Thaise straatkok (72) krijgt Michelinster, maar is daar helemaal niet blij mee: "Wou dat ik ster kon teruggeven"
Ze stond tientallen jaren relatief rustig achter haar vlammende wokken in een volgens de lokale bevolking 'veel te duur' straattentje in Bangkok, maar nu is alles anders. Een Michelinster bracht de 72-jarige 'koningin van de kreeftomelet' Supinya Jansuta wereldwijde roem en lange wachtrijen. Blij is ze er bepaald niet mee.
Een Michelinster voor een straattentje is buitengewoon zeldzaam. Wereldwijd kregen tot nu toe slechts drie streetfoodkoks de prestigieuze vermelding. De immer met een skibril getooide kok Supinya Jansuta is volgens de Michelingids met haar restaurant Raan Jay Fai dan ook een ware legende.
Knallen
De excentrieke kok is gespecialiseerd in verse vis en schaaldieren, bereid in vlammende wokken op brandende kooltjes. Dat is ook de reden waarom ze de enorme bril op haar hoofd heeft. Die moet haar beschermen tegen de kokend hete olie, die regelmatig opspat.
Culinair recensenten buitelen over elkaar heen met superlatieven om haar gerechten te omschrijven. Meer dan eens "knallen gerechten bijkans uit elkaar van smaak" in de kookrecensies. Vooral de verse kreeftomelet is volgens kenners een feestje voor de tong.
Jansuta zelf heeft de slingers echter bepaald niet opgehangen. Waar ze vlak na de uitreiking van de ster in december al aangaf dat het wel "erg lang heeft geduurd" voor ze de prijs kreeg, baalt ze nu. "Ik zou willen dat ik de prijs terug kan geven. Veel mensen komen om te kijken en mij te fotograferen en niet automatisch om te eten", verzucht ze tegenover de site eater.com.
Desondanks loopt de wachttijd voor een maaltijd tegenwoordig na openingstijd al snel op tot twee uur. Het restaurant heeft zelfs een bordje moeten maken met de tekst 'Full House'. In de lange rij voor haar straattentje staan echter niet alleen hongerige klanten, maar tot ergernis van de chef ook 'inspecteurs van de belastingdienst'.
Rijk
Rijk worden door de prestigieuze ster zit er volgens de klagende chef ook al niet in. Ze kan naar eigen zeggen haar prijzen niet verhogen om geen klanten kwijt te raken, maar is wel veel meer geld kwijt aan de inkoop van grote hoeveelheden ingrediënten om de uitdijende klandizie iedere dag te kunnen voeden.
Het restaurantje is niet echt populair onder de bevolking zelf. Met 24 tot 31 dollar voor een kreeftomelet zit het tentje mijlenver verwijderd van de prijzen voor straatvoedsel om haar heen.
Haar dochter Yuawadee Junsuta, die haar job opgaf om de vele reserveringen in goede banen te leiden, staat wat positiever in het hele verhaal. "Voor of na de ster, we zien onszelf gewoon zoals we zijn, Jay Fai is nog steeds Jay Fai. Als de klanten naar ons toe komen en zeggen dat ze van ons eten houden, krijgen we een miljoen sterren per dag die er allemaal toe doen."
Het is niet voor het eerst dat een restaurant van een Michelinster af wil. Enkele koks binnen en buiten Frankrijk gaven eerder ook al aan een vermelding in de gids als een enorme last te ervaren. De verwachtingen zouden veel te hoog zijn. In Nederland gaf Michèl Kagenaar van restaurant In De'n Dillengaard in Nuth zijn ster in 2004 terug. En in 2013 verloor Ron Blaauw uit Ouderkerk aan de Amstel zijn twee sterren, toen hij zijn restaurantformule van de ene op de andere dag veranderde. Michelin zelf heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat een ster niet zomaar teruggeven kan worden. De ster is namelijk bedoeld als graadmeter voor consumenten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Angela Merkel ontvangt in april hoogst mogelijke Duitse onderscheiding
De voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel wordt geëerd met de hoogst mogelijke onderscheiding in Duitsland, een speciale uitvoering van het Grootkruis in de Orde van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland. -
Honderdduizenden jobs weg in Turkije en Syrië door aardbeving
Na de zware aardbeving in Turkije en Syrië zijn honderdduizenden mensen hun job verloren. Dat meldt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) vandaag. Volgens de ILO moeten er dringend nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd worden, zo niet dreigen armoede en kinderarbeid. -
Onderzoek naar “wilde feestjes” van eliteagenten in kazerne: “Ze verzetten sloten alcohol, liepen naakt door de gang en hielden een triootje”
Het parket is een onderzoek gestart naar twee “ongepaste feestjes” in de kazerne van de Federale politie in Etterbeek. Enkele eliteagenten zouden stomdronken geweest zijn en naakt door de kazerne hebben gelopen. “Het parket is ingelicht en de gepaste interne maatregelen zijn genomen”, aldus de federale politie.Brussel -
-
EU eens over aanpak 'economische chantage' door landen als China
De Europese Unie moet kunnen terugslaan als landen als China en Rusland lidstaten onder druk zetten door bijvoorbeeld hun handel af te knijpen, zijn EU-landen en het Europees Parlement overeengekomen. De nieuwe wapens tegen "economische chantage" zijn eerst en vooral bedoeld zodat andere mogendheden zulke praktijken uit hun hoofd zetten. -
Livios
Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen. -
PREMIUM6
Bachmoet, de burcht die de Russen maar niet kunnen veroveren: oud-kolonel Housen legt uit waarom
De Russen hebben al herhaaldelijk aangekondigd dat ze Bachmoet zo goed als in handen hebben, maar de verovering van de Oekraïense stad lijkt maar niet te lukken. Hoe komt dat? Zitten de Russen aan het einde van hun krachten? Volgens oud-kolonel en defensie-expert Roger Housen zijn er twee oorzaken. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
10 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerBo Deschutter
Alfons Thijs
Hugo Huybrechts
Clement Asselman
stijn rogiers