Toestand in Italië gaat weer helemaal verkeerde kant op: nieuwe beelden tonen hoe mensen zuurstof krijgen in hun wagen op parking ziekenhuis
Het gaat weer helemaal de verkeerde kant op met het coronavirus in Italië. Hoewel het land tijdens de tweede coronagolf aanvankelijk gespaard leek te blijven van het ergste, is de situatie de jongste weken compleet uit de hand aan het lopen. Nieuwe beelden tonen onder meer hoe patiënten zuurstof krijgen in hun wagen op de parking van een overvol ziekenhuis in de stad Napels, de derde stad van het land.
Delen per e-mail
Iedereen herinnert zich vast nog de vreselijke beelden uit de overvolle Italiaanse ziekenhuizen tijdens de eerste grote coronagolf. Zwaar zieke patiënten lagen gewoon op de gang en dokters getuigden hoe ze keuzes moesten maken wie ze zouden redden en wie niet.
Hoewel de tweede coronagolf het land aanvankelijk leek te sparen, slaat het virus de jongste weken weer in alle hevigheid toe. Onder meer in de zuidelijke stad Napels. Beelden van het Cotugno-ziekenhuizen laten lange rijen van wachtende ambulances en voertuigen zien met mensen die vermoedelijk besmet zijn. Omdat er binnen en in de ziekenhuizen in de omgeving geen plaats meer is, krijgen mensen met ademhalingsproblemen gewoon zuurstof toegediend in hun wagen.
Schokkende beelden
Er doen op het internet ook schokkende beelden de ronde van een man die stierf in het toilet van een spoeddienst in een ander overvol ziekenhuis in de stad. Hij had zich aangemeld met coronasymptomen en werd door het personeel gevonden toen hij maar niet terugkwam. Het is nog niet duidelijk waaraan hij precies overleed. Een intern onderzoek van het Cardarelli-ziekenhuis zoekt uit wie de beelden verspreidde.
Minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio erkent dat de situatie in de regio van Napels helemaal uit de hand is gelopen. “Het verhaal van de patiënt die dood op de grond lag in een toilet in het Cardarelli-ziekenhuis, was een van de ergste getuigenissen die ik al kreeg van de toestand in de ziekenhuizen daar. Mensen worden behandeld in hun wagen op de parking, anderen sterven in ambulances omdat ze nergens heen kunnen of worden soms gewoon niet opgehaald thuis, ondanks herhaalde telefoontjes.”
Geel
Campanië - waartoe Napels behoort - heeft het derde hoogste aantal coronabesmettingen van het land, maar is nog altijd geel gekleurd. Dat betekent dat restaurants en bars om 18 uur dicht moeten en dat er vanaf 22 uur een avondklok geldt. Voorlopig zijn alleen Lombardije, Calabrië, Piëmont en Valle d’Aosta rood. Inwoners mogen er alleen de straat op voor essentiële zaken zoals werk, school en levensmiddelen.
Woensdag ging Italië voorbij de symbolische kaap van 1 miljoen bevestigde coronabesmettingen. Er werden ook bijna 33.000 nieuwe gevallen in de laatste 24 uur gemeld. Het aantal doden zit ook weer in de lift. Er kwamen er gisteren 623 bij, wat het totaal op meer dan 42.000 brengt.
Er gaan intussen steeds meer stemmen op voor een nieuwe nationale lockdown. De eerste had een rampzalig effect op de economie en daarom probeert de Italiaanse regering een tweede te vermijden. Dat heeft premier Giuseppe Conte woensdag gezegd aan de Italiaanse krant La Stampa.
Volgens de zorgsector mag echter geen tijd verloren worden. Het hoofd van de dienst infectieziekte in het Sacco-ziekenhuis in Milaan - Massimo Galli - waarschuwde maandag op tv-zender RAI nog dat de situatie “grotendeels niet meer onder controle is” en dat het zorgsysteem de toevloed van patiënten opnieuw niet meer aankan.
Overrompeld
Zijn collega Filippo Anelli van de Nationale Federatie van de Orden van Chirurgen en Tandartsen (FNOMCEO) vertelt hetzelfde verhaal. “We hebben vrij kritieke levels bereikt. Overal staan lange rijen ambulances aan de spoeddiensten. De diensten intensieve zorg worden overrompeld. Ofwel roepen wij het virus een halt toe, ofwel zal het virus ons een halt toe roepen. Want alles wijst erop dat ons systeem dit niet aankan.”
Bekijk ook: onze correspondent legt uit waarom mensen buiten moesten wachten aan het ziekenhuis in Napels
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Wat maak je allemaal schoon met een hogedrukreiniger?
De lente komt zoetjesaan in het land. Wie een tuin, terras of balkon heeft, kan nu al starten met de eerste schoonmaakmanoeuvres. Het perfecte gereedschap daarvoor blijft de hogedrukreiniger. Tweakers zocht uit wat je er allemaal mee kan doen en welke modellen momenteel de grootste aanraders zijn. -
Baanbrekende uitspraak: voor het eerst in Europa Syriër veroordeeld voor misdaden van Assad-regime
De rechtbank in het Duitse Koblenz heeft de Syrische asielzoeker Eyad al-G. vanmorgen tot 4,5 jaar cel veroordeeld. De Syriër hielp in 2011 bij het neerslaan van een demonstratie in Damascus, waarna de arrestanten werden afgevoerd naar een gevangenis die berucht was vanwege martelingen. Het is voor het eerst in Europa dat een medewerker van de regering Assad voor de misdaden van het regime wordt veroordeeld. -
Al honderdduizenden Israëliërs hebben vaccinatiebewijs gedownload
Sinds zondag hebben al 400.000 Israëliërs een zogenaamde “groene pas” gedownload. Dat meldt een verantwoordelijke van het Israëlische ministerie van Gezondheid. Wie een coronavaccin ingeënt heeft gekregen, kan zo'n groene pas verkrijgen en daarmee genieten van extra versoepelingen. De app Ramzor, die ook gebruikt kan worden om het bewijs te tonen, werd al door meer dan 500.000 gebruikers gedownload. -
-
PREMIUM
INTERVIEW. Professor Johan Neyts: “Zelfs met een vaccin zijn we nog niet meteen van het virus verlost. Het leven zal stapje voor stapje makkelijker worden”
Begin deze week kondigden twee grote farmabedrijven, Pfizer en AstraZeneca, aan dat hun vaccin nog dit jaar klaar zal zijn. Kunnen vaccins die zo snel op de markt komen wel veilig zijn? Zullen we verplicht worden ons te laten inenten? En zijn we dan levenslang immuun? Zijn we meteen van de corona-ellende verlost als de vaccins arriveren? Viroloog Johan Neyts van het Rega Instituut (KU Leuven) legt uit. -
Waarom geven sommige banken nog meer dan 0,11%?
-
PREMIUM
“Hij sloeg zijn hond tot die de vloer onderpiste”: wat we allemaal weten over Hitlers vader Alois
-
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet.
10 reacties
Patrick Kelchtermans
Frans Peeters
gerrit defreyne
Kristof Degros
Elfriede Accoe