Politie bewaakt de plaats van de aanval in Wenen.
Volledig scherm
PREMIUM
Politie bewaakt de plaats van de aanval in Wenen. © AP

Terreurexpert waarschuwt voor “gefrustreerde Syriëstrijders”: “Wanneer ze niet in het kalifaat raken, willen ze zich bewijzen”

Drie aanslagen in korte tijd in Frankrijk en nu ook een aanval met vier slachtoffers in Wenen waar al 35 jaar geen terroristische aanslagen meer te noteren vielen. Dreigt Europa, en dus ook ons land, opnieuw in de wurggreep van moslimextremisme te geraken? Volgens het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) zijn er geen concrete elementen om het dreigingsniveau aan te passen. Terreurspecialist Thomas Renard waarschuwt wel voor het gevaar van gefrustreerde Syriëstrijders. “Ze worden niet meer rechtstreeks aangestuurd door IS, maar willen zich bewijzen.”

 1. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 2. “Pas om 2 uur naar huis, deels te voet. Terwijl er nog één of meerdere schutters rondliepen”: Limburgse Luca (23) getuigt over terreuraanslag in Wenen
  PREMIUM
  Wenen/Maasmechelen

  “Pas om 2 uur naar huis, deels te voet. Terwijl er nog één of meerdere schutters rondliepen”: Limburgse Luca (23) getuigt over terreuraan­slag in Wenen

  Maandagavond hebben meerdere schutters geweerschoten gelost op verschillende locaties in Wenen. Verscheidene landgenoten, onder wie ook enkelen uit Limburg, beleefden de terreurdaad vanop de eerste rij. Onder hen de Maasmechelse Luca Caveur (23). Zeker vijf uur lang moest hij met tal van andere mensen schuilen in een restaurant. “Toen we ‘s nachts eindelijk mochten vertrekken, moésten we wel een stukje te voet. En dat terwijl er nog één of meerdere schutters rondliepen...”