Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zullen volgende week alleen roetveegpieten te zien, geen volledig zwart geschminkte pieten.
Volledig scherm
Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Apeldoorn zullen volgende week alleen roetveegpieten te zien, geen volledig zwart geschminkte pieten. © ANP

Traditiegetrouw barst in Nederland de discussie los: Apeldoorn voor rechter gedaagd om -gebrek aan- zwarte pieten bij landelijke intocht Sint

Het begint stilaan een traditie te worden in Nederland: november is de "zwartepietendiscussiemaand". Deze keer wordt die afgetrapt door een nog onbekende bezwaarmaker die de gemeente Apeldoorn voor de rechter daagt vanwege de kleur van de pieten tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas volgende week zaterdag.

6 reacties

 • Doms Georgette

  1 jaar geleden
  Wie zijn de mensen die onze tradities willen afnemen? Zwarten, migranten, gefrustreerde blanken die de goede tijd niet hebben meegemaakt, het ga hier om een feest voor kinderen en dit is al jaren zo, willen wij nu helemaal de wereld op zijn kop zetten voor de zielenpoten neen wij moeten bij wet bij de traditie blijven, en wie niet blij is moet kiezen terug gaan of aanpassen
 • Jef Van De Plas

  1 jaar geleden
  Dat er eens een rechter zegt tegen de kleine geesten van beide kanten, dat ze moeten opkrassen en de de tijd van rechtbanken voor enrnstiger zaken niet moeten hypothykeren voor dergelijke doordrammerij.
 • Jef Denijs

  1 jaar geleden
  De groepen die de meeste centen opstrijken, willen dan ook nog eens dat onze tradities verdwijnen. Keer dan terug naar je roots dan heb je er geen last meer van.
 • Christian Lebis

  1 jaar geleden
  Sinterklaas overslaan, je zit eind oktober met Halloween waarbij kinderen een hoop snoep krijgen, en in december met kerstmis. Kinderen gaan op termijn toch meer waarde hechten aan kerst en Halloween dan aan Sint gezien het overwicht van die 2 feestdagen in populaire (vooral Amerikaanse) cultuur, als sint al genoemd wordt in Amerikaanse media dan gaat het over racisme en slavernij en blackface etc.... We kunnen het Sint feest langzaam laten sterven zoals drie koningen of sint maarten.
 • Anne Onsia

  1 jaar geleden
  Aangezien de pieten van de sint vrijgekochte Ethiopische kindslaven waren, zijn die zwart. Zwart als roet, maar niet van het roet. Bij de sint waren het dus geen slaven, maar knechten, betaalde arbeiders dus. Maar wel zwart. Of het dan nodig is om ze in die rare middeleeuwse Spaanse tenuetjes te steken, met dikke rode lippen en een gouden oorring, en als niet al te slim te portretteren, dat is nog een andere vraag.
 1. Kijk hoe snelle reflexen van man zijn leven redden bij aanrijding door vrachtwagen
  Play

  Kijk hoe snelle reflexen van man zijn leven redden bij aanrijding door vrachtwa­gen

 2. Indiaas ritueel laat dorpelingen dansen in het vuur
  Play

  Indiaas ritueel laat dorpelin­gen dansen in het vuur