Beeld van Wagner-strijders die in november 2022 werden geronseld in de gevangenis IK-29 in Kemerovo.
Volledig scherm
Beeld van Wagner-strijders die in november 2022 werden geronseld in de gevangenis IK-29 in Kemerovo. © Telegram

Teruggekeerde Wagner-criminelen zijn tikkende tijdbommen: “Er zijn geen straffen meer, alles mag nu en dat heeft verstrekkende gevolgen”

Stilaan keren de eerste huurlingen die door de paramilitaire groep Wagner werden gerekruteerd in de Russische gevangenissen, terug naar hun vaderland. Ze zijn weer vrij, maar ook getraumatiseerd. Het zijn tikkende tijdbommen die een groot probleem kunnen vormen voor de Russische samenleving.

27 reacties

 • krista notelaars

  1 maand geleden
  Als men in een land criminelen, moordenaars, verkrachters, pedofielen, psychopaten, uit een gevangenis haalt om als soldaat te vechten in het leger van het grote Rusland, dan stelt dit land met al zijn machtsvertoon niks voor en is belachelijk voor gans de wereld, nu dat deze zich vrij gevochten hebben, gaan ze niet als brave koorknapen werk gaan zoeken en eerlijk hun brood verdienen.
 • Rudi Adriaensen

  2 maanden geleden
  U bent zich toch bewust dat de overloper die nu zijn gal spuugt gezocht word in Rusland voor oorlogmisdaden en zich daarvoor moest verantwoorden , maar hier word hij met open armen ontvangen omdat hij gebruikt kan worden , tof ! en gaan we nu ook het vreemdelingen legioen of de black ops enz op de lijst van criminelen zetten ??
 • Anita Billen

  2 maanden geleden
  Hopelijk geraken ze Europa niet binnen
 • mike milan

  2 maanden geleden
  Poetin deed maar een militaire oefening,ze gingen Oekraïne nooit binnenvallen….ondertussen weet gans de wereld wat de woorden van het Kremlin betekenen.De gewone Rus wil dit allemaal niet.En moesten we Oekraïne nt steunen,welk is dan het volgden land , en wanneer spreken wij dan Russisch.
 • Marc Vanmeerbeeck

  2 maanden geleden
  Men oogst wat men zaait
 1. Invloedrijk tijdschrift: “President Xi Jinping zegt dat hij China aan het voorbereiden is op oorlog”

  Invloed­rijk tijd­schrift: “President Xi Jinping zegt dat hij China aan het voorberei­den is op oorlog”

  De Chinese president Xi Jinping zegt dat hij zijn land aan het klaarmaken is voor oorlog. Dat meldt het invloedrijke Amerikaanse tijdschrift ‘Foreign Affairs’. Het thema dook deze maand op in vier verschillende toespraken van Xi tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese parlement en zijn hoogste politieke adviesorgaan. “Durf te vechten”, zei hij onder meer aan zijn generaals.
 2. De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
  Jobat

  De populair­ste elektri­sche bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professio­neel gebruik

  Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht.
 1. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  9

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.
 2. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
  Livios

  Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

  Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
 3. Gedeserteerde Wagner-commandant over wreedheden aan het front: “Huurlingen werden doodgeschoten voor de ogen van iedereen”
  Play

  Gedeser­teer­de Wag­ner-commandant over wreedheden aan het front: “Huurlingen werden doodgescho­ten voor de ogen van iedereen”

  Andrej Medvedev (26) is een ex-commandant van de Russische Wagner-groep die deserteerde en naar Noorwegen vluchtte. In een interview met CNN vertelt hij over de vaak wrede behandeling van de Wagner-huurlingen, die doorgaans naar het front worden gestuurd zonder al te veel richtlijnen. De wreedheden die hij zag, deden hem naar eigen zeggen ervoor kiezen om te deserteren.