De Franse president Emmanuel Macron bracht in Touquet zijn stem uit tijdens de tweede ronde voor de Franse parlementsverkiezingen.
Volledig scherm
De Franse president Emmanuel Macron bracht in Touquet zijn stem uit tijdens de tweede ronde voor de Franse parlementsverkiezingen. © Photo News

Tegenvaller voor Macron: Franse president verliest absolute meerderheid in parlement

UPDATEDe coalitie Ensemble! van de Franse president Emmanuel Macron heeft 245 zetels binnengehaald - in plaats van de door hem zo gewenste absolute meerderheid (289). De nieuwe linkse coalitie Nupes wist 135 zetels te behalen. Het extreemrechtse RN realiseerde met 89 zetels een historische doorbraak. Dat blijkt uit een volledige telling door het Franse persagentschap AFP. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken kwam 53,77% van de stemgerechtigden niet opdagen. 

 1. Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts
  Jobat

  Liegen over je vorige loon om een hoger salaris te strikken? Dit zeggen de experts

  Heb je een nieuwe baan in het vizier, komt vroeg of laat het onderwerp ‘loon’ naar boven. Om je nieuwe salaris te bepalen of een goed voorstel te kunnen doen, durft een werkgever daarbij al eens vragen wat je op je huidige job verdient. Vind je dit maar een ongemakkelijke vraag en weet je er geen blijf mee? Is je huidige loon aan de lage kant en wil je een mooie promotie niet mislopen met een al te eerlijk antwoord? Jobat.be legt de kwestie voor aan hr-dienstverlener SD Worx.
 1. Fransen gaan vandaag naar de stembus: Macron mag hopen op (absolute) meerderheid in parlement

  Fransen gaan vandaag naar de stembus: Macron mag hopen op (absolute) meerder­heid in parlement

  De coalitie rond de Franse liberale president Emmanuel Macron en die rond de linkse Jean-Luc Mélenchon liggen na de eerste ronde van de parlementsverkiezingen nek-aan-nek. Amper 21.442 stemmen scheiden beide blokken van elkaar. Toch zou ‘Ensemble’, de alliantie van partijen die Macron steunen, volgens prognoses de meeste zetels halen in de tweede ronde, die vandaag plaatsvindt. Ze maakt zelfs nog kans op een absolute meerderheid.
 2. Steeds meer aanwijzingen dat Russische legerleiding gevlucht is uit Cherson en “mogelijk 20.000” soldaten heeft achtergelaten

  Steeds meer aanwijzin­gen dat Russische legerlei­ding gevlucht is uit Cherson en “mogelijk 20.000” soldaten heeft achtergela­ten

  Er duiken steeds meer aanwijzingen op dat de Russische legerleiding de zuidelijke stad Cherson in Oekraïne ontvlucht is zonder haar manschappen. De Britse nieuwszender Sky News spreekt over zo’n 20.000 achtergelaten soldaten. Zij komen mogelijk vast te zitten nu alle belangrijke bruggen over de Dnjepr door Oekraïense troepen onklaar zijn gemaakt. Volgens getuigenissen van bewoners zouden de soldaten zich zonder enige discipline gedragen.