Trump stelt "rijkste kabinet in Amerikaanse geschiedenis" samen
De Amerikaanse president-elect Donald Trump hanteerde tijdens zijn kiescampagne een erg populistische toon, waarbij hij trouw zwoer aan de middenklasse die zich in de steek gelaten voelt door de elite. Maar critici wijzen er nu op dat hij bij de samenstelling van zijn kabinet de rijkste administratie in de geschiedenis van de VS kiest. De kabinetsleden hebben samen meer dan 10 miljard dollar op hun bankrekening staan. En dan is Trump daar zelf niet bij gerekend.
Delen per e-mail
Trumps kabinetsleden zijn door de band genomen van erg rijke komaf, gingen naar elitescholen en vergaarden als volwassenen nog meer rijkdom. Ze hebben veel meer ervaring in het sponsoren van politieke kandidaten dan in de politiek zelf.
Miljonairs, miljardairs, bankiers
Vastgoedbons Trump bezit zelf meer dan 500 bedrijven en is volgens Forbes magazine naar schatting 3,7 miljard dollar waard.
Zijn administratie moet voor hem niet onderdoen: het vermogen van minister van Onderwijs Betsy DeVos, staatssecretaris van Handel Wilbur Ross en vice-staatssecretaris van Handel Todd Ricketts loopt in de miljarden.
Verschillende medewerkers hebben bovendien een achtergrond in het bankwezen. Wilbur Ross leidde het faillissement van investeringsbank Rothschild Inc vooraleer hij zijn eigen investeringsbedrijf begon. Steve Mnuchin (vermogen 40 miljoen dollar), toekomstig minister van Financiën, werkte 17 jaar bij investeringsbank Goldman Sachs en stichtte nadien een hedgefonds.
Ook Elaine Chao, minister van Transport, Ben Carson, kanshebber voor de ministerpost voor Huisvesting, en Tom Price, minister van Volksgezondheid, zijn multimiljonairs.
Moeras dempen?
Ook in Obama's kabinet zitten enkele zeer vermogende functionarissen, onder andere minister van Handel Penny Pritzker en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Maar Trump drong er tijdens zijn campagne op aan dat hij in Washington "het moeras zou dempen" en de Amerikaanse middenklasse zou vertegenwoordigen. De vraag rijst of hij met een dergelijk kabinet wel trouw blijft aan zijn kiezers.
"Het past in Trumps boodschap dat hij probeert om de zaken op een andere manier aan te pakken, door er [politieke] buitenstaanders bij te betrekken," zegt Nicole Hemmer, assistent-prof in presidentiële wetenschappen aan de Universtiteit van Virginia. Maar het ontbreekt Trump en zijn team volgens haar wel aan het vermogen om zich in te leven in de situatie van de arme en middenklasse. "Ze hebben gewoon niet die levenservaring," merkt ze op.
"Het gaat hier niet om kritiek of een samenzwering, maar het is belangrijk om te erkennen dat iedereens visie, beleid en bestuur beïnvloed wordt door het leven dat je leidt," aldus Nicholas Carnes, politiek wetenschapper aan de Duke University. "Onderzoek toont echt aan dat wanneer je een groep miljonairs aan de leiding zet, je een beleid kan verwachten dat gunstig is voor miljonairs ten koste van alle anderen."
"Geen beloftes gebroken"
Volgens een woordvoerder van Trump zijn de benoemingen niet inconsistent met zijn campagnebeloften. "Je wil sommige mensen die insiders zijn en het systeem begrijpen en sommige outsiders die creatieve denkers zijn die buiten de hokjes denken en voor wat verstoring zorgen," vertelde Anthony Scaramucci aan Reuters.
De Democraten zijn het daar niet mee eens, vooral wat betreft Steve Mnuchin. Volgens Bernie Sanders en Elizabeth Warren is hij "gewoon weer een Wall Street-insider". "Dat is niet het soort verandering dat Donald Trump beloofde naar Washington te brengen. Het is hypocrisie in zijn ergste vorm," zeiden ze in een gezamenlijke verklaring. "Deze keuze bevestigt dat Donald Trump de Wall Street-bonzen die werkende gezinnen opnieuw en opnieuw leed hebben berokkend, op hun wenken wil bedienen".
"De administratie van Donald Trump: van, door en voor miljonairs en miljardairs," tweette democraat Bernie Sanders, die in de voorverkiezingen tegen Hillary Clinton streed voor de Democratische kandidatuur.
Eerst anti- en dan pro-Goldman Sachs
Trumps keuze voor voormalig Goldman Sachs-medewerker Steve Mnuchin als minister van Financiën is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Hij viel zijn rivalen Ted Cruz en Hillary Clinton meermaals aan voor hun banden met Goldman Sachs. Tijdens zijn campagne schilderde hij het bedrijf herhaaldelijk af als de boosdoener.
In een van Trumps campagnespots is een foto van Goldman CEO Lloyd Blankfein te zien. De bijbehorende commentaarstem heeft het over "een globale machtsstructuur die verantwoordelijk is voor de economische beslissingen die onze arbeidersklasse hebben beroofd, ons land heeft bestolen van zijn rijkdom en dat geld in de zakken van een handvol grote bedrijven en politieke entiteiten stak". Ook Steve Bannon, Trumps hoofdstrategist, begon zijn carrière bij Goldman Sachs en onderhield ook na zijn vertrek nauwe banden met de investeringsbank.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
trump president
Trump: "Wie Amerikaanse vlag verbrandt, moet gevangenis in of burgerschap verliezen"
De komende Amerikaanse president Donald Trump laat ook na zijn verkiezingszege van zich horen met eigenzinnige uitspraken op Twitter. Dinsdagochtend schreef hij dat niemand de Amerikaanse vlag zou mogen verbranden. Voor wie dat wel doet, moeten er gevolgen zijn, "misschien het verlies van het burgerschap of een jaar in de gevangenis". -
Trump stapt uit zakenimperium om op presidentschap te focussen
President-elect Donald Trump stopt als zakenman in zijn verschillende bedrijven. Dat heeft hij op Twitter bekendgemaakt. Hij wil zich volledig focussen op het leiden van de Verenigde Staten. Eerder kreeg Trump al veel kritiek op mogelijke belangenvermenging tussen zijn functies als president en als zakelijk leider van zijn imperium. -
Livios
Maak je terras helemaal klaar voor de lente met deze tips
De zachte temperaturen van de laatste dagen doen ons al dromen van de lente. Maar is je terras daar ook al klaar voor? Vaak kan dit na de winter een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven. Met deze tips van bouwsite Livios geniet je in geen tijd van de eerste lentezon! -
-
BNP Paribas Fortis en Fintro verlagen rente op bepaalde spaarrekeningen
BNP Paribas Fortis en Fintro gaan vanaf 1 december de rentevoeten op een aantal spaarproducten nog maar eens verlagen. Het gaat om specifieke producten, zoals het woonsparen of de jongerenspaarrekening van Fintro. -
Vulkaan Etna spuwt opnieuw lava, voor de zesde keer in acht dagen tijd
Voor de zesde keer in enkele dagen tijd is de Etna opnieuw uitgebarsten. Donderdagmorgen spuwde de vulkaan op Sicilië 500 meter hoge lavafonteinen, meldt het Nationaal Instituut voor Geofysica en Vulkanologie (INGV). -
Spaanse hoogbejaarden na tweede prik samen naar theater
Ruim 200 Spaanse woonzorgcentrumbewoners en bejaardenverzorgers hebben woensdag tezamen mogen genieten van een komische voorstelling in een theaterzaal in Madrid. Alle aanwezigen hadden inmiddels hun tweede coronavaccinprik achter de rug. -
Sparen
Ineens is de mobilhome weer populair: zo financiert u de aankoop ervan
Viroloog Marc Van Ranst prijst de mobilhome aan als het geknipte reisvervoer in coronatijden. Kneuterigheid ten top of juist très cool? De Belg lijkt toch vooral de laatste mening toegedaan. De camper kon de afgelopen jaren al op een groeiende interesse rekenen, maar lijkt vandaag nog populairder dan ooit tevoren. Goedkoop zijn ze dan weer niet, maar gelukkig kan u naar de bank voor een lening. Spaargids.be zocht uit waar u rekening mee moet houden.