De Franse president Emmanuel Macron bracht in Touquet zijn stem uit tijdens de tweede ronde voor de Franse parlementsverkiezingen.
Volledig scherm
De Franse president Emmanuel Macron bracht in Touquet zijn stem uit tijdens de tweede ronde voor de Franse parlementsverkiezingen. © Photo News

Tegenvaller voor Macron: Franse president verliest absolute meerderheid in parlement

UPDATEDe coalitie Ensemble! van de Franse president Emmanuel Macron heeft 245 zetels binnengehaald - in plaats van de door hem zo gewenste absolute meerderheid (289). De nieuwe linkse coalitie Nupes wist 135 zetels te behalen. Het extreemrechtse RN realiseerde met 89 zetels een historische doorbraak. Dat blijkt uit een volledige telling door het Franse persagentschap AFP. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken kwam 53,77% van de stemgerechtigden niet opdagen. 

 1. Duitse bondskanselier Scholz moet opnieuw getuigen in onderzoek naar bankschandaal
  4

  Duitse bondskanse­lier Scholz moet opnieuw getuigen in onderzoek naar bankschan­daal

  De Duitse bondskanselier Olaf Scholz moet zich vrijdag opnieuw verantwoorden in een onderzoek naar een schandaal rond de particuliere Hamburgse Warburg-bank, dat zich afspeelde toen hij burgemeester van Hamburg was. De financiële top van de gemeente Hamburg zou mogelijk een dubieuze invloed hebben gehad op de behandeling van de fraudezaak. Het is de tweede keer dat Scholz bij de parlementaire commissie in Hamburg moet opdraven.
 2. Dertien jaar cel voor Canadese miljardair in China

  Dertien jaar cel voor Canadese miljardair in China

  De Canadese miljardair Xiao Jianhua is door een rechtbank in Sjanghai veroordeeld tot dertien jaar cel wegens omkoping, verduistering en andere financiële misdrijven. De investeringsgroep Tomorrow Holding van de in China geboren zakenman, die in het verleden nauwe banden onderhield met de elite van de Communistische Partij, moet ook 55 miljard yuan - het equivalent van 8 miljard euro - aan boetes betalen, oordeelde de rechter in de Oost-Chinese havenstad.
 1. Fransen gaan vandaag naar de stembus: Macron mag hopen op (absolute) meerderheid in parlement

  Fransen gaan vandaag naar de stembus: Macron mag hopen op (absolute) meerder­heid in parlement

  De coalitie rond de Franse liberale president Emmanuel Macron en die rond de linkse Jean-Luc Mélenchon liggen na de eerste ronde van de parlementsverkiezingen nek-aan-nek. Amper 21.442 stemmen scheiden beide blokken van elkaar. Toch zou ‘Ensemble’, de alliantie van partijen die Macron steunen, volgens prognoses de meeste zetels halen in de tweede ronde, die vandaag plaatsvindt. Ze maakt zelfs nog kans op een absolute meerderheid.