Trump kondigt economische sancties aan tegen Turkije: “Bereid om Turkse economie snel te vernietigen”
Donald Trump heeft sancties tegen Turkije aangekondigd als reactie op het Turkse offensief in het noordoosten van Syrië. In een verklaring zei de Amerikaanse president dat de tarieven op staalimporten uit Turkije worden verdubbeld, van 25 naar 50 procent. Trump belooft de Turkse economie snel te vernietigen als het land “dit gevaarlijke en destructieve pad” blijft volgen.
Delen per e-mail
Washington legt daarnaast sancties op aan verschillende (ex-)verantwoordelijken binnen de Turkse regering. Zo worden alle Amerikaanse eigendommen en belangen bevroren van onder meer de Turkse ministers van Binnenlandse Zaken, van Defensie en van Energie, en van de ministeries van Defensie en Energie.
De Amerikanen dreigen voorts met sancties tegen buitenlandse financiële instellingen “die bewust belangrijke financiële transacties voor of in naam van de geviseerde personen faciliteren”. Verder worden de onderhandelingen met Turkije stopgezet over een handelsovereenkomst ter waarde van 100 miljard dollar.
“Minderheden beschermen”
“Het Turkse militaire offensief brengt de burgers en ook de vrede, veiligheid en stabiliteit van de regio in gevaar”, zegt Trump in de mededeling, die hij deelde op Twitter. “Ik ben heel duidelijk geweest tegen president Erdogan dat de actie van Turkije een humanitaire crisis veroorzaakt en oorlogsmisdaden mogelijk maakt.”
“Turkije moet prioriteit geven aan de bescherming van burgers, zeker aan kwetsbare etnische en religieuze minderheden in het noordoosten van Syrië. Willekeurig burgers aanvallen, burgerinfrastructuur vernielen en zich richten op etnische of religieuze minderheden is onaanvaardbaar”, aldus de president nog.
Militairen blijven in Midden-Oosten
Hij voegt eraan toe dat de ongeveer 1.000 Amerikaanse manschappen die uit het noordoosten van Syrië teruggetrokken worden, in het Midden-Oosten blijven. De Amerikaanse troepen “worden elders ingezet en blijven in de regio om de situatie op te volgen en een herhaling van 2014, toen de verwaarloosde dreiging van ISIS (IS, nvdr) Syrië en Irak veroverde, te voorkomen”, dixit Trump.
Nog volgens de president blijft een klein aantal Amerikaanse militairen in het zuiden van Syrië om er de restanten van ISIS te bekampen.
Militairen blijven in het Midden-Oosten om de situatie op te volgen
Trump had gisteren naar verluidt ook een telefoongesprek met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. Daarin drong hij er bij Erdogan op aan om “een einde te maken aan de invasie” in Syrië en “een onmiddellijk staakt-het-vuren” af te kondigen.
De Turkse president zou hebben beloofd dat “er geen enkele aanval zal plaatsvinden op de stad Kobane”, meldt de Amerikaanse vicepremier Mike Pence. Pence zal zich naar eigen zeggen op vraag van president Trump binnenkort naar Turkije begeven.
‘Koerden in de steek gelaten’
De aankondiging van Trump zondag dat de VS hun troepen uit het noorden van Syrië terugtrokken en de Amerikaanse aanwezigheid aan de grens tussen Syrië en Turkije fors verminderden, heeft de Amerikaanse president nationaal en internationaal heel wat kritiek opgeleverd. Omdat daarmee de weg werd vrijgemaakt voor het Turkse offensief tegen de Koerden in het gebied.
Velen vinden dat de Amerikanen met deze beslissing de Koerden in de steek laten en vrezen dat IS hierdoor opnieuw aan kracht kan winnen.
“Positieve houding” van Rusland
Het Syrische leger trok gisteren diep het Koerdische gebied in, richting de Turkse grens. Volgens Syrische staatsmedia is de stad Manbij bereikt, een commercieel en strategisch knooppunt dat ook op de radar van Turks president Erdogan staat. Daarnaast bezetten de troepen van president Assad de noordoostelijke plaats Tell Tamer, die afgelopen weekend nog is aangevallen door het Turkse leger en zijn Arabische bondgenoten.
Zo is een nieuw front ontstaan, waarbij het Syrische leger tegenover de troepen van Erdogan staat. De komende dagen zal het leger van Assad steeds verder oprukken om de Koerden te beschermen tegen het Turkse offensief. Erdogan heeft laten weten zich daar geen zorgen om te maken. Hij benadrukte gisteren de “positieve houding” van Rusland in het geheel. Poetin geldt als de belangrijkste bondgenoot van Assad, maar werkt ook nauw samen met Turkije.
Lees ook: Wespennest van belangen bij Turks-Syrisch conflict uitgelegd: “Iedereen chanteert iedereen”
Bekijk hier: Syrische regeringstroepen naderen grens met Turkije
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Trump: “Voor mijn part mag Napoleon de Koerden beschermen”
In een nieuwe verrechtvaardiging van zijn beslissing om de Amerikaanse troepen weg te halen uit het noorden van Syrië heeft de Amerikaanse president Donald Trump vandaag getwitterd dat voor zijn part Napoleon Bonaparte de Koerden mag beschermen. -
PREMIUM
De Koerden: wie zijn ze, waar vechten ze voor en waarom is Turkije zo tegen hen gekant?
De Turkse president Erdogan heeft tijdens zijn militaire inval in de Koerdische regio in het noordoosten van Syrië vandaag een gevangenis met IS-strijders gebombardeerd. Om ze bewust te laten ontsnappen, beweren de Koerden. Erdogan dreigt er ook mee Syrische vluchtelingen, die hij in een bufferzone wil onderbrengen om Turkse en Syrische Koerden gescheiden te houden, naar Europa te sturen indien de EU zijn inval een ‘bezetting’ blijft noemen. Wie zijn de Koerden, waar ijveren ze voor en vooral: kunnen ze het hoofd bieden aan de militaire overmacht van Turkije? “Vooral de Russen hebben nu de kaarten in handen.” -
Special Forces onthutst na terugtrekking Amerikaanse troepen uit Syrië: “Wij schamen ons”
De beslissing van Donald Trump om de Amerikaanse troepen - die de Koerdische strijders bijstonden - terug te trekken uit Noord-Syrië, is erg omstreden. Ook de Special Forces reageren ontzet. “Wij schamen ons”, verklaren ze. De Koerden van hun kant spreken over “verraad”. -
-
Sparen
Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Sparen
Vastgoed kopen in 2021: komt de marktcorrectie er dan toch eindelijk aan?
Als u de afgelopen jaren een huis of appartement kocht (of dat wou doen), dan weet u dat de vastgoedprijzen al een tijdje in stijgende lijn zitten. De coronacrisis heeft daar ook niets aan veranderd: in 2020 betaalde u gemiddeld 5,7% meer voor een woning en 6,8% meer voor een appartement dan in 2019. Spaargids.be zocht uit of die opwaartse curve ook in 2021 een realiteit blijft. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
PREMIUM2
Colombiaanse drugsbaron in 2010 veroordeeld tot 32 jaar cel in VS, nu opgepakt in Nederlandse cokemanege
Eén van de Colombianen die in augustus 2020 werd gearresteerd in de cocaïnewasserij in het Nederlandse Nijeveen (provincie Drenthe), blijkt drugsbaron Alejandro C. (40) te zijn. Een man die in de Verenigde Staten in 2010 werd veroordeeld tot 32 jaar cel voor heroïnehandel. Hoe kon hij alweer vrij zijn? Een Amerikaanse agent, die destijds betrokken was bij de zaak: “Ik ben teleurgesteld.”
174 reacties
Yelene dekann
raf peeters
Man Otto
HUGO COOLSAET
Julien Van Wonterghem