De stafchef van het Amerikaanse leger, generaal Mark Milley zette in de laatste dagen van Trumps ambtstermijn stappen om een oorlog met China te voorkomen.
Volledig scherm
De stafchef van het Amerikaanse leger, generaal Mark Milley zette in de laatste dagen van Trumps ambtstermijn stappen om een oorlog met China te voorkomen. © AFP

“Topman Pentagon belde China uit angst dat Trump oorlog zou starten”

Een topman van het Pentagon was zo bezorgd over de mentale toestand van toenmalig president Trump in de laatste dagen van zijn ambtstermijn dat hij in het geheim stappen zette om een oorlog met China te voorkomen. Dat schrijven journalisten van de Washington Post in een boek dat de komende dagen zal uitkomen. Trump ontkent in een reactie dat hij China überhaupt ooit wilde aanvallen en doet het verhaal af als “verzonnen”. De Amerikaanse president Joe Biden zegt vandaag nog steeds “alle vertrouwen” te hebben in Milley. 

  1. Defensie-expert Sven Biscop: “Biden moet nu rode lijn voor taliban trekken: ‘Als jullie dit toelaten, voeren wij gerichte acties uit’”
    PREMIUM

    Defensie-ex­pert Sven Biscop: “Biden moet nu rode lijn voor taliban trekken: ‘Als jullie dit toelaten, voeren wij gerichte acties uit’”

    Terreurbeweging IS-K zal vermoedelijk niet internationaal toeslaan en Amerikaans president Joe Biden kan de hypocriete kritiek van zijn Republikeinse tegenstanders naast zich neerleggen. Wel had hij de aftocht van de Amerikaanse troepen beter moeten plannen. Nu moet hij vooral verhinderen dat Afghanistan een thuishaven voor terrorisme wordt, en dat zal overleg met de taliban vergen. “Na twintig jaar kunnen we enkel hopen dat het land snel stabiliseert, al is het met een regime dat het onze niet is”, meent defensie-expert Sven Biscop (UGent/Egmont Instituut). Hij heeft er goede hoop op dat de taliban lessen heeft getrokken uit hun strategische fouten.