebeurt dan zijn alle landen van de EU verantwoordelijk, want zij hebben de ogen gesloten voor de mensenrechten in Iran”, zegt Vida Mehrannia.