Tomas Petricek, de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken
Volledig scherm
Tomas Petricek, de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken © EPA

Tsjechië werkt aan "mini-Schengen" met onder meer Oostenrijk en Slovakije

Tsjechië, Oostenrijk en Slovakije hopen om midden juni een "mini-Schengenzone" te kunnen creëren. Dat heeft de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Tomas Petricek verklaard na een onderhoud met zijn Oostenrijkse en Slovaakse collega's. Ook Duitsland, Polen en Hongarije zouden betrokken zijn bij de onderhandelingen.

 1. Greet De Keyser telt af. Druppels in Europa, regen in VS
  Play
  PREMIUM

  Greet De Keyser telt af. Druppels in Europa, regen in VS

  Mijn agenda is meer dan gevuld met het opvolgen van de coronacrisis, hier in de VS. De meestgelezen kranten hier zijn de zaterdagedities. Wat hebben die voor één keer allemaal gemeen? Hun titels op de eerste pagina: 'Covid-19', en het snel toenemende aantal besmettingen in zo goed als alle Amerikaanse staten. Ik lees commentaren waarin verwezen wordt naar Europa, waar het ene na het andere land de maatregelen serieus verstrengt. 'Als het daar druppelt, gaat het hier in de VS snel regenen', lees ik. Het is een waarschuwing aan de lezers. Het wordt een donkere winter.
 2. Openen van grenzen zit in stroomversnelling: dit is jouw vakantieland van plan
  PREMIUM

  Openen van grenzen zit in stroomver­snel­ling: dit is jouw vakantie­land van plan

  De hoop dat de grenzen binnenkort weer openen, neemt gestaag toe. De kans dat je naar jouw favoriete Europese vakantieland zal kunnen reizen, wordt steeds groter. Elke dag lijkt er wel iets in de positieve zin te veranderen. Steeds meer landen kondigen grensopeningen aan en sommige bestemmingen stellen een opening voor de zomervakantie in het vooruitzicht. We zetten alle nieuwste ontwikkelingen op een rij.