Archiefbeeld.
Volledig scherm
Archiefbeeld. © AFP

Topman Britse centrale bank waarschuwt voor "apocalyptische" prijzen voor levensmiddelen

Andrew Bailey, de topman van de Britse centrale bank, waarschuwt voor "apocalyptische" prijsstijgingen voor levensmiddelen, ten gevolge van de oorlog in het belangrijke landbouwland Oekraïne.

 1. India verbiedt export van tarwe, prijzen kunnen wereldwijd oplopen

  India verbiedt export van tarwe, prijzen kunnen wereldwijd oplopen

  De regering van India heeft de export van tarwe verboden. Door een aanhoudende hittegolf is de productie beperkt en zijn de binnenlandse prijzen fors gestegen. Daardoor komt de voedselzekerheid in India volgens de autoriteiten in gevaar. Het besluit zou de prijs van tarwe op de wereldmarkt verder kunnen opdrijven. De ministers van Landbouw van de G7, de zeven grootste industrielanden, hebben kritiek op de beslissing. “Dit zal de crisis van de graanvoorziening, die onder druk staat door de oorlog in Oekraïne, alleen maar verergeren”, klinkt het.
 2. De 5 beste smartphones onder 300 euro: “Dit model is nog sneller dan de meeste luxetoestellen van vorig jaar”
  Tweakers

  De 5 beste smartpho­nes onder 300 euro: “Dit model is nog sneller dan de meeste luxetoe­stel­len van vorig jaar”

  De Falcon Supernova iPhone 6 Pink Diamond is de duurste smartphone ter wereld. Voor de speciale editie betaal je – hou je vast – 43,7 miljoen (!) euro. Daar zit het bijhorend 24-karaats goud voor heel wat tussen. Wij gooien het over een iets betaalbaardere boeg. Donovan Kerssenberg, smartphone-expert bij technologiesite Tweakers, selecteert de beste 5 smartphones onder 300 euro.
 3. "Wekelijks je gras maaien is achterhaald": expert verklapt hoe je je gazon verantwoord laat stralen
  Livios

  "Wekelijks je gras maaien is achter­haald": expert verklapt hoe je je gazon verant­woord laat stralen

  De lente is al even in het land en de gazons in Vlaamse tuinen groeien aan sneltempo. Tijd om de grasmaaier uit het tuinhuis te halen dus. Of niet, want de maand mei werd omgedoopt tot ‘Maai Mei Niet’-maand. Je gras even laten groeien is namelijk goed voor de biodiversiteit. Maai je het gazon liever toch? Of wil je alvast de eerste maaibeurt voorbereiden? Bouwsite Livios vroeg Bart Verelst van Groen Groeien om praktische maaitips.
 1. Nu de pastacrisis dreigt: “Deze alternatieven zijn bruikbaar voor elk pastagerecht zonder dat je het verschil proeft”
  PREMIUM

  Nu de pastacri­sis dreigt: “Deze alternatie­ven zijn bruikbaar voor elk pastage­recht zonder dat je het verschil proeft”

  Een gebrek aan graan en steeds stijgende productieprijzen zorgen ervoor dat een pastacrisis in Italië lonkt. “Ik heb nog voor een maand voorraad”, klinkt het bij meelhandelaar Caputo in Napels. Voorlopig is er nog voldoende, dus je hebt nog even tijd om op zoek te gaan naar een alternatief. Chef Julie Van den Kerchove tipt 4 pastavormen zonder dat specifieke graan, waarmee je jouw favoriet Italiaans gerecht kunt blijven bereiden: “deze smaak is iets zoeter, maar de kleur en vorm zien er helemaal uit zoals tarwepasta.”