Links de foto van de National Mall bij de inauguratie van Donald Trump vorige week vrijdag, rechts bij de inauguratie van Barack Obama in 2009. Trumps woordvoerder hield vol dat er meer volk was bij de inauguratie van Trump.
Volledig scherm
Links de foto van de National Mall bij de inauguratie van Donald Trump vorige week vrijdag, rechts bij de inauguratie van Barack Obama in 2009. Trumps woordvoerder hield vol dat er meer volk was bij de inauguratie van Trump. © REUTERS

Trumps 'alternatieve feiten' doen verkoop George Orwells '1984' pieken

De manier waarop Donald Trump en zijn entourage de waarheid omtrent de omvang van het publiek bij zijn inauguratie naar hun hand zetten, roept bij velen herinneringen op aan het wereldbeeld dat George Orwell schetste in '1984', zijn roman uit 1949 rond het totalitaire regime en de alziende 'Big Brother'. Sinds Trumps adviseur de term 'alternatieve feiten' in de mond nam, is de verkoop van de literatuurklassieker enorm toegenomen.

 1. Wie is die Sean Spicer, Trumps woordvoerder met getrokken zwaard?

  Wie is die Sean Spicer, Trumps woordvoer­der met getrokken zwaard?

  Sean Spicer zette tijdens zijn eerste, felgekruide persconferentie als woordvoerder van de nieuwe president Donald Trump meteen de toon. Hij koos resoluut voor de aanval tegen het mediagild: géén vragen, veel aantoonbare leugens. De 45-jarige Spicer maakte carrière in het Amerikaanse leger en is strijdvaardig, competitief en direct. De dag voor de verkiezingen toonde hij trots zijn Star Wars-sokken op Instagram. Een portret van deze nu al omstreden 'woordvoerder met getrokken zwaard'.
 2. Trumps topadviseur Kellyanne Conway "deelde klappen uit" op inauguratiebal

  Trumps topadvi­seur Kellyanne Conway "deelde klappen uit" op inaugura­tie­bal

  Ze zal voor eeuwig en altijd de vrouw van de "alternatieve feiten" zijn, haar persoonlijke eufemisme voor 'leugens'. Ze lanceerde de term als een bedenkelijke tactiek om de cijfers van het publiek dat Trumps inauguratie bijwoonde op te smukken. Maar Kellyanne Conway, topadviseur van de VS-president, liet zich op die voor de Republikeinen feestelijke dag zelf ook al opvallen, volgens Fox-journalist Charlie Gasparino: "Ze deelde klappen uit aan een man op het bal".
 3. 
Deze persoonlijkheidstesten worden het vaakst afgenomen bij sollicitaties (en zo bereid je je voor)
  Jobat.be

  Deze persoon­lijk­heids­tes­ten worden het vaakst afgenomen bij sollicita­ties (en zo bereid je je voor)

  Solliciteren is zo al behoorlijk zenuwslopend. Als je dan nog een vragenlijst voor je neus krijgt met stellingen over je persoonlijkheid, of rijtjes vreemde tekens met de opdracht om ze verder aan te vullen, wordt het wel heel moeilijk om je aanwervingskansen in te schatten. Waarom gebruiken recruiters zulke testen? En hoe bereid je je erop voor? Jobat.be vroeg het aan arbeidspsychologe Anke Van Canneyt.