Politie bewaakt de plaats van de aanval in Wenen.
Volledig scherm
PREMIUM
Politie bewaakt de plaats van de aanval in Wenen. © AP

Terreurexpert waarschuwt voor “gefrustreerde Syriëstrijders”: “Wanneer ze niet in het kalifaat raken, willen ze zich bewijzen”

Drie aanslagen in korte tijd in Frankrijk en nu ook een aanval met vier slachtoffers in Wenen waar al 35 jaar geen terroristische aanslagen meer te noteren vielen. Dreigt Europa, en dus ook ons land, opnieuw in de wurggreep van moslimextremisme te geraken? Volgens het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) zijn er geen concrete elementen om het dreigingsniveau aan te passen. Terreurspecialist Thomas Renard waarschuwt wel voor het gevaar van gefrustreerde Syriëstrijders. “Ze worden niet meer rechtstreeks aangestuurd door IS, maar willen zich bewijzen.”

 1. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 2. VS kondigen nieuwe militaire hulp van 2 miljard dollar aan voor Oekraïne, waaronder raketten met groter bereik

  VS kondigen nieuwe militaire hulp van 2 miljard dollar aan voor Oekraïne, waaronder raketten met groter bereik

  De Verenigde Staten hebben vrijdag nieuwe militaire hulp ter waarde van 2,2 miljard dollar (ruim 2 miljard euro) voor Oekraïne aangekondigd om het land te helpen in de strijd tegen de Russische invasie. De Amerikanen gaan onder meer raketten leveren met een groter bereik dan de raketten die tot nu toe al zijn gestuurd. De nieuwe langeafstandswapens, de Ground Launched Small Diameter Bombs (GLSDB), kunnen doelen raken tot op 150 kilometer. Dat is bijna dubbel het bereik van de eerder gestuurde HIMARS-raketten.