Texas telt al 17 doden door West-Nijlvirus
In de Verenigde Staten zijn sinds begin dit jaar al 26 doden gevallen door de West-Nijlziekte, 693 mensen werden ziek. De staat Texas is het hardst getroffen: er vielen tot nu toe al 17 doden, nog eens 381 Texanen werden ziek. Dat is bijna evenveel als in 'recordjaar' 2002. De stad Dallas riep de noodtoestand uit.
Delen per e-mail
Tien van de 17 doden werden geteld in Dallas, 128 tot 190 mensen werden er ziek. De stad neemt zware maatregelen en keurde sproeiacties goed, om de muggen die de ziekte overbrengen te verdelgen.
Er zal zowel vanop de grond als vanuit de lucht gesproeid worden over de zwaarst getroffen gebieden. De staat gooit er een half miljoen dollar tegenaan om het virus een halt toe te roepen. Het is de eerste keer in 45 jaar dat Texas een luchtsproeiactie goedkeurt.
Vorig jaar
Geen wonder als je de doden- en ziekentol vergelijkt met het jaar voordien. In 2011 telde Texas slechts 27 ziektegevallen en twee doden. Nationaal waren er toen over heel het jaar 712 zieken en 43 doden. Alles wijst erop dat 2012 op weg is om een triest record te vestigen.
Ook de buurstaten van Texas krijgen er in toenemende mate mee te maken. Louisiana en Mississippi telden elk 39 zieken en 1 dode, in Oklahoma werden al 22 mensen ziek.
Het West-Nijlvirus werd in 1937 ontdekt in Oeganda en werd verspreid door vogels. Het wordt op mensen overgedragen door geïnfecteerde muggen. De ongewoon warme winter en natte lente in Texas zorgden ervoor dat de muggen goed overleefden en zich vlot konden voortplanten.
Muggenbescherming
Omdat bij een test in Houston gebleken is dat 95 procent van de muggen geïnfecteerd is, wordt de Texanen aangeraden muggenbeten te vermijden.
Tips daartoe luiden: insectenwerend middel aanbrengen voor het naar buiten gaan, zonsopgang en -ondergang vermijden, beschermende kledij dragen en stilstaand water regelmatig laten weglopen.
Symptomen
Bij de meeste mensen die door geïnfecteerde muggen worden gestoken, verloopt de ziekte ongevaarlijk, met symptomen als vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, opgezette klieren en huiduitslag.
Wie een zwaardere vorm te pakken heeft, kan last krijgen van stijfheid, hoge koorts, (tijdelijke) blindheid, desoriëntatie, bevingen, schokken en verzwakte spieren die kunnen leiden tot neurologische schade, coma en de dood.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Biden en Harris houden eerbetoon voor 400.000 Amerikanen die aan Covid-19 overleden
President-elect Joe Biden heeft gisteren een eerbetoon gehouden voor de 400.000 Amerikanen die gestorven zijn aan Covid-19. Hij deed dat tijdens een korte ceremonie aan het Lincoln Memorial die werd georganiseerd naar aanleiding van zijn aankomst in Washington D.C., waar hij later vandaag de eed zal afleggen als de 46ste president van de Verenigde Staten. -
VS VS beschuldigt China van genocide voor geweld tegen Oeigoeren
De Verenigde Staten hebben de Chinezen beschuldigd van genocide tegen de moslimminderheid Oeigoeren. De ongekend felle uithaal komt van de Amerikaanse buitenlandminister Pompeo, op zijn laatste volle dag in functie. -
PREMIUM
Diverser dan ooit en bakken ervaring, maar ook omstreden figuren: dit is het kabinet van Joe Biden
-
-
West-Nijlvirus duikt op in het westen van Canada
-
Ontslag Dit moet je weten als je werkgever failliet gaat
Door de coronacrisis zitten veel Belgische bedrijven en organisaties in moeilijke papieren. Economen voorspellen dan ook dat ons nog veel herstructureringen te wachten staan in 2021 en 2022. Maar wat als het jou overkomt en je werkgever effectief failliet gaat? Jobat.be bekijkt de regels en jouw rechten. -
Woningbrand voorkomen: hoe zit het met jouw kennis over brandveiligheid?
Het schrikbeeld van je huis dat in vlammen opgaat is hopelijk niet iets dat dagelijks door je hoofd spookt. Toch is het belangrijk af en toe wél stil te staan bij deze mogelijkheid. De brandweer dient immers niet enkel om katten uit bomen te redden, maar blust in ons land alleen al zo’n 10.000 branden per jaar. Met de juiste kennis en voorzorgen voorkom je dat ze moeten oprukken richting jouw adres. -
Risico op ziekten door muggen in België groeit
Het risico dat muggen in België besmettelijke ziekten overdragen is klein, maar het groeit wel, zegt onderzoekster Veerle Versteirt. Versteirt krijgt voor haar werk een doctoraat aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde en de Universiteit Antwerpen.