Links: de woede omtrent de gruwelijke moord. Rechts: slachtoffer Samuel Paty.
Volledig scherm
Links: de woede omtrent de gruwelijke moord. Rechts: slachtoffer Samuel Paty. © AFP

Tienduizenden Fransen op straat om onthoofde leerkracht te eren

In Frankrijk zijn tienduizenden mensen samengekomen om Samuel Paty te eren. Hij is de geschiedenisleerkracht die vrijdag door een terrorist onthoofd werd. Op de Place de la République in de Franse hoofdstad Parijs alleen al verzamelden duizenden sympathisanten.

 1. Leraar onthoofd die nabij Parijs een les gaf over vrije meningsuiting, dader doodgeschoten en negen mensen opgepakt
  UPDATE

  Leraar onthoofd die nabij Parijs een les gaf over vrije meningsui­ting, dader doodgescho­ten en negen mensen opgepakt

  In Conflans Sainte-Honorine (Yvelines), een voorstad ten noordwesten van Parijs, is vrijdag op straat een 47-jarige man onthoofd. De dader zou “Allah Akbar” hebben geroepen. Het gaat om een achttienjarige Tsjetsjeen die in Moskou woonde. Het slachtoffer, Samuel Paty, was een geschiedenisleraar die onlangs in de klas karikaturen liet zien van de profeet Mohammed. De dader is doodgeschoten door de politie. Negen mensen - onder wie een minderjarige - zijn opgepakt. President Emmanuel Macron noemt de leerkracht het slachtoffer van “een duidelijke islamistisch geïnspireerde terreuraanslag”.
 2. ‘Internering', geen cel voor dertiger die echtpaar doodstak in bioscoop Groningen
  Nederland

  ‘Interne­ring', geen cel voor dertiger die echtpaar doodstak in bioscoop Groningen

  De man die exact een jaar en een dag geleden een echtpaar doodstak, krijgt van de rechtbank in Groningen terbeschikkingstelling, of kortweg tbs (te vergelijen met internering); met dwangverpleging opgelegd. Ergün S. krijgt voor de dubbele doodslag geen celstraf. S. lijdt al heel lang aan psychoses en die hebben ervoor gezorgd dat hij doorsloeg, oordeelt de rechtbank. Deskundigen oordeelden al dat Ergün volledig ontoerekeningsvatbaar was tijdens de steekpartij.