De Canadese premier Justin Trudeau bezoekt een geïmproviseerde gedenkplaats ter ere van de 215 overleden inheemse kinderen. (01/06/2021)
Volledig scherm
De Canadese premier Justin Trudeau bezoekt een geïmproviseerde gedenkplaats ter ere van de 215 overleden inheemse kinderen. (01/06/2021) © AFP

Trudeau: Kerk moet verantwoordelijkheid nemen voor misstanden internaten inheemse kinderen

De Canadese premier Justin Trudeau heeft vrijdag betreurd dat de paus en de Katholieke Kerk weigeren om hun “verantwoordelijkheid” te nemen voor wat misging in de internaten voor inheemse kinderen. Trudeau riep Canadese katholieken op te praten met hun priesters en bisschoppen “om de boodschap over te brengen dat het tijd is dat de Katholieke Kerk haar verantwoordelijkheid erkent, haar deel van de schuld en, bovenal, dat ze er is zodat we de waarheid kunnen weten”.

11 reacties

 • Ludovic De Beuckeleer

  3 maanden geleden
  hoe dan ook het is de schuld van de kerk ze heeft gezondigd tegen haar eigen geboden dat je je naasten moest lief hebben als je zelf , dus die kinderen uithongeren is een daad van naasten liefde . dat de staat daar van wilde profiteren is ook een punt maar de grootste schuldige is de kerk en haar organisaties die schuldig verzuim hebben gepleegd aan een persoon in nood en in dit geval personen in nood.
 • Jozef Van Mellaert

  3 maanden geleden
  Trudeau is een politieker maar moet zijn nationale geschiedenis dringend gaan inkijken. Het was niet de kerk die 150.000 kinderen gedwongen heeft maar de Canadese regering, de kerk heeft deze dwang opgevangen. De 19 eeuw is niet de 21e. In 1900 was de levensverwachting in België 46 jaar. Hoeveel kinderen in België op 150.000 zijn er in die periode van 80 jaar in België niet gestorven die niet werden opgevangen, en waar men geen graf van terug vindt? Daar zijn statistieken over terug te vinden.
 • Michael Van Craen

  3 maanden geleden
  Kan de Canadese overheid haar verantwoordelijkheid eens nemen? Dit systeem diende de staat meer dan de kerk.
 • Jan Desmet

  4 maanden geleden
  Het water verkondigen en zelf de wijn drinken. Rome en de kerk !
 • Jef joossens

  4 maanden geleden
  Er bestaan in dit geval 2 verschillende groepen. De mafia dat Vaticaan genoemd wordt met zijn aanhangers die door de geschiedinis heen niets dan gemoord, geplunderd en verkracht hebben. De tweede groep is de mensen die echt geloven en trachten een leven te leiden volgens hun geloof zonder een ander kwaad te doen en de medemens helpen waar mogelijk is. Je moet zeker niet naar zo een mafia bijeenkoms gaan op zondag om een goede katholiek te zijn. Dat ben je door je daden.
 1. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 1. Analist Jan Mulder en ex-profvoetballer Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”
  Gouden 11
  1

  Analist Jan Mulder en ex-profvoet­bal­ler Jelle Van Damme stellen Gouden 11-ploeg samen: “Jammer dat ik maar twee spelers van Club Brugge mag kiezen”

  Ook Jan Mulder en Jelle Van Damme, ex-profvoetballers bij Ajax en Anderlecht, stellen een Gouden 11-ploeg samen. De Nederlandse analist koos onder meer voor Nicolas Raskin en Hugo Siquet. Twee jonge veulens die het mooie weer maken bij Standard. “Ik zie Raskin echt graag spelen.” Jelle Van Damme kiest Ruud Vormer als kapitein. “Hij is een een echte strijder.” Stel net als Mulder en Van Damme voor morgenavond jouw ploeg samen en maak kans op 10.000 euro.