De Canadese premier Justin Trudeau bezoekt een geïmproviseerde gedenkplaats ter ere van de 215 overleden inheemse kinderen. (01/06/2021)
Volledig scherm
De Canadese premier Justin Trudeau bezoekt een geïmproviseerde gedenkplaats ter ere van de 215 overleden inheemse kinderen. (01/06/2021) © AFP

Trudeau: Kerk moet verantwoordelijkheid nemen voor misstanden internaten inheemse kinderen

De Canadese premier Justin Trudeau heeft vrijdag betreurd dat de paus en de Katholieke Kerk weigeren om hun “verantwoordelijkheid” te nemen voor wat misging in de internaten voor inheemse kinderen. Trudeau riep Canadese katholieken op te praten met hun priesters en bisschoppen “om de boodschap over te brengen dat het tijd is dat de Katholieke Kerk haar verantwoordelijkheid erkent, haar deel van de schuld en, bovenal, dat ze er is zodat we de waarheid kunnen weten”.

11 reacties

 • Ludovic De Beuckeleer

  1 jaar geleden
  hoe dan ook het is de schuld van de kerk ze heeft gezondigd tegen haar eigen geboden dat je je naasten moest lief hebben als je zelf , dus die kinderen uithongeren is een daad van naasten liefde . dat de staat daar van wilde profiteren is ook een punt maar de grootste schuldige is de kerk en haar organisaties die schuldig verzuim hebben gepleegd aan een persoon in nood en in dit geval personen in nood.
 • Jozef Van Mellaert

  1 jaar geleden
  Trudeau is een politieker maar moet zijn nationale geschiedenis dringend gaan inkijken. Het was niet de kerk die 150.000 kinderen gedwongen heeft maar de Canadese regering, de kerk heeft deze dwang opgevangen. De 19 eeuw is niet de 21e. In 1900 was de levensverwachting in België 46 jaar. Hoeveel kinderen in België op 150.000 zijn er in die periode van 80 jaar in België niet gestorven die niet werden opgevangen, en waar men geen graf van terug vindt? Daar zijn statistieken over terug te vinden.
 • Mich VC

  1 jaar geleden
  Kan de Canadese overheid haar verantwoordelijkheid eens nemen? Dit systeem diende de staat meer dan de kerk.
 • Jan Desmet

  1 jaar geleden
  Het water verkondigen en zelf de wijn drinken. Rome en de kerk !
 • Jef joossens

  1 jaar geleden
  Er bestaan in dit geval 2 verschillende groepen. De mafia dat Vaticaan genoemd wordt met zijn aanhangers die door de geschiedinis heen niets dan gemoord, geplunderd en verkracht hebben. De tweede groep is de mensen die echt geloven en trachten een leven te leiden volgens hun geloof zonder een ander kwaad te doen en de medemens helpen waar mogelijk is. Je moet zeker niet naar zo een mafia bijeenkoms gaan op zondag om een goede katholiek te zijn. Dat ben je door je daden.
 1. “Interne machtsstrijd losgebarsten”: Poetin laat propagandist oppakken die banden heeft met Wagner
  Play
  17

  “Interne machts­strijd losgebar­sten”: Poetin laat propagan­dist oppakken die banden heeft met Wagner

  Er zijn beelden opgedoken van een Russische propagandist die op brute wijze wordt gearresteerd omdat hij zich heeft uitgesproken tegen hoge Russische functionarissen. Opmerkelijk is dat Aleksej Slobodenjoek banden heeft met Wagner, de paramilitaire groep die het vuile werk opknapt voor Poetin. Met de arrestatie lijkt het onderlinge wantrouwen steeds grotere proporties aan te nemen.
 2. Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt
  Mijntelco

  Het sociaal tarief voor telecom biedt tot 50 procent korting op je factuur: zo weet je of je in aanmerking komt

  In tijden van inflatie en hoge energieprijzen is elke financiële tegemoetkoming meer dan welkom, zeker voor de lagere inkomens. Daarom is er vanuit de overheid niet alleen voor gas en elektriciteit een sociaal tarief voorzien; ook voor telecom bestaat er een tegemoetkoming. Wie de doelgroepen zijn voor zo'n tegemoetkoming? En welke voorwaarden er precies zijn? Mijntelco.be zet het voor je op een rij.