Trump moet belastinggegevens voorlopig niet vrijgeven
De Amerikaanse president Donald Trump moet zijn belastinggegevens voorlopig nog niet overmaken aan een commissie in het Huis van Afgevaardigden. Dat oordeelt het Hooggerechtshof, dat daarmee de beslissing van een lagere rechtbank blokkeert.
De beslissing is nog niet definitief. Wel wordt meegedeeld dat de vrijgave niet moet plaatsvinden zolang het Hooggerechtshof geen beslissing heeft genomen over het al dan niet behandelen van de beroepsprocedure die de president heeft aangekondigd. De advocaten van Trump hebben nu tot 5 december de tijd om formeel beroep aan te tekenen. Daarna zal het wellicht nog maanden duren voordat er een gerechtelijke beslissing komt.
Een federaal hof van beroep had eerder deze maand nog geoordeeld dat Trump die aangiftes, waar de procureur van Manhattan al maanden naar vraagt, wel degelijk moet vrijgeven. Zijn presidentiële immuniteit geeft hem niet het recht om niet in te gaan op het bevel van de procureur, stelde het hof. Maar de advocaten van de president betwisten dat. Ze hadden het Hooggerechtshof daarom gevraagd de vrijgave van belastingaangiftes van de president te stoppen.
Naast de procureur van Manhattan, verkozen als Democraat, hebben ook Democratische parlementsleden zowel in Washington als in New York dossiers ingediend om Trump te verplichten om zijn fiscale situatie vrij te geven.
Trump is de eerste Amerikaanse president sinds Richard Nixon (1969-1974) die weigert om zijn belastingaangifte openbaar te maken, zoals dat de gewoonte is tijdens de campagne. Trump verklaart dat hij de documenten niet kon vrijgegeven, omdat hij extra controles moest ondergaan door de belastingdienst. Hij beloofde vorige week wel dat hij zijn aangiftes nog voor de presidentsverkiezingen van 2020 zal publiceren.
Invloed
Het Hooggerechtshof is de belangrijkste rechtbank van de Verenigde Staten en beslist onder andere over grote ethische vraagstukken zoals het recht op abortus, het homohuwelijk en migratiewetten. De negen rechters zetelen in principe voor het leven en worden benoemd door de zittende president, die daarmee een grote invloed heeft die tientallen jaren kan voortduren, ook na zijn presidentschap.
Vorig jaar werd de conservatieve Brett Kavanaugh de tweede rechter die door president Trump benoemd werd. Met hem in het college helt de balans tussen conservatieve en progressieve rechters met 5 tegen 4 over naar het conservatieve kamp.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Kan je nu nog een airco laten plaatsen voor de zomer? Zo zit het met de wachttijden
Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Dat is een effectieve manier om de temperatuur binnenshuis het hele jaar door comfortabel te houden. In de zomer worden de kamers gekoeld en ontvochtigd en tijdens de winter doet de lucht-luchtwarmtepomp dienst als energiezuinige elektrische bijverwarming. Maar hoe zit het met de wachttijden voor die aircotoestellen? Ben je hopeloos te laat als je er nog eentje wil voor de zomer? Bouwsite Livios vroeg het aan Lieven Verstaen van Daikin. -
Sociaaldemocraten voor het eerst in tien jaar terug aan de macht in Australië na winst in verkiezingen
De sociaaldemocratische oppositiepartij Labor heeft de Australische parlementsverkiezingen gewonnen. Dat bericht de Australische zender ABC zaterdagavond lokale tijd. Labor-leider Anthony Albanese wordt de nieuwe eerste minister. Partijleider van de Australische Liberal Party Scott Morrison heeft de nederlaag toegegeven en stapt op als voorzitter. -
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
-
Omstreden Belgische manager verlaat Russische oliegigant Rosneft
Na het vertrek van de voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder uit de raad van toezicht, wordt het Russische staatsoliebedrijf Rosneft geconfronteerd met een leegloop van buitenlandse managers. Vijf buitenlandse managers met de rang van vicepresident, afkomstig uit België, Frankrijk, Ierland, Kroatië en Oezbekistan, hebben al ontslag genomen. Dat meldt het persbureau Reuters op basis van bronnen. De Belgische manager in kwestie is Didier Casimiro, schrijft ‘De Tijd’. -
PREMIUM
Tekenen dat Iran terechtstelling van VUB-docent toch weer wat uitstelt
Zaterdag verstrijkt het ultimatum dat Iran gesteld heeft voor de executie van Ahmadreza Djalali (50). Maar er zijn tekenen dat het ayatollah-regime nog wat langer met het leven van de VUB-docent blijft sollen. -
PREMIUM
Reporter Jan Hunin in Oekraïne: “Ik zal de Russen niet afschilderen als beesten, het blijven mensen”
-
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGeorges Baaths
MICHELINE GEVERS
Nadine Abe