Terwijl vele landen te maken krijgen met tweede golf, neemt aantal besmettingen in Zweden duidelijk af
Toen quasi heel Europa in lockdown ging, koos Zweden een andere weg. Die lossere aanpak deed de wenkbrauwen fronsen en werd bekritiseerd. Maar terwijl in onze contreien de tweede golf om zich heen grijpt, neemt het aantal nieuwe besmettingen in Zweden gestaag af.
Delen per e-mail
Zweden is nooit overgegaan tot een strikte lockdown zoals de meeste Europese landen. De kinderdagverblijven, scholen, cafés en restaurants zijn al die tijd gewoon opengebleven.
Het land doet een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van de Zweden zelf om de verspreiding van het virus in te dammen en dit in combinatie met social distancing.
De rest van Europa heeft de Zweedse strategie altijd met de nodige verbazing en achterdocht bekeken. Ook de Scandinavische buren sloten uit voorzorg de grenzen.
Toch bleven de Zweedse autoriteiten hun koers aanhouden.
Staatsepidemioloog Anders Tegnell, dé architect van het lossere Zweedse beleid, wilde vooral oude en zieke mensen beschermen tegen het virus. Alle anderen zouden hun dagelijkse leven zo normaal mogelijk moeten kunnen blijven leiden. Het idee hierachter was het bereiken van groepsimmuniteit: als een groot deel van de gezonde bevolking besmet raakt met het virus, wordt de kans op verspreiding kleiner en worden de zwakkeren beter beschermd door de immuniteit van de groep.
Maar die strategie heeft in die eerste maanden geleid tot een hogere dodentol (5.744, waarvan ruim de helft in de bejaardentehuizen) in vergelijking met de andere Scandinavische landen. Het Zweedse model leek op een regelrechte mislukking af te stevenen. Op 29 juni werd nog een recordaantal van meer dan 2.500 besmettingen genoteerd. Maar daarna is de negatieve trend gekeerd. Sinds begin juli is het aantal nieuwe dagelijkse gevallen niet meer boven de 500 uitgekomen en nu ligt de dagelijkse toename rond de 300. De tendens is duidelijk dalend.
Sinds eind april is er ook een dalende trend waarneembaar van het aantal patiënten op de intensive care. Eind juli stierven nog één à twee menen per dag aan Covid-19 en werden slechts enkele patiënten op de intensivecareafdeling opgenomen.
De zogenoemde R-waarde of het reproductiegetal is in Zweden inmiddels gedaald tot 0,6. De R-waarde geeft aan hoeveel besmette personen op hun beurt anderen besmetten. Ter vergelijking: in ons land ligt die waarde - afhankelijk van de berekeningswijze - tussen de 1,1 en 1,5, zo heeft Marc Van Ranst gemeld.
Anders Tegnell heeft zijn aanpak altijd verdedigd. De wetenschapper betreurt weliswaar het aantal doden in de woonzorgcentra, maar is ervan overtuigd dat Zweden niet veel verkeerd heeft gedaan. “Je kan niet zomaar stellen dat een lockdown hét verschil zou maken. In veel opzichten zijn de vrijwillige maatregelen die we in Zweden hebben ingevoerd net zo effectief gebleken als volledige lockdowns in andere landen. Dus ik denk niet dat een volledige lockdown de juiste keuze is voor alle landen. Het feit dat zich nu een sterk dalende trend aftekent in Zweden, is een indicatie dat je het aantal besmettingen in een land behoorlijk kan verminderen zonder een volledige lockdown.”
De staatsepidemioloog vreest ook dat we het virus mogelijk ook niet volledig gaan wegkrijgen, zelfs mét vaccin: “We gaan ermee moeten leren leven”. Hij toont zich bezorgd over het stijgende aantal wereldwijde infecties. In Zweden daarentegen lijkt de trend gekeerd.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia Tijd voor een nieuwe smartphone? Dit zijn momenteel de best beoordeelde (van 150 tot 650 euro)
Er verschenen in eerste twee maanden van 2021 vooral budgettoestellen, in afwachting van de grote golf aan nieuwe high-end smartphones die dit voorjaar weer zal uitkomen. Het is dus de vraag of dit een goed moment is om een nieuwe telefoon te kopen, maar je kunt wel je voordeel doen met een model van vorig jaar tegen een lagere prijs. Onze techredacteur tipt de toestellen die de beste reviews kregen, in stijgende volgorde van prijs. -
HET DEBAT HET DEBAT. Is een verbod op toeristische reizen noodzakelijk? Geef hier je mening
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen verzet zich niet tegen een maatregel die onze premier Alexander De Croo (Open Vld) straks bij het Overlegcomité op tafel wil leggen: het tijdelijk verbieden van toeristische reizen. Tot nu zijn niet-essentiële buitenlandse reizen enkel sterk afgeraden, maar niet verboden. Wat denk jij? Is een algeheel verbod op plezierreizen noodzakelijk of blijft het huidige ontraden genoeg? Laat het weten in de comments onder dit artikel. -
PREMIUM
INTERVIEW. Hoofd Antwerpse spoedafdeling: “Eerste golf was explosief, tweede kan vele keren groter zijn”
Jan Stroobants (58), hoofd van de spoedafdeling van ZNA Middelheim Antwerpen en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Spoedartsen, vreest voor een drama als de maatregelen niet worden nageleefd. “Het virus heeft zich breder in de samenleving verspreid. Daarom is het zo belangrijk dat de maatregelen nageleefd worden. Anders staat er ons een drama te wachten dat de eerste golf vele malen zal overstijgen.” En toch had het misschien niet zover hoeven te komen: “Indien men in juni en begin juli de maatregelen had gerespecteerd, was er wellicht geen probleem geweest.” -
-
UPDATE Impeachmentverklaring tegen Trump gaat maandag naar Senaat
Het afzettingsproces tegen voormalig president Donald Trump in de Amerikaanse Senaat begint in de week van 8 februari. Dat heeft de leider van de grootste fractie, de Democraat Chuck Schumer, vrijdag in de Senaat bekendgemaakt. -
Livios Val jij voor de charme van een tiny house? Zoveel kost het je
Om een woning te kopen of te (ver)bouwen heb je al snel een grote som geld nodig waar je jaren voor afbetaalt. Dat verklaart de populariteit van meer alternatieve woonvormen, zoals tiny houses. Daarbij woon je op kleiner en met minder spullen, maar wel met meer financiële vrijheid. Hoeveel betaal je voor zo’n tiny house? Bouwsite Livios vroeg het aan Tiny House Belgium. -
5 leuke manieren om stress te verminderen
Stress lijkt wel dé ziekte van onze tijd. Heel wat mensen zijn dan ook op zoek naar manieren om hun stressniveau te verlagen. Naast meer sporten en bewegen, blijkt ook creatief zijn een goede uitlaatklep om je stress onder controle te houden. Heb jij je creatieve hobby nog niet gevonden? We geven je graag enkele suggesties mee. -
PREMIUM
Zo ziet Merkel exitstrategie: “Op deze datum zullen alle coronamaatregelen worden opgeheven”
60 reacties
Murielle PROVOST
Daniel Van Buggenhout
Gerry Cle
Bruno Melotte
Eric Corten