Tesla-CEO Elon Musk en Duits bondskanselier Olaf Scholz in de nieuwe fabriek van de autobouwer.
Volledig scherm
Tesla-CEO Elon Musk en Duits bondskanselier Olaf Scholz in de nieuwe fabriek van de autobouwer. © ANP / EPA

Tesla opent eerste Europese gigafabriek in Duitsland: plaats voor 12.000 jobs op werkvloer van 227.000 m²

De Amerikaanse fabrikant van elektrische wagens Tesla heeft zijn eerste fabriek in Europa officieel geopend. CEO Elon Musk zakte af naar de fabriek in Grünheide nabij Berlijn, om de eerste dertig daar gebouwde exemplaren van Tesla’s Model Y aan de nieuwe eigenaren te leveren. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de minister van Economie Robert Habeck prezen de miljardeninvestering van Tesla in een ‘gigafactory’ in Duitsland.

7 reacties

 • Christiaan Vernist

  3 maanden geleden
  Binnen de korste keren sluit dat fabriek terug. Wie koopt er nu in godsnaam die brol van Tesla. Er zijn andere en betere alternatieven die dan nog eens een heel stuk goedkoper zijn.
 • An Vanden Bossche

  3 maanden geleden
  Elon Musk is een genie, een ster. Hadden we ook maar meer zulke mensen. Wat ik mij afvraag is welke subsidies hier weer gegeven zijn? 300 hectare grond, terwijl maar 22 ha gebruikt wordt? Ook Intel kwam al met dat soort eisen, en Europa trapt erin.
 • Eric Custers

  3 maanden geleden
  Slechts 12000 nieuwe jobs. In Duitsland en Frankrijk zullen meer dan 300 000 jobs verdwijnen in de automobielsector door de overstap naar EV's. EV's hebben veel minder onderdelen en de assemblage is daardoor eenvoudiger. Van Spanje en Italië heb ik geen cijfers, maar reken daar ook op enkele tienduizenden jobs. Hallo Europa! Hallo vakbonden! Wakker worden of sluiten jullie liever je ogen om toch maar populair te zijn met een CO2-neutraal Europa.
 • Jacques-Philippe Leclerc

  3 maanden geleden
  Van alle Belgische personenauto's afgelopen jaar zijn maar 3,2 % elektrisch, tegenover 2,3 % in 2019. 97% op de weg zijn normale auto`s en de bevolking nemen daar geen afstand van. 2+ euro voor één liter benzine is onbetaalbaar, maar 70.000+ euro voor een Tesla is een goed idee?
 • dirk heirbaut

  3 maanden geleden
  Eindelijk. Go Tesla!
 1. Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
  Spaargids.be

  Zieken­fonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzeke­ring aangewezen?

  De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten.
 2. 18 migranten omgekomen bij bestorming grenshekken Spaanse enclave in Marokko

  18 migranten omgekomen bij bestorming grenshek­ken Spaanse enclave in Marokko

  Achtien afrikaanse migranten zijn bezweken aan verwondingen die ze hadden opgelopen bij de bestorming van de grenshekken in de Spaanse enclave Melilla in Marokko. Dat hebben de autoriteiten in de Marokkaanse grensstad Nador gemeld. Bijna tachtig andere migranten en ongeveer 140 agenten en andere veiligheidsmedewerkers raakten gewond. Het meeste veiligheidspersoneel raakte gewond bij de pogingen de migranten tegen te houden, aldus het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.
 1. Tesla betaalt loon Oekraïense werknemers die land verdedigen door

  Tesla betaalt loon Oekraïense werknemers die land verdedigen door

  Autoproducent Tesla betaalt Oekraïense werknemers die gevraagd worden om terug te keren naar hun land om dat te verdedigen tegen de Russen zeker drie maanden loon door. Dat meldt de Amerikaanse zakenzender CNBC, die een e-mail van het bedrijf aan werknemers in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, in handen heeft. Uit de mail kon niet opgemaakt worden of de regeling ook geldt voor medewerkers elders. Tesla is niet in Oekraïne zelf actief.
 2. LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Poetin maakt voor eerst sinds invasie buitenlandse reis - Kiev getroffen door kruisraketten

  LIVE OORLOG OEKRAÏNE. Poetin maakt voor eerst sinds invasie buitenland­se reis - Kiev getroffen door kruisraket­ten

  De Russen hebben na weken van felle gevechten en bombardementen de strategische Oekraïense stad Sjevjerodonetsk volledig in handen. De Oekraïense president beloofde vannacht in een videoboodschap dat Oekraïne de stad zou heroveren op de Russen. “We hebben geen idee hoe lang het zal duren, hoeveel klappen, verliezen en inspanningen nodig zijn vooraleer we de overwinning zien aan de horizon”, zei hij. In Duitsland begint vandaag de G7-top waar onder andere de gevolgen van de oorlog in Oekraïne ter sprake zullen komen. Zelensky zal er een digitale toespraak houden. Volg alle ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne in onze liveblog.
 3. President Biden ondertekent wet die vuurwapengeweld wil inperken

  President Biden onderte­kent wet die vuurwapen­ge­weld wil inperken

  De Amerikaanse president Joe Biden heeft vandaag de wet ondertekend die een regulering van vuurwapens moet invoeren. Het is de belangrijkste regulering in bijna 30 jaar, maar ze blijft ver onder de ambities van de Amerikaanse president. “Hoewel deze wet niet alles omvat wat ik wil, bevat ze wel maatregelen die ik sinds lang eis en die levens zullen redden”, verklaarde Biden in het Witte Huis voordat hij naar Europa vertrok.