8 juni 1972: de 9-jarige Kim Phuc loopt naakt over straat na een napalm-aanval van het Amerikaanse leger in Vietnam. Het is de meest iconische foto die de verschrikkingen van chemische wapens toont.
Volledig scherm
PREMIUM
8 juni 1972: de 9-jarige Kim Phuc loopt naakt over straat na een napalm-aanval van het Amerikaanse leger in Vietnam. Het is de meest iconische foto die de verschrikkingen van chemische wapens toont. © AP

Terug van nooit weggeweest: chemische wapens. “Gas is typisch voor een latere fase in de oorlog, om een doorbraak te forceren of terreur te zaaien”

Chloorgas. Mosterdgas. Napalm. Sarin. Cerfentanil. De geschiedenis van chemische wapens is lang, héél lang. “Het gebruik ervan is heel aantrekkelijk in statische oorlogen”, zegt professor krijgskunde Luc De Vos (76). “Gas schakelt de vijand uit, zonder er zelf veel te moeten voor doen.” 

  1. Oekraïne dreigt ermee brug tussen Krim en Russisch vasteland op te blazen

    Oekraïne dreigt ermee brug tussen Krim en Russisch vasteland op te blazen

    Oekraïne heeft er woensdag mee gedreigd om de Krimbrug, die Rusland verbindt met het schiereiland, op te blazen. “De brug moet weg, vrijwillig of niet”. Dit dreigement van een presidentieel adviseur kwam er nadat Russische toeristen massaal de Krim ontvluchten na een hele reeks explosies op het schiereiland. Maandag reed een recordaantal wagens over de Krimbrug en gisteren stonden er lange wachtrijen aan het treinstation van Simferopol, de hoofdstad van de Krim.